Campionii anului 2016: supremaţia supereroilor

de Ştefan Dobroiu în 26 Dec 2016
Iată topul filmelor cu cele mai mari încasări ale anului

Ne mai desparte un weekend de sfârşitul anului, prin urmare nu avem toate informaţiile necesare pentru a calcula evoluţia încasărilor din cinematografelor noaste. Ce putem face, însă, fără teama de a greşi, este un top al campionilor din 2016. Observăm încă o dată că românii sunt o specie aparte în ceea ce priveşte consumul de filme: topul nostru arată foarte diferit de cel global şi cel american.

În ciuda cronicilor nu foarte entuziaste, Brigada sinucigaşilor/Suicide Squad s-a clasat pe primul loc în topul anual al încasărilor cu 421.000 de bilete vândute şi încasări de 8,3 milioane de lei. În topul mondial, Suicide Squad se află de-abia pe locul 8, cu un total de 745 de milioane de dolari. Într-o rocadă interesantă, filmul cu cele mai mari încasări globale ocupă abia locul nouă în topul încasărilor din România. Ajungem şi la el numaidecât...

2016 este fără îndoială anul producţiilor cu supereroi. Pe lângă Suicide Squad în top 10 mai găsim alte cinci filme de gen. Patru din aceste filme se află pe primele cinci poziţii ale topului. Ele se regăsesc, dar pe alte poziţii, şi în topul global.

Deadpool a avut 354.000 de spectatori şi încasări de 6,5 milioane de lei, devenind o adevărată surpriză atât în România, cât şi la nivel global, unde ocupă locul 7. În topul românesc filmul cu Ryan Reynolds este urmat de Doctor Strange (6,48 milioane de lei încasări) şi de Batman vs. Superman: Zorii dreptăţii (6,3 milioane de lei). Cele trei filme se regăsesc în topul global, în ordinea din acest paragraf, pe locurile 7, 10 şi 6.

Anul 2016 a fost foarte bun şi pentru animaţii, dar a venit şi cu supriză din România. Dacă în topul global Finding Dory/În căutarea lui Dory a strâns mai bine de un miliard de dolari, clasându-se pe un onorant loc doi, în România lipsa de popularitate a acestui sequel este aproape şocantă: animaţia se află abia pe locul 28, cu doar 140.000 de bilete vândute, deşi a fost lansată pe mai bine de 150 de ecrane din întreaga ţară (lansarea unui blockbuster în România se face de obicei pe 70-90 de ecrane). Zootopia este cea mai gustată animaţie a anului în România, cu 265.000 de bilete vândute. În top 10 se regăseşte, pe ultimul loc, şi Trolii.

Pe locul doi în România (şi patru în lume) se află Cartea junglei/The Jungle Book, cu 6,53 milioane de lei. Cea mai gustată comedie a anului este una desfiinţată de critici: Bunicul dezlănţuit/Dirty Grandpa, cu 305.000 spectatori şi 6,3 milioane de lei încasări. Fantasy-ul cel mai gustat a fost Warcraft: Începutul, cu 216.000 spectatori.

O altă surpriză a topului este Căpitanul America: Război civil, clasat abia pe locul 9 la noi, dar pe primul loc în lume.

În Statele Unite cel mai popular film a fost În căutarea lui Dory, urmat de Căpitanul America: Civil War. The Secret Life of Pets şi The Jungle Book s-au clasat pe locurile trei şi patru, cu Deadpool şi Zootopia pe următoarele locuri. Topul este completat de Batman vs. Superman, Sucide Squad, Rogue One (care a reuşit să prindă topul în nici două săptămâni de la lansare) şi Doctor Strange.

Exploreaza subiecte similare:

Suicide Squad, Captain America: Civil War, Doctor Strange, Batman V Superman: Dawn of Justice, The Jungle Book, Finding Dory, Deadpool, Zootopia, Trolls, Dirty Grandpa, Warcraft, The Secret Life of Pets

Alte știri din cinema

Reacţii la The Acolyte, serialul al cărui rating este dezactivat pe Imdb

Serialul Star Wars este disponibil de azi pe Disney+, şi în România

Anna Próchniak: „Am simțit o responsabilitate uriașă și am știut toți că aceasta este o poveste atât de importantă de spus lumii”

O nouă producție originală SkyShowtime, The Tattooist of Auschwitz, se lansează în România! Toate cele șase episoade vor fi disponibile pe platforma de streaming începând cu data de 7 iunie. Mini-seria este regizată de Tali Shalom-Ezer, iar din distribuție fac parte Jonah Hauer-King, Anna Próchniak, Harvey Keitel și Melanie Lynskey.

Şefa de la Lucasfilm deplânge reacţiile fanilor la noile seriale Star Wars

Ce oameni răi: după Ridley şi Ahsoka, a venit rândul lui The Acolyte să stârnească furia fanilor

Merită un munte de lasagna: Garfield domină din nou topul încasărilor

Cele trei premiere ale săptămânii trecute nu au reuşit să îl întreacă pe motanul portocaliu

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Wonka pe 26 decembrie 2016 15:02
De ce nu mai avem date statistice privind nr. de bilete vandute de la Forum Film Romania
StefanDo pe 27 decembrie 2016 11:23
si pe noi ne incurca, eu as prefera sa fac un top al popularitatii (nr. de bilete vandute) si nu al incasarilor
camaleonii pe 29 decembrie 2016 02:16
Nu s-a dat niciun comunicat cu privire la aceasta problema. Tot ce se stie este ca din 26 septembrie FFR a incetat sa mai furnizeze nr. de spectatori pentru fiecare film proiectat de catre ei. Care a fost motivul pentru care a fost luata aceasta decizie? Probabil doar cei care lucreaza in interiorul companiei cunosc aceste lucruri. Cat timp va dura? Si acest lucru este un mare mister.
cavallioty pe 27 decembrie 2016 10:25
pentru ca asa au decis cei de la forum film,doar incasarile nu si numarul de spectatori

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells