Câștigătorul Ursului de Aur de anul acesta, arestare iminentă în Iran

de Gloria Sauciuc în 10 Mar 2020
Mohammad Rasoulof lua pe 29 februarie Ursul de Aur la cea de-a 70-a ediție a Berlinalei pentru drama There is No Evil

Reprezentanții Academiei Europene de Film și ai mai multor festivaluri atrag atenția, cu „ profundă îngrijorare”, asupra arestării iminente a regizorului iranian Mohammad Rasoulof.

Rasoulof, care a câștigat deja un premiu la Cannes, tocmai a câștigat și premiul Ursul de Aur la cel de-al 70-lea Festival Internațional de Film de la Berlin pentru drama There Is No Evil. Asemenea filmelor sale anterioare, ultima producție aruncă o privire critică asupra consecințelor vieții sub un regim autoritar.

Mohammad Rasoulof a fost deja interogat de către Biroul Procurorului Special pentru infracțiuni legate de mass-media și cultură, riscând să fie arestat pentru un an. Pe 23 iulie 2019 Tribunalul Revoluției din Iran l-a condamnat pe regizor la un an de închisoare și la o interdicție de doi ani în care să nu lucreze ca regizor, pentru „propagandă contra guvernului”, pe lângă o interdicție de doi ani de părăsire a țării și de implicare în orice formă de activism social.

„Condamnarea mea la închisoare dezvăluie numai o mică parte a intoleranței și furiei cu care regimul iranian răspunde criticii. Numeroși activiști culturali sunt închiși pentru critica la adresa guvernului. Răspândirea incontrolabilă a virusului Covid-19 în închisorile iraniene le pune viața în pericol. Aceste circumstanțe obligă la o reacție imediată din partea comunității internaționale”, susține Mohammad Rasoulof.

„Protestăm vehement împotriva condamnării lui Mohammad Rasoulof și cerem urgent autorităților iraniene să îi asigure siguranța și starea de sănătate. Cerem, de asemenea, ca toate acuzațiile împotriva lui să fie retrase iar interdicția de a călători să fie retrasă imediat și necondiționat, cerând tuturor festivalurilor, cinematografelor și artiștilor din lume să facă același lucru”, transmite Academia, printr-un comunicat remis Cinemagia.

Wim Wenders, președinte al Academiei Europene de Film, declară: „Colegul nostru Mohammad Rasoulof este un artist care ne relatează despre o realitate despre care altfel nu avem de unde să știm. Filmul său laureat cu Ursul de Aur, There is No Evil, este un portret sensibil al oamenilor aflați în situații limită, pe care nimeni nu ar trebui să le trăiască. Avem nevoie de voci precum aceea a lui Mohammad Rasoulof, voci care să apere drepturile omului, libertatea și demnitatea”.

Teheranul a refuzat să-i emită un pașaport cineastului Mohammad Rasoulof, făcând imposibilă plecarea lui spre Berlin, pentru ridicarea premiului Ursul de Aur. Baran Rasoulof (foto, mai jos) - actriță în film - a acceptat Ursul de Aur în numele tatălui său.

Guvernul iranian i-a reținut lui Mohammad Rasoulof pașaportul în 2017, după ce regizorul se întorcea de la Festivalul de Film de la Cannes, unde câștiga premiul cel mare al secțiunii Un Certain Regard, cu filmul A Man of Integrity. Dincolo de critica împotriva sistemului - aplicabilă în multe alte țări - filmul A Man of Integrity/Un om integru critica intoleranța și încălcarea drepturilor din Iran. De altfel, drama A Man of Integrity a fost interzisă în Iran. There Is No Evil, pe de altă parte, prezintă patru povești interconectate despre măsura în care libertatea individuală poate fi exprimată într-un regim tiranic.

Exploreaza subiecte similare:

Mohammad Rasoulof, There Is No Evil, Lerd

Alte știri din cinema

Şefa de la Lucasfilm deplânge reacţiile fanilor la noile seriale Star Wars

Ce oameni răi: după Ridley şi Ahsoka, a venit rândul lui The Acolyte să stârnească furia fanilor

Merită un munte de lasagna: Garfield domină din nou topul încasărilor

Cele trei premiere ale săptămânii trecute nu au reuşit să îl întreacă pe motanul portocaliu

Excelentul Hacks: pot două femei să se stimeze reciproc?

Ar trebui să le despartă o prăpastie, dar reuşesc să construiască o punte

De ce Furiosa e atât de supărată: un motan o întrece în popularitate!

Animaţia Garfield a fost văzută de mai mulţi români decât super-blockbusterul lansat la Cannes

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells