Actriţă româncă pentru care Festivalul de Film de la Cannes şi-a schimbat tradiţia, creând special un premiu pentru interpretarea din "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii", Dorotheea Petre, îşi lansează propria sa şcoală de actorie, "Fii actor!" - dedicată dezvoltării aptitudinilor pentru actoria de film, teatru şi televiziune. Invitaţii primei sesiuni sunt Victor Rebengiuc, Clara Vodă şi producătorul Dan Burlac. Cursurile vor avea loc în perioada 26 noiembrie 2011 – 26 ianuarie 2012. Cei care doresc să se înscrie vor trimite un mail la [email protected]. Mai multe detalii, pe www.fiiactor.ro.
"Fii actor!" se adresează celor care iubesc actoria, indiferent de pregătire şi de vârstă. Dedicată dezvoltării aptitudinilor actoriceşti prin cursuri şi workshopuri, şcoala de actorie îi învaţă pe cursanţi cum să îşi folosească adevăratele resurse, cum să scape de inhibiţii, să-şi optimizeze abilităţile de comunicare în faţa unei audienţe, nu numai pe scenă sau în faţa camerei, ci în orice alt aspect al vieţii lor.
"Pentru mine, actoria a fost şi este o stare de spirit, este o stare privilegiată prin care vezi lumea sub lupă, iar asta este fascinant şi foarte distractiv", spune Dorotheea Petre. "Foarte mulţi dintre noi au visat cel puţin o dată să fie actori, să fie aplaudaţi şi admiraţi. Actoria este, într-adevăr, un vis care se poate transforma foarte uşor în realitate, pentru că în actorie, de multe ori, lucrurile sunt mai simple decât credem. Pentru a fi un bun actor, nu ai neaparat nevoie de şcoli, ci de sinceritate, plăcerea de a juca şi - atenţie - vreau ca această şcoală să fie un loc unde oamenii cu care împărtăşesc dragostea pentru actorie să se bucure de extraordinara plăcere de a juca, indiferent dacă iau actoria ca pe un hobby, sau vor sa transforme aceasta pasiune în profesie“, adaugă Petre.
Cursurile sunt personalizate şi cuprind exerciţii de dicţie, improvizaţie, impostaţie, deprinderea citirii unui text, lucrul pe scenă sau pregătirea pentru un casting. La final, participanţii vor fi acumulat un bagaj de informaţii, exerciţii şi tehnici de pregătire pe care le vor putea folosi, fie că e vorba de o audiţie sau de prezentarea unui proiect. "Fii actor!" este o idee a artistei Dorotheea Petre, care va avea invitaţi speciali, personalităţi marcante ale teatrului şi cinematografiei autohtone. Invitaţii primei sesiuni sunt Victor Rebengiuc, Clara Vodă şi producătorul Dan Burlac, care le vor împărtăşi cursanţilor din experienţa lor de scenă şi îi vor antrena într-o serie de discuţii interactive.
Dorotheea Petre s-a născut la 9 ianuarie 1981. A copilărit în Eforie Nord şi a absolvit Colegiul Pedagogic C-tin Brătescu din Constanţa. Urmează UNATC, secţia de actorie. La 23 ani, îşi face puternic debutul în lungmetrajul "Ryna", regizat de Ruxandra Zenide şi produs de Strada Film. "Ryna" câştigă peste 30 de premii internaţionale, iar Dorotheea primeşte Premiul de debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Urmează Premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film Mannheim-Heidelberg. În 2005 este distribuită în producţia "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii", în care interpretează rolul principal şi primeşte recunoaştere internaţională, precum şi Premiul special al juriului pentru Cea mai bună actriţă la prestigiosul Festival de film de la Cannes, secţiunea Un Certain Regard. Acest premiu a fost creat pentru ea şi este printre cele mai mari distincţii pentru interpretare primite de un actor român. Dorotheea este declarată “Cea mai bună actriţă a anului 2007″ de către Asociaţia Criticilor de Film şi a Jurnaliştilor de Specialitate, primeşte Premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal şi Premiul UCIN pentru Cea mai bună actriţă. În 2009, câştigă Premiul special al juriului pentru Cea mai bună actriţă la Magna Graecia Film Festival, pentru rolul Angela din pelicula "Mar Nero".
Pentru "talentul şi sensibilitatea artistică cu care interpretează" este investită prin decret prezidenţial cu înalta distincţie "Meritul Cultural în Grad de Cavaler", categoria Arta Spectacolului.
Părerea ta
Spune-ţi părerea