Aniversare Tora Vasilescu la TVR 2. Filmele Probă de microfon şi Pădurea de fagi, în program

de Cinemagia în 15 Mar 2019
Actrița împlinește 68 de ani pe 22 martie

Peste doar câteva zile, îndrăgita actriţă Tora Vasilescu îşi va serba ziua de naştere. La ceas aniversar, TVR 2 va difuza, duminică, 17 martie, filmeleProbă de microfon” şi „Pădurea de fagi”.

Este una dintre cele mai apreciate actrițe din România, iar de-a lungul carierei Tora Vasilescu a interpretat, cu talent şi umor, numeroase personaje. A câștigat de trei ori Premiul pentru Interpretare al Uniunii Cineaștilor din România, dar și premiul “Placheta de aur“ pentru rolul din “Imposibila iubire”. Rolurile sale au rămas vii în memoria telespectatorilor, chiar dacă actrița Tora Vasilescu a renunţat la teatru la vârsta de 50 de ani. Admiratorii au continuat să o urmărească în filme, emisiuni şi seriale. Ultima producţie a fost lansată anul trecut, „Circul Matteo”, o comedie neagră realizată de Casa de Producție a TVR, se vede într-un comunicat remis Cinemagia.

„Pentru femei ecranul e dur, nu-mi mai place să mă văd. Îmi doresc să fiu sănătoasă şi să-mi trăiesc poezia vieţii. Acum sunt cu grădina, cu florile... La întrebarea dacă voi mai apărea în film, vă voi răspunde cu versurile cântecului „Ich Liebe Dich...Ich Dich Auch Nicht”. Adică nu mă cheamă, nici nu-mi doresc să mă duc. Mă preocupă alte lucruri acum”, a spus Tora Vasilescu.

Pe 22 martie, îndrăgita actriţă Tora Vasilescu îşi va serba ziua de naştere. La ceas aniversar, TVR 2 va difuza la Duminica filmului românesc, din 17 martie, „Probă de microfon” şi „Pădurea de fagi”.

De la ora 13.10 pasionaţii filmelor româneşti sunt invitaţi să urmărească „Probă de microfon”, una dintre cele mai apreciate pelicule din istoria cinematografiei autohtone. În anul 1980, când avea loc premiera filmului în care Mircea Daneliuc este regizor, scenarist și actor, „Probă de microfon” obţinea girul Comisiei Ideologice a Comitetului Central fără ca filmul să aibă vreun personaj pozitiv sau să facă morală. Cu o distribuţie remarcabilă, din care mai fac parte Tora Vasilescu și Gina Patrichi, Probă de microfon a fost un film de avangardă pentru epoca sa, prin maniera de filmare, improvizație și transformarea faptului divers în dramă existențială. Pelicula se află pe locul 9 în clasamentul „Cele mai bune 10 filme românești din toate timpurile”, publicat în 2008 și realizat de 40 critici de film.

„La «Probă de microfon» am învăţat despre comportamentul firesc în faţa camerei. S-a filmat cu camera ascunsă în Gara de Nord şi puteam urmări gesturile nestingherite ale trecătorilor. Sigur, e o modă a firescului şi în filmul de astăzi, dar să nu uităm că asta este o ştiinţă. Sigur, este o părere subiectivă, intuitivă, nu sunt critic de film... dar ghicesc falsul de la o poştă. Dacă în viaţa de toate zilele sinceritatea nu este cea mai bună politică, în film este obligatorie”, spune actriţa Tora Vasilescu.

Lungmetrajul spune povestea Luizei (Gina Patrichi) şi a lui Nelu (Mircea Daneliuc), colegi de muncă în televiziune, ea reporter şi el cameraman, care au totodată şi o relaţie intimă. În timpul unei filmări la Gara de Nord o descoperă pe Ani (Tora Vasilescu), o tânără care a fost prinsă fără bilet şi amendată. Echipa tv porneşte pe urmele celei care se dovedeşte a fi o femeie fără serviciu, aflată într-o continuă vânătoare de bani pentru a-şi întreţine fratele alcoolic (Vasile Ichim).

De la ora 20:10, telespectatorii TVR 2 sunt invitaţi să urmărească „Pădurea de fagi”. Producţie a anului1987 şi debut regizoral al Cristinei Nichituș, „Pădurea de fagi”, după scenariul lui Francisc Munteanu, reuneşte în distribuţie actorii Raluca Penu, Tora Vasilescu, Traian Stănescu, Dionisie Vitcu, Anca Sigartău şi Catrinel Dumitrescu. Filmul relatează povestea unor telefoniste din Tâncăbești, surprise de evenimentele din august 1944 la muncă. Sub tirul gloanţelor, tinerele vor deveni adevărate eroine şi vor avea ocazia să contribuie la eliberarea țării de trupele germane.

Filmul Cristinei Nichituș, «Pădurea de fagi», a fost făcut la o lună după accidentul nuclear de la Cernobîl. Trăiam psihoza ieradierii, fiind daţi peste cap de informaţiile care circulau. De exemplu, nu mai mâncam verzituri şi tot ceea ce bănuiam că ar fi putut fi iradiat. Filmam până noaptea în pădure şi găseam carcasele unor gândaci. Ne imaginam că iradierea i-a distrus pe dinăuntru, vă daţi seama ce psihoză trăiam”, spune Tora Vasilescu.

„Amuzantă a fost şi secvenţa în care a trebuit să tragem cu arma. Când au pornit gloanţele oarbe, am aruncat puşca cât colo. Am şi înjurat, iar momentul a rămas în film. Pe atunci, era mare lucru să scape o înjurătură de cenzură”, a adăugat actriţa..

Exploreaza subiecte similare:

Tora Vasilescu, Probă de microfon, Pădurea de fagi, Mircea Daneliuc

Alte știri din cinema

Back in Action: nu ar trebui să pretindem mai mult?

Actriţa Cameron Diaz revine pe ecran în cel mai inofensiv mod cu putinţă

Greta Gerwig şi Netflix deschid din nou uşa dulapului spre Narnia

După succesul lui Barbie, regizoarea are libertate totală pentru a ecraniza cărţile din seria Narnia

James Cameron promite surprize consistente şi "alegeri curajoase" în Avatar 3

Cu 11 luni înainte de premieră, încă se cunosc mult prea puţine detalii despre aşteptatul sequel

Mickey Mouse-ul ucigaş: iată cum arată personajul din horror-ul Screamboat

Personajul lui Walt Disney are parte de versiuni extreme după expirarea drepturilor de autor

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells