Zboară şi scot flăcări pe nări, plus că nu prea vin în mărimi mici, aşa că în majoritatea cazurilor să te apropii de un dragon nu prea e o idee bună. Cu toate acestea sunt şi excepţii, prin urmare ne-am propus o călătorie în cinci paşi prin lumea dragonilor simpatici.
Pe primul l-am văzut demult, tare demult, într-unul din primele filme fantasy care au putut fi văzute la televizor în România, în timp ce ultimul de-abia a apărut, 3D, pe marile ecrane din ţară.
În 1984 era cel mai scump film realizat vreodată în afara Statelor Unite sau a Uniunii Sovietice. Cei mai mulţi dintre români au fost nevoiţi să aştepte Revoluţia pentru a vedea Poveste fără de sfârşit, ecranizarea romanului lui Michael Ende realizată de unul dintre cei mai celebri nemţi de la Hollywood, Wolfgang Petersen. O parte din bugetul impresionant pentru Europa acelor vremuri a ajuns, la propriu, în trupul blănos al lui Falkor, dragonul norocos, care-l însoţeşte, salvează şi poartă pe eroul Atreyu pe tot cuprinsul minunatului tărâm Fantastica. Chiar dacă zboară şi, dacă se chinuie un pic, poate scoate flăcări albastre pe nări, marele lui merit este faptul că poartă noroc tuturor ce-l au aproape. O adevărată comoară la casa omului, are aspectul unui câine alb, nu foarte lăţos, ai cărui ochi rubinii se închid de plăcere când îl scarpini după ureche. Dacă ajungi vreodată la Bavaria Film Studios, te vei putea urca pe spinarea unei replici a simpaticului dragon norocos.
Poate că Eragon nu a făcut istorie în ceea ce priveşte fantasy-urile ultimului deceniu, dar nu avem cum să nu o amintim pe Saphira, mai ales că vocea ei este a nimeni alteia decât cea a frumoasei Rachel Weisz. Adevărat simbol al renaşterii unui tărâm cotropit de Galbatorix, despotul interpretat de John Malkovich, Saphira este ultimul dragon-femelă din Alagaesia şi cheia răzmeriţei pregătite de rebeli. Chiar dacă Saphira nu scoate flăcări decât într-una din scenele cele mai importante ale filmului regizat de Stefen Fangmeier, "monstrul" care împodobeşte şi coperta traducerii în română a cărţii scrise de Christopher Paolini poate fi cât se poate de feroce, iar dimensiunile fac cam dificilă păstrarea lui pe lângă casă. Dacă vrei să-l foloseşti ca babysitter propunem achiziţionarea unei draperii groase, iar Saphira poate veni la fereastră, seara la culcare, pentru a le citi celor mici poveşti sau, cine ştie, volumele următoare din seria Eragon, care cu siguranţă nu vor vedea niciodată lumina ecranului.
Dacă vrei o "cititoare" (şi nu cu toate atribuţiile tânărului Michael Berg din filmul pentru care Kate Winslet a primit primul Oscar din carieră), poate că nu ar fi o idee bună s-o chemaţi pe... Dragoniţă. Într-o animaţie în care unui măgar i se zice Donkey (adică Măgar), dragoniţa nu putea primi decât numele de Dragon, prin urmare nu va fi greu să-ţi aminteşti cum s-o chemi să-ţi încălzească o oală cu mâncare. Dacă prima întâlnire dintre Shrek, Măgăruş şi Dragoniţă nu s-a petrecut sub cele mai bune auspicii, iată că anul 2001 şi prima animaţie Shrek ne-o aduc pe cea mai sexy dragoniţă văzută vreodată la cinema. Nu vorbeşte ea prea mult (o fi rău, o fi bine?), dar felul în care clipeşte din ploapele cu gene rimelate este cât se poate de sugestiv, iar faptul că îl suportă pe Măgăruş 24 de ore din 24 o ridică pur şi simplu la rangul de eroină! Întâlnirea celor doi improbabili amorezi va duce la apariţia câtorva mici dragomăgăruşi care ar putea să primească roluri mai consistente în Shrek Forever After, cu premiera românească programată pentru 16 iulie.
Ştim, nu e dragon. Dar nici cal nu e! Nu scuipă foc şi nici nu zboară, dar astea sunt detalii tehnice şi nimic n-o să ne facă să-l scoatem pe Crusoe, simpaticul "monstru" din The Water Horse: Legend of the Deep/Eu şi monstrul meu din colecţia de dragoni de luat acasă. Bine, la Crusoe e mai complicat: chiar dacă poate sta bine merci în grădină, ar trebui ca această să fie mărişoară şi să aibă şi un lac în mijloc, eventual de dimensiunea unui adânc loch al nordului. La cât de jucăuş este, poate fi oricând un tovarăş de joacă pentru cei mici, iar dacă acestora le place să înoate chiar nu mai trebuie să-i păzeşti de pe mal., că se ocupă el de tot. Neîntrecut înotător şi întotdeauna pus pe farse, Crusoe este poate cel mai simpatic atu al producţiei lui Jay Russell lansată în România în cursul lui 2007.
În sfârşit, ajungem şi la un dragon pe care încă îl poţi vedea pe marile ecrane din ţară. Nu te uita la el că arată de parcă ar fi făcut din pielea de pe un pantof scâlciat: Toothless o să-ţi câştige inima imediat şi, dacă nu uiţi să-i aduci un peşte din când în când, o să-ţi devină cel mai bun prieten. Emoţionant şi din cauza micului său handicap care-i face zborul să depindă de bunul său prieten Hiccup (vocea lui Jay Baruchel, pe care o să-l vezi la începutul lui aprilie în She's Out of My League), Toothless este probabil simbolul a celei mai simpatice colaborări umano-dragonice din filmele recente şi-al deschiderii pe care e bine s-o avem faţă de cei diferiţi de noi. Ca să-ţi dai seama despre ce vorbim, aşteaptă finalul lui How to Train Your Dragon, care te va lua prin surprindere din cel puţin un punct de vedere.
Care ţi se pare cel mai simpatic dragon de mai sus? Mai ştii vreun dragon simpatic văzut la cinema sau la televizor?
Părerea ta
Spune-ţi părereaMi-au mai placut dragonii din filmul Avatar, foarte bine realizati avand in vedere tehnicile folosite.(cica exista in Indonezia dar micuti nu mari:D)
Nu veneau cei din Harry Potter cu dragoni din Romania? :-)))
Sa-i intrebam de unde anume din romania i-au procurat!!!!
Si puteati sa il puneti si pe Draco (vocea lui Sean Connery) in filmul fantastic de aventuri "Dragonheart" din 1996.
Eragon e unul din preferatele mele
safira e foarte draguta
mai sunt si aia din AVATAR.
desi filmul nu este reusit, cartile sunt geniale
Cel mai serios: Eragon
mie chiar imi place... :d