Actori români care au dat lovitura la Hollywood

de Cristina Grigore în 26 Ian 2014
Mai experimentați sau la început de carieră, au jucat alături de staruri, în producții de succes

Dragoș Bucur, unul dintre cei mai populari și apreciați tineri actori de la noi, apare din această săptămână pe marile ecrane în comedia de acțiune Ride Along, film ajuns week-end-ul trecut în topul nord-american cu încasări peste medie (41 de milioane de dolari). Este o performanță lăudabilă pentru actorul de 36 de ani, pus în valoare de partitura mafiotului sârb și deloc mai prejos decât partenerii săi de culoare din Un polițist și jumătate, Ice Cube și Kevin Hart.

În cei peste 10 ani de activitate, românul a mai apărut în câteva producții americane: Youth Without Youth, o dramă fantastică în regia lui Francis Ford Coppola, în care joacă alături de Tim Roth, dar și în The Way Back, filmul lui Peter Weir, ce-i are ca protagoniști pe Ed Harris și Colin Farrell, dar în care joacă încă un actor român talentat, Alexandru Potocean. Îi urăm lui Bucur cât mai multe reușite cinematografice pe tărâm american și amintim alți actori români care au făcut pasul spre Cetatea Filmului.

Maia Morgenstern

Una dintre actrițele-simbol ale României, cu numeroase apariții în piese de teatru, filme românești și străine, a interpretat-o pe Fecioara Maria în pelicula lui Mel Gibson din 2004, The Passion of the Christ. Rolul i-a adus sporit notorietatea internațională și i-a adus din partea Marii Britanii premiul Ethnic Multicultural Media Awards pentru Cea mai bună actriță.

Marcel Iureș

Prolificul Marcel Iureș are în filmografie cele mai multe producții americane. Și-a început cariera internațională cu un rol mic în Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (film cu Brad Pitt, Tom Cruise și Antonio Banderas). A avut partituri centale în The Peacemaker, unde a jucat alături de George Clooney şi Nicole Kidman, Hart’s War, unde le-a dat replica lui Colin Farrell şi Bruce Willis, dar și Layer Cake, unde a jucat alături de Daniel Craig.

A jucat și în Mission: Impossible, Pirates of the Caribbean: At World’s End, Youth Without Youth, Thick as Thieves (Morgan Freeman, Antonio Banderas) și Bunraku (Josh Hartnett, Demi Moore, Woody Harrelson).

Oana Pellea

Fiica legendarului Amza Pellea are la activ o mulțime de premii naționale și internaționale, ce îi recompensează cariera de actriță de teatru și film. Numele său apare pe genericul lui Children of Men, SF-ul regizorului lui Gravity, Alfonso Cuarón, alături de staruri precum Clive Owen și Julianne Moore. Filmul a primit trei nominalizări la Oscar.

Ion Caramitru

Alt nume de marcă din teatrul și filmul românesc, Ion Caramitru se poate lăuda cu partituri ce l-au adus mai aproape de cineaști și vedete internaționale: Steven Soderbergh l-a distribuit în Kafka (1991), alături de protagonistul celebru al filmului, Jeremy Irons, după care au urmat apariții în Citizen X, un film pentru televiziune nominalizat la Globurile de Aur, Mission: Impossible (regia Brian de Palma) și Amen (film al lui Costa Gavras).

Emil Hoștină

Actorul de 37 de ani născut la Medgidia va rămâne probabil în memoria multor cinefili drept românul care mânuie bagheta magică în Harry Potter și Talismanele Morții. A jucat în mai multe producții internaționale, printre care și filme cu ecou la Hollywood precum  The Wolfman (Benicio Del Toro, Anthony Hopkins, Emily Blunt),  The Fall (succesul lui Tarsem Singh din 2006), Bunraku, The Imaginarium of Doctor Parnassus (cu Heath Ledger, Christopher Plimmer, film nominalizat la două Oscaruri), dar și un alt film recent al lui Terry Gilliam, The Zero Theorem.

Mențiuni: Deși se află la începutul carierei actoricești, Mădălina Ghenea, fosta iubită a lui Gerard Butler și Leonardo DiCaprio a jucat în Dom Hemingway, film în care îl are drept partener pe Jude Law, și are șanse să se facă remarcată și în alte producții notabile. Dana Rogoz (Mimi Curcă din La Bloc) bate și ea la porțile Hollywood-ului, momentan într-un rolișor obținut cu greu (a fost aleasă din alte 40 de pretendente) într-o nouă producție de succes marca Terry Gilliam, The Zero Theorem (din distribuție fac parte Christoph Waltz, Matt Damon și Tilda Swindon).

Actrița din 4 luni, 3 săptămâni și 2 zileAnamaria Marinca, a avut un rol central în SF-ul anului trecut, Europa Report (din păcate filmul a avut încasări insignifiante în SUA), după mai multe roluri în filme și seriale în care a jucat alături de actori cunoscuți (Doctor Who, Wallander, The Last Enemy, Hotel Babylon, filmul lui Julie Dephy, The Countess, cel pentru TV al lui David Yates, Sex Traffic și cel al lui Coppola, Youth Without Youth). Va apărea anul acesta, alături de Ancuța Breaban, în drama de război cu Brad Pitt (momentan fără titlu) regizată tot de David Yates.

Catinca Untaru l-a cucerit pe Tarsem Singh, și ulterior publicul internațional, datorită interpretării  din excelenta producție  de aventuri The Fall (a avut rolul central, cel al Alexandriei), lansată în 2006, interpretare pentru care Untaru a primit o nominalizare la Saturn Awards (premiile acordate anul de către Academia filmelor SF, fantasy și horror).

Monica Bârlădeanu s-a dedicat actoriei în 2004 și, după câteva roluri mici în filme străine, prinde un rol care îi face numele cunoscut la Hollywood (numele ei de scenă este Monica Dean) prin rolul Gabriela din The Hunting Party (2006), un episod al serialului Lost. A impresionat plăcut și Alexandra Maria Lara, în partitura asistentei lui Adolf Hitler din Der Untergang (Downfall) – rol în urma căruia Francis Ford Coppola a inclus-o în distribuția lui Youth Without Youth - însă Lara intră deja în categoria actorilor recunoscuți care mai sunt români doar la origine (precum Sebastian Stan, de pildă).

Exploreaza subiecte similare:

Dragoş Bucur, Ride Along, Youth Without Youth, The Way Back, Alexandru Potocean, Maia Morgenstern, The Passion of the Christ, Marcel Iureş, Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, The Peacemaker, Hart's War, Layer Cake, Mission: Impossible, Pirates of the Caribbean: At World's End, Thick as Thieves, Bunraku, Oana Pellea, Children of Men, Gravity, Ion Caramitru, Emil Hoştină, Kafka, Citizen X, Amen., Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I, The Wolfman, The Fall, The Imaginarium of Doctor Parnassus, The Zero Theorem, Mădălina Ghenea, Dom Hemingway, Dana Rogoz, Anamaria marinca, 4 luni 3 săptămâni şi 2 zile, Europa Report, Catinca Untaru, Monica Bârlădeanu, Alexandra Maria Lara, The Hunting Party, Der Untergang, actor

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
raulk pe 26 ianuarie 2014 13:03
Mai e si Ularu care o sa joace intr-un film,nu ii stiu numele,cu Bradley Cooper si Jennifer Lawrece.Sper sa nu gresesc.
rob3rt_89 pe 26 ianuarie 2014 17:03
Serena se numeste filmul si apare anul acesta
Dacianus pe 29 ianuarie 2014 08:13
Corect! Wow! Acum vad ca Ana Ularu a jucat si in Borgias-ul de la HBO. Cred ca in seria noua.
alexandru_popescu_emilian pe 26 ianuarie 2014 15:20
Doar maia si iures pot sa spun k au avut roluri cu adevarat memorabile la hollywood atat ...patimile si pacificatoru...in rest actori de umplutura ...
ruch0 pe 26 ianuarie 2014 15:25
ma da de Sebastian Stan nu scrieti nimica, care are un rol important in unul dintre cele mai mari blockbustere ale acestui am?
Maryanf25 pe 26 ianuarie 2014 16:30
Cand o sa-si aminteasca si el ca e roman, poate...
Dacianus pe 27 ianuarie 2014 00:43
Dar ce vreti mai mult decat sa isi scrie locul de nastere si nationalitatea pe IMDb? Sa va viziteze pe voi acasa si sa va faca o mamaliga?
bogdanuuu pe 26 ianuarie 2014 17:06
@alexandru_popescu_emilian Nu as spune ca Alexandra Lara lara a jucat rolulri tocmai de umplutura( vezi The Rush sau Control)
bogdanuuu pe 26 ianuarie 2014 17:07
Rush*
Dacianus pe 27 ianuarie 2014 00:21
Alo!!! Alexandra Maria Lara !!! Se compara cineva, in afara poate de Marcel Iures, cu ea la roluri primite?
De Sebastian Stan nu ati auzit? Orice criteriu ati fi aplicat nu aveati cum sa ii eliminati pe astia. Ce e cu voi?

Dacianus pe 27 ianuarie 2014 00:25
Aha, pomeniti la sfarsit cu o mentiune aiurita, chipurile doar cu origine. Ei erau mai mari decat micuta Catinca Untaru cand au plecat din Romania, deci asta nu poate fi un criteriu de excludere sau diminuare. Ca sa nu mai zic cine e tatal Alexandrei, care precis i-a dat cate ceva din invatatura sa actoriceasca din tara, nu?
lili22 pe 27 ianuarie 2014 07:54
M-am lamurit ce rol a avut Oana Pelea dupa cele zece replici spuse in acel SF, iar de Morgenstern nu vorbeste nimeni, nicaieri, nici macar la Budapesta nu e cunoscuta.Cind un actor roman va primi un rol principal intr-un film important, atunci se va putea spune ca au dat lovitura.
Dacianus pe 27 ianuarie 2014 08:09
Marcel Iures, Alexandra Maria Lara, Sebastian Stan. Vezi pe IMDb in ce filme au jucat, criticila.
Dacianus pe 27 ianuarie 2014 08:12
Iar Catinca Untaru, desi e doar o fetita, nu tocmai o actrita, are rol in principal in poate cel mai frumos film american pe care l-am vazut vreodata.
Rose pe 27 ianuarie 2014 10:20
Alexandra Maria Lara a interpretat un rol semnificativ în "Dr. Zhivago", versiunea din 2002-rolul Toniei.
DeadSea07 pe 27 ianuarie 2014 13:25
E cudat ca nu a-ti pomenit de Sebastian Stan

Ii urez felicitari lui Emil Hostina (a mai jucat in filmul Dead In Tombstone cu Danny Trejo)

lili22 pe 27 ianuarie 2014 16:26
Copii, stiti ce inseamna sa dai lovitura?Sa faci ce a facut Cristoph Waltz.Adica sa iei doua premii Oscar pentru rol secundar, lasindu-i cu ochii in lacrimi pe Brad Pitt si di Caprio.
Ca nici Waltz nu e englez sau american.

mariusdbrsc pe 29 ianuarie 2014 16:41
EXACT SI LA OBIECT!!!A++
Dacianus pe 15 aprilie 2014 19:53
Ma refer in primul rand la franciza Captain America, dar si la multe altele, toate filme cu succes imens care il au pe Sebastian Stan in distributie.
crinageo pe 27 ianuarie 2014 18:48
in a fi carcotasi nu ne intrece nimeni pe planeta si nici in aceasta galaxie pe noi romanii....
si 3 replici intr-un film strain, nu conteaza american, european sau mongolez, a unui actor roman, pe mine ma fac sa fiu mandra!
daca eram toti la fel de talentati pe cat suntem de acizi, eram toti actori, dar cum nu suntem, stam sa criticam de pe marginea ulitei munca unora care ne poarta numele neamului in lumea asta....
trist!

zeno.marin pe 29 ianuarie 2014 13:51
@Crinageo - iti confirm ca intr-adevar sunt nespus de mandru (la nivel de extaz PRMist) ca ma reprezinta Dana Rogoz (aka Mimi Curcă din La Bloc) sau iubita succesiva a lui DiCaprio, a lui Buttler, a varului regizorului de sunte, a producatorului, a sefului de platou, a... OK, timpul nu-mi permite sa-i insir pe toti, desi hartia se spune ca inghite orice iar banii nu au miros.
Ce vreau sa spun e ca nu imi revin din mandrie, pur si simplu...

mariusdbrsc pe 29 ianuarie 2014 16:40
BRAVO!!!!
Dacianus pe 27 martie 2014 09:34
Total de acord cu crinutza. Zeno - filozoful plicticoso-jeluitor de pahar, care baga un "nu mai exista cultura" si mai trage o dusca alinatoare.
yukkio pe 3 februarie 2014 14:43
sa speram ca vor urma si altii
adrian_cinca pe 4 februarie 2014 12:01
.
Claudynho pe 7 februarie 2014 11:04
Sper sa avem cati mai multi de-a lungul timpului...
alex_il_fenomeno pe 17 februarie 2014 17:47
De cand am citit titlul articolului, mintea mi-a zburat la Marcel Iures.
kasmyn pe 29 decembrie 2014 23:32
MAI E SI CONSTANTEANUL SEBASTIAN STAN NECUNOSCUT IN ROMANIA DAR REMArcat in america!!
Ghemot pe 8 martie 2015 14:14
Interesant articol!
slipperyshadow pe 13 martie 2024 20:35
Mai este cineva...o tanara care are un palmares mai mare decat multi cei prezentati...Lazar Andreea Beatrice
Dupa ce a castigat majoritatea premiilor de teatru pentru tineri, a absolvit arta actorului la Dinu Lipatti, a fost prima din Romania care a facut roast la antena 1, dupa ea s-a luat toata lumea mai tarziu, a jucat la 18 ani pe scena Teatrului National, apoi a plecat in Los Angeles, a absolvit Michelle Danner acting school + UCLA acting school graduate 2023
Fosta vicecampioana mondiala la step, la varsta de 12 ani...
Amazon Prime tocmai i-a facut un profil, cam incomplet: https://www.amazon.com/prime-video/actor/Andreea-Lazar/amzn1.dv.gti.e1c23bdd-f1bd-4e71-8ddf-ebc2ea0def59/
Pana acum au fost scrise 5 articole despre ea in reviste de specialitate din Los Angeles.
Gig-uri la studiourile Paramount. Saptamana trecuta a jucat intr-un proiect alaturi de Gwyneth Paltrow
IMDB: https://www.imdb.com/name/nm10266080/?ref_=fn_al_nm_1

A jucat in Voyagers, 2021 alaturi de Colin Farrell si fiica lui johny Deep...
Alte proiecte studentesti. Si urmeaza....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells