Robin Williams, actorul celebru pentru o mulţime de hituri precum Good Will Hunting şi Mrs. Doubtfire, a fost găsit luni fără cunoştinţă în locuinţa sa din oraşul Tiburon, din statul California. Actorul a fost declarat mort ceva timp mai târziu, în jurul prânzului (ora locală). Raportul poliţiei locale nu exclude posibilitatea unei sinucideri, dar cauza morţii nu a fost confirmată încă. Conform agentului său, actorul în vârstă de 63 de ani suferea de depresie gravă. Fanii au început deja să lase buchete de flori în faţa casei lui Robin Williams, dar şi în jurul stelei dedicate lui pe Hollywood Walk of Fame, iar celebrităţile au lansat o adevărată avalanşă de omagii în presă şi pe reţelele de socializare.
Robin Williams a devenit celebru în Statele Unite cu serialul de televiziune Mork and Mindy, difuzat între 1978 şi 1982. Personjul său, extraterestrul Mork, a devenit atât de popular, încât majoritatea materialelor de promovare aveau imprimate imaginea lui, în detrimentul celei, mai cuminţi, a lui Mindy (interpretată de actriţa Pam Dawber). Încă de atunci, Williams a început o fructuoasă carieră în stand up comedy, care l-a făcut cunoscut unei categorii mult mai largi de public decât serialul.
Face trecerea pe marele ecran destul de repede: în 1980 îl interpretează pe Popeye în filmul cu acelaşi nume, un nou prilej pentru a-şi arăta aptitudinile comice. Schimbă tonul în Lumea văzută de Garp, ecranizarea din 1982 după romanul omonim al lui John Irving, iar în 1984 câştigă un Glob de Aur pentru Moscow on the Hudson, în care îl interpretează pe Vladimir Ivanov, un saxofonist rus care decide să rămână la New York, când orchestra sa ajunge în Statele Unite. Filmul va deveni un punct de referinţă în cariera ulterioară a lui Williams, celebru pentru modul inspirat în care combină comedia cu drama.
În 1987 apare primul său mare succes de casă şi critică, Good Morning, Vietnam. Unul dintre cele mai iubite filme ale anilor '80, această comedie regizată de Barry Levinson îi va aduce lui Williams un nou Glob de Aur, dar şi o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun actor. Va termina deceniul al nouălea cu Cercul poeţilor dispăruţi, care va rămâne în amintirea multora cu celebrul îndemn Carpe Diem/Trăieşte clipa. Încă o nominalizare la Oscar pentru Williams.
Va începe ultimul deceniu al mileniului trecut cu The Fisher King, în regia lui Terry Gilliam. Un nou mare succes cu rolul dramatic al lui Parry, un bărbat fără casă pornit în căutarea Sfântului Graal, "ajutat" de cinicul prezentator de radio Jack, interpretat de Jeff Bridges. Un nou Glob de Aur pentru Williams şi o nouă nominalizare la Oscar pentru acest rol care rămâne de referinţă în cariera sa. Tot în 1991 îi apare Hook, regizat de Steven Spielberg, care îl întroduce în lumea blockbusterelor. Cu 300 de milioane de dolari încasate în lume, Hook devine al cincilea cel mai popular film cu piraţi, întrecut doar de cele patru Piraţii din Caraibe.
În 1992, Robin Williams înregistrează o premieră în lumea animaţiilor: este Duhul din lampă în populara animaţie Disney Aladdin. Dacă până atunci în animaţii erau folosite doar vocile unor actori mai puţin cunoscuţi, dar cât se poate de familiarizaţi cu lumea Broadway-ului, Williams este primul star al marelui ecran ales să interpreteze un personaj animat. Folosirea vocilor actorilor de categorie A va deveni ulterior o modă la Hollywood.
Doamna Doubtfire, tăticul nostru trăsnit apare în 1993 şi devine unul din marile succese ale anului 1993. A avut încasări atât de mari, încât a fost întrecut doar de Jurassic Park, filmul lui Spielberg care devenea la vremea respectivă cel mai profitabil film al tuturor timpurilor, fiind întrecut în 1997 de Titanic. Williams îşi încearcă în 1995 puterile cu filmul de aventuri în Jumanji, un alt succes de casă, iar în 1996 revine pe tărâmul dramediei cu Jack, povestea unui copil care, din cauza unei boli, îmbătrâneşte de patru ori mai repede decât cei din jurul său.
După The Birdcage, remake-ul filmului francez La cage aux folles, îi apare în 1997 Good Will Hunting, pentru care Robin Williams primeşte în sfârşit recunoaşterea Academiei Americane de Film. Unul din marile succese ale lui 1997, filmul a câştigat 225 de milioane de dolari şi a fost de nouă ori nominalizat la Oscar, mai câştigând statueta pentru Cel mai bun scenariu pentru pe atunci mai puţin cunoscuţii Matt Damon şi Ben Affleck.
Urmează un întreg deceniu în care Williams îşi diversifică rolurile: este un robot extrem de uman în Bicentennial Man în 1999, un evreu dintr-un ghetou polonez din 1944 care lansează zvonuri optimiste pentru a îmbunătăţi starea de spirit a tovarăşilor săi în Jakob the Liar (1999), un asasin urmărit de Al Pacino în Insomnia (2002), prezentator de televiziune în Death to Smoochy, deprimatul proprietar al unui studio foto în One Hour Photo etc.
În ultimii ani se îndepărtează treptat de lumea filmului. În 2013 îi apare The Angriest Man in Brooklyn, un film desfiinţat de critică (11% cronici pozitive pe RottenTomatoes) şi lansat pe DVD după o premieră restrânsă în cinematografe. La sfârşitul anului îl vom vedea în Night at the Museum: Secret of the Tomb, în care reia pentru a treia oară rolul preşedintelui Roosevelt.
Care e filmul tău preferat din cariera lui Robin Williams?
Foto: Mediafax Foto
Părerea ta
Spune-ţi părereaSi s-a mai dus o stea....
Pacat!
Un actor adevarat.
Imi pare rau ca a disparut atat de devreme dintre noi.... :( !
Odihneasca-se in pace !
De cand am aflat vestea, de azi dimineata, am ramas marcata, nu-mi vine sa cred nici acum....! Unul din actorii mei preferati de comedie !
Nu pot alege un anumit film, toate filmele in care a jucat sunt extraordinare !
Sa-l odihneasca Dumnezeu
Nu uitati de "Jumanji" un film foarte bun din copilaria noastra si unul mai de curand " Old Dogs" cu John Travolta.
Odihneasca-se in pace