Vineri se lansează pe ecrane Cercul de foc/Pacific Rim, noul film al lui Guillermo del Toro despre creaturi gigantice ajunse în dimensiunea noastră printr-o falie in adâncurile Pacificului. Una dintre reuşitele filmului este să sublinieze cât de mari sunt invadatorii. În cinstea lor, iată câteva dintre cele mai distrugătoare creaturi apărute vreodată pe marele ecran.
Totul a început în 1925, când apărea pe marele ecran O lume dispărută/The Lost World, ecranizarea după romanul omonim al lui Arthur Conan Doyle. Filmul a creat senzaţie în epocă, pe ecran făcându-şi apariţia dinozauri şi o mulţime de creaturi care mai de care mai periculoase şi poftitoare la carne de om. A fost prima întâlnire a publicului cu efecte speciale în stare să dea impresia convingător că o fiinţă gigantică se mişcă în voie printre oameni. Willis O'Brien, răspunzător pentru revoluţionarele efecte stop motion din film, avea să revină în deceniul următor cu un alt film legendar: King Kong. Gigantica gorilă avea să revină de mai multe ori în sala de cinema, ultima oară în 2005, în regia lui Peter Jackson.
Deşi pe ecran şi-au mai făcut apariţia păianjeni, şerpi, lupi şi lăcuste, creaturi suferind cu toatele de gigantism, deceniile următoare s-au aflat sub influenţa colosalei Godzilla, rezultatul direct al bombelor şi testelor nucleare. Cu numele japonez Gojira, creatura a înspăimântat publicul în mai bine de 30 de filme realizate din 1954 încoace. Cel mai celebru este fără îndoială cel regizat de Roland Emmerich în 1998, iar acum se află în pregătire o altă producţie regizată de promiţătorul Gareth Edwards (lansat cu excelentul film independent Monsters).
Anul acesta ne-am întâlnit cu uriaşii din Jack the Giant Slayer, atât de mari, încât puteau înfuleca o oaie (sau un om) dintr-o singură înghiţitură. Dar primul monstru gigantic care ar trebui să ne vină în minte, în ceea ce priveşte dimensiunile, este kraken-ul din Înfruntarea titanilor/Clash of the Titans. Creatură imensă pe care legendele marinarilor din folclorul saxon o considerau responsabilă pentru toate dispariţiile corăbiilor pe mare, krakenul are în blockbusterul din 2010 dimensiuni cu totul uimitoare, fiind în acelaşi timp neînstare să-i vină de hac semizeului Perseu (Sam Worthington).
Nici cu Cloverfield nu e de glumit: giganticul „pui” Clover rivalizează cu Godzilla în ceea ce priveşte distrugerile pe care le poate provoca în Manhattan şi se află în centrul unuia dintre cele mai tensionate filme din 2008. Este păcat că echipa din spatele filmului, condusă de J.J. Abrams, a renunţat la (sau poate doar amânat?) planurile unui sequel, mai ales după ce s-au lansat supoziţii că în căutarea lui Clover ar putea porni mama acestuia, considerabil mai mare ca dimensiuni.
Mai sunt de amintit monstrul din Gwoemul, film sud-coreean ajuns si pe marile ecrane din România, Balrog, demonul în flăcări din primul film Lord of the Rings, T-Rex din Jurassic Park sau regina xenomorfilor din Aliens.
Dar sunt mari şanse ca anul acesta creatura creaturilor să fie crâncenul dragon Smaug, villain-ul titular din Hobbitul: Dezolarea lui Smaug, aşteptata continuare a succesului de casă de anul trecut. Dragonul este interpretat, cu ajutorul tehnologiei motion capture, de actorul britanic Benedict Cumberbatch, care îşi împrumută şi vocea personajului. Între Smaug, oameni şi pitici se va da o luptă pe viaţă şi pe moarte, de văzut pe marile ecrane cu începere din 13 decembrie.
Părerea ta
Spune-ţi părerea