Serialul de succes Maddie și David/Moonlighting a ajuns pentru prima data pe o platformă de streaming, Hulu, după lansarea în anii 1980 pe canalul de televiziune ABC. Cu această ocazie, creatorul Moonlighting, Glenn Gordon Caron, a vorbit cu Bruce Willis și a împărtășit noi informații despre starea de sănătate a îndrăgitului actor; acesta l-a interpretat pe detectivul David Addison timp de cinci sezoane, alături de Maddie Hayes, interpretată de Cybill Shepherd, cei doi fiind parteneri la agenția de detectivi Blue Moon.
Willis, în vârstă de 68 de ani, suferă de demență frontotemporală și s-a retras din actorie în 2022. „Procesul [de a pune Moonlighting pe streaming - n.red] a durat destul de mult timp, iar boala lui Bruce este o boală progresivă, așa că am putut să vorbesc cu el despre speranța de a readuce serialul în fața oamenilor, înainte ca boala să-l facă așa de necomunicativ ca acum”, a declarat Caron pentru New York Post. „Știu că este foarte fericit că serialul va fi disponibil pentru oameni, chiar dacă nu-mi poate spune asta. Când am mai reușit să petrec timp cu el, am vorbit despre asta și era încântat”.
Caron îl vizitează pe Willis cam o dată pe lună și păstrează legătura cu soția starului, Emma Heming Willis. Astfel, el are o perspectivă directă asupra efectelor pe care boala le are asupra fostului star al filmelor de acțiune, scrie Deadline. „Bucuria de a trăi pentru care era cunoscut Willis a dispărut. Am încercat din răsputeri să rămân în viața lui”, a spus Caron. „Lucrul care face ca [boala lui] să fie atât de uluitoare este [că], dacă ai petrecut vreodată timp cu Bruce Willis, știi că nu există nimeni care să fi avut mai multă bucurie de a trăi/'joie de vivre' decât el. Iubea viața și... pur și simplu adora să se trezească în fiecare dimineață și să încerce să trăiască viața la maxim. Așa că ideea că acum vede viața printr-un paravan, dacă vreți, e de neconceput”.
Atunci când sunt împreună, Gordon Caron crede că Willis știe cine este el, dar numai în „primele 1-3 minute” de vizită. Mai mult, „Nu mai are în totalitate capacitatea de a verbaliza. Apoi, obișnuia să fie un cititor vorace... și nu mai citește acum. Toate aceste abilități lingvistice nu mai sunt disponibile pentru el, și - totuși - el este tot Bruce. Când ești cu el, știi că este Bruce și ești recunoscător că este acolo, dar bucuria de a trăi a dispărut”.
Familia actorului a anunțat că Bruce Willis se retrage din actorie în martie 2022, pentru că se confruntă cu afazie. Aceasta este un simptom asociat cu demența și alte boli ce provoacă dificultăți de comunicare, atât în vorbire, cât și în înțelegerea limbajului scris și vorbit. Această tulburare cognitivă afectează capacitatea unei persoane de a comunica și se dezvoltă adesea la persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale, scrie presa de specialitate. Ulterior, Bruce Willis a fost diagnosticat cu demență frontotemporală, ce include o varietate de afecțiuni neurodegenerative, iar familia acestuia a anunțat diagnosticul în februarie 2023.
„Majoritatea oamenilor, când aud diagnosticul demență, se gândește la probleme de memorie și la boala Alzheimer, dar FTD nu se manifestă cu probleme de memorie... Afectează modul în care oamenii se comportă, modul în care interacționează cu ceilalți și cum vorbesc”, spunea Dr. Sami Barmada, director al Michigan Brain Bank și profesor asociat de neurologie la Universitatea de Medicină din Michigan, publicației Today.com.
Semne timpurii ale demenței
Cu doar câteva zile înainte ca Bruce Willis să apară pe platoul de filmare al unuia dintre cele mai recente filme de acțiune ale sale, Out of Death, regizorul proiectului a trimis o cerere urgentă scenaristului, scrie publicația Deadline: să facă mai mic rolul starului de cinema.
„Se pare că trebuie să reducem numărul de pagini al lui Bruce la aproximativ 5 pagini”, a scris Mike Burns, regizorul filmului Out of Death, într-un e-mail trimis în iunie 2020 scenaristului filmului. „De asemenea, trebuie să îi prescurtăm dialogul, astfel încât să nu existe deloc monologuri”.
Burns nu a numit atunci motivele pentru care replicile lui Willis trebuiau să fie „scurte și plăcute”.
Potrivit celor care au lucrat cu Willis la filmele sale recente, actorul a dat semne de declin în ultimii ani. În interviurile acordate publicației The Times, aproape 30 de persoane care au fost pe platourile de filmare cu actorul și-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea lui Willis.Aceste persoane au pus la îndoială faptul că actorul era pe deplin conștient pe platoul de filmare de ceea ce îl înconjura, unde era adesea plătit cu 2 milioane de dolari pentru două zile de muncă, potrivit unor documente consultate de The Times. Realizatorii filmului Out of Death au descris scene sfâșietoare în timp ce îndrăgitul star din Pulp Fiction se confrunta cu pierderea acuității mentale și cu incapacitatea de a-și aminti dialogurile. Un actor care călătorea cu Willis îi dădea starului replicile prin intermediul unei căști, cunoscută în industrie sub numele de "earwig", potrivit mai multor surse. Majoritatea scenelor de acțiune, în special cele care implicau focuri de armă coregrafiate, au fost filmate folosind o dublură ca înlocuitor al lui Willis.
Echipa de management a lui Willis - inclusiv un grup de agenți de la Creative Artists Agency - s-a asigurat că filmările lui Willis erau limitate la două zile. Contractele actorului stipulau că acesta nu trebuia să lucreze mai mult de opt ore pe zi, dar adesea stătea doar patru ore, potrivit unor surse din producție, pentru The Times.
Între timp, fanii actorului au început să se întrebe în mediul online de ce Willis făcea atât de multe filme cu buget redus, majoritatea fiind criticate de presa de specialitate. Grupul din spatele premiilor Razzie, care întocmește în fiecare an o listă cu cele mai proaste filme din industrie, a creat chiar - în februarie - o întreagă categorie pentru filmele lui Willis.
Jesse V. Johnson, care a regizat filmul cu buget redus White Elephant (foto), s-a arătat îngrijorat de starea psihică a lui Willis, și a declarat că a abordat echipa actorului - condusă de asistentul lui Willis devenit manager, Stephen J. Eads; a întrebat fără menajamente despre starea actorului. „Au afirmat că era fericit să fie acolo, dar că ar fi mai bine dacă am putea termina filmările până la prânz și să-l lăsăm să plece mai devreme", și-a amintit Johnson despre conversație.
Realizatorii au continuat să filmeze rapid rolurile actorului, chiar și în timp ce Willis se întreba unde se afla: „Știu de ce ești tu aici, dar eu de ce sunt aici?”, a întrebat cu voce tare actorul, relatează pentru The Times doi membri ai echipei de filmare. „A fost mai puțin o supărare și mai mult o dilemă:`Cum să facem ca Bruce să nu arate rău?`”, a declarat unul dintre membrii echipei de producție. „Cineva îi dădea o replică și el nu înțelegea ce înseamnă. Era pur și simplu o marionetă”...
Speranța medie de viață pentru o persoană cu demență frontotemporală, de care suferă Bruce Willis, este de șapte până la 13 ani de la diagnosticare, conform Asociației pentru Degenerare Frontotemporală. Clinica Cleveland a declarat că speranța de viață este de șapte ani și jumătate, în timp ce Barmada a declarat pentru Today.com că 10 ani sau mai mult este considerat un prognostic bun.
Cariera lui Willis a început în anii 1980 cu roluri minore în filme precum The Verdict al lui Sidney Lumet, însă a început să prindă aripi abia după serialul ABC Maddie și David în care juca alături de Cybill Shepherd și mai apoi în Greu de ucis din 1988, ceea ce l-a consacrat în prima lui serie majoră de filme. De-a lungul celor patru decenii de actorie, filmele lui au încasat peste 5 miliarde de dolari, fiind nominalizat la cinci premii Globul de Aur (unul pentru Maddie și David) și trei Emmy (câștigând unul cu Maddie și David și un altul pentru un rol în Friends).