În urmă cu 25 de ani, un regizor debutant şi-a unit forţele cu un fost culturist care nu apăruse, până atunci, în vreun film de succes. Nu aveam cum să ştim atunci că unul dintre ei va crea cel mai de succes film de box-office din toate timpurile iar al doilea va ajunge guvernatorul statului California. Mai mult, nu erau foarte multe speranţe că filmul, cu buget restrâns, va ajunge să fie văzut de foarte mulţi spectatori. Povestea interesantă, scenele de acţiune foarte bune şi personajul principal au condus la succesul numit The Terminator. Totodată, a fost creată o adevărată franciză, care include un serial TV, cărţi de benzi desenate, jocuri video şi chiar atracţii celebre în parcurile de distracţii.
Zilele trecute, cel de-al patrulea film din franciză, Terminator Salvation, s-a lansat în Statele Unite. Yahoo Movies propune o scurtă istorie a seriei Terminator.
The Terminator
Lansare: 26 octombrie 1984
Buget: 6,5 milioane de dolari
Încasări: 78,3 milioane de dolari
James Cameron a afirmat că, iniţial, a fost inspirat de imaginea unui om metalic care iese dintr-un incendiu şi de acolo a pornit crearea poveştii. Ştia că lucrează la un proiect cu buget mic, lucru care l-ar fi împiedicat să prezinte acţiunea filmului în viitor. Aşa că a introdus elementul călătoriei în timp. În concepţia originală, Cameron l-a imaginat pe Terminator ca fiind un tip de talie medie, care se putea pierde uşor în mulţime. A vrut ca rolul principal să îi fie încredinţat lui Lance Henriksen, cel care a jucat în primul său film, Piranha II. Printre opţiuni s-a aflat şi O. J. Simpson. Cameron a afirmat că oamenii nu ar fi crezut pe cineva atât de drăguţ ca O. J. Simpson capabil să joace rolul unui ucigaş fără milă. Arnold Schwarzenegger ,care mai jucare în câteva filme, venise iniţial la audiţii pentru rolul eroului, Kyle Reese. Producătorii filmului şi-au dat seama că Schwarzenegger este mult mai potrivit să joace rolul unei maşinării de ucis de neoprit. În plus, rolul său avea doar 58 de cuvinte în tot filmul.
The Terminator a fost un succes! Surpriză atât pentru critici, cât şi pentru cinefili. A fost în Top 10 filme din 1984, în revista Time Magazine. Anul trecut, a fost selectat pentru a fi păstrat în Registrul Naţional de Film al Statelor Unite. Pelicula a creat o controversă când cunoscutul autor SF Harlan Ellison l-a dat în judecată pe Cameron, susţinând că ideile acestuia au fost copiate din episoade ale serialului The Outer Limits din 1960.
Terminator 2: Judgment Day
Lansare: 3 iulie 1991
Buget: 102 milioane de dolari
Încasări: 519,8 milioane de dolari
Primul film Terminator i-a propulsat pe Cameron şi pe Schwarzenegger în rândul oamenilor importanţi de la Hollywood. Atunci când s-au reunit, şapte ani mai târziu, pentru a realiza o continuare, era evident că va fi un proiect mult mai generos decât primul. Terminator 2: Judgement Day a fost primul film cu un buget de 100 de milioane de dolari. De 15 ori mai mult decât originalul. Şase ani mai târziu, Cameron urma să regizeze primul film cu un buget de 200 de milioane de dolari, Titanic.
Schwarzenegger devenise un adevărat star, aşa că a fost eroul din cel de-al doilea film. Acest lucru i-a permis lui Cameron să îl distribuie pe Robert Patrick, în rolul personajului negativ, T-1000, oferindu-i imaginea de ucigaş pe care şi-ar fi dorit-o în primul film. Linda Hamilton s-a întors ca Sarah Connor, iar sora sa geamănă apare în film în scena în care T-1000 o imită pe Sarah. Filmarea scenei a durat atât de mult încât Edward Furlong, cel care l-a jucat pe John Connor, a trebuit să înregistreze dialogul în studio, deoarece vocea sa era mult prea groasă la sfârşitul filmărilor.
T2 a avut de asemenea un succes foarte mare, obţinând recordul pentru cele mai mari încasări în weeknedul lansării pentru un film marcat cu "R". A fost întrecut, câţiva ani mai târziu, de The Matrix Reloaded. Criticii au fost încântaţi din nou iar filmul a câştigat 4 premii Oscar. Când Institutul American de Film a realizat lista cu cei mai buni 100 de eroi şi personaje negative din filme, Terminator a fost singurul care a apărut atât pe lista celor buni cât şi a celor răi.
Terminator 3: Rise of the Machines
Lansare: 2 iulie 2003
Buget: 170-200 milioane de dolari
Încasări: 433,3 milioane de dolari
James Cameorn a vorbit în anii '90 despre crearea unui film Terminator 3, însă, după succesul fără precedent al lungmetrajului Titanic, s-a decis să nu mai facă încă un Terminator. El a pierdut partea sa din drepturile pentru Terminator în urma divorţului său de Linda Hamilton.
Următorul său film, Avatar, se va lansa în decembrie, la 12 ani după Titanic. Schwarzenegger a refuzat iniţial să realizeze T3 fără Cameron, însă acesta l-a încurajat să o facă, considerând că personajul aparţinea actorului la fel de mult cum actorul aparţinea personajului. Hamilton a decis să nu apară în film, aşa că scenariul prevedea că Sarah Connor murise cu câţiva ani înainte.
Terminator 3 nu a avut succesul filmelor precedente. Profitul de 150 de milioane de dolari din Statele Unite nu a acoperit bugetul de producţie. În schimb, a obţinut rezultate bune peste Ocean. Criticii au avut o părere cât de cât bună. Când Schwarzenegger a apărut la Tonight Show pentru a îşi promova filmul, a anunţat că va candida pentru postul de guvernator al Californiei, iar campania sa a ajuns până la urmă sa umbrească lansarea filmului.
Terminator Salvation
Lansare: 21 mai 2009
Buget: 200 de milioane de dolari
Terminator Salvation se petrece în anul 2018, la 34 de ani după evenimentele din primul film, dar din punct de vedere cronologic cu 11 ani înainte ca voluntarii lui Kyle Reese să fie trimişi înapoi în timp. Filmul este în acelaşi timp şi un sequel, şi un prequel.
Acesta este primul Terminator care a primit rating-ul PG-13. Regizorul McG a afirmat că a trebuit sa taie doar o singură scenă de violenţă pentru a obţine un rating aşa scăzut.
Rămâne de văzut dacă, pentru a patra oară, Terminator va cuceri lumea.
Părerea ta
Spune-ţi părereaInsa seria si-a inceput declinul inca de la aparitia partii a 3 a