Istoria României are parte, din 3 octombrie, de o nouă şi spectaculoasă (dacă este să privim trailerul oficial) cosmetizare din partea Hollywood-ului în Dracula Untold, acest fantasy cu elemente horror.
Dracula Untold, care spune povestea lui Vlad Ţepeş şi a evenimentelor tragice ce au dus la transformarea sa în „cel mai faimos vampir din toate timpurile”, începe când Vlad (Luke Evans) era încă muritor şi descrie relaţia turbulentă a familiei domnitorului cu violentul şi lacomul sultan Mehmet (Dominic Cooper). Pentru a-şi salva ţara şi familia, Vlad îşi vinde sufletul diavolului, înţelegem din filmul regizat de Gary Shore.
După moartea tatălui său, Vlad Dracul, Vlad al III-lea a domnit peste Valahia în anii 1448, 1456-1462 şi 1476. Călcând pe urmele tatălui său, Vlad al III-lea intră în Ordinul Dragonului, luându-şi supranumele de Drăculea (rostit Dracula, de către străini). Alături de Luke Evans în filmul Universal Pictures cu premiera vineri, 3 octombrie, îi regăsim pe Sarah Gadon, Dominic Cooper, Diarmaid Murtagh şi Samantha Barks. Michael De Luca este producător.
Să ne întoarcem, însă, în timp, pentru a ajunge la originea ecranizărilor cu celebrul personaj în rol titular. În 1897, când a publicat „Dracula”, Bram Stoker nici nu bănuia că romanul său inspirat vag din personajul istoric al lui Vlad Ţepeş avea să fie una dintre pietrele de temelie ale viitorului gen horror - atât în literatură, cât şi pe ecran. Totuşi, prima şi cea mai bună ecranizare a sa, „Nosferatu, eine Symphonie des Grauens” („Nosferatu, o simfonie a ororii” - 1922, Friedrich Wilhelm Murnau, cu Max Schreck), a rămas în istorie ca o capodoperă a curentului expresionist. Aproape nouă ani mai târziu, subiectul a fost preluat de americani, cu „Dracula” (1931 - Tod Browning, cu Bela Lugosi) - care, deşi marcat de multe stângăcii proprii epocii, avea să dea semnalul adevăratului start al filmului horror ca atare.
În continuare, personajul a apărut în nenumărate filme, inclusiv submediocrele producţii Hammer din anii '50-60, cu Christopher Lee (devenit „cel mai celebru Dracula”), sau remake-ul onorabil, dar atât, al lui Francis Ford Coppola: „Bram Stoker's Dracula” (1992 - cu Gary Oldman). Chiar şi filmul iniţial a fost abordat din nou, de către Werner Herzog, în „Nosferatu: Phantom der Nacht” („Nosferatu, fantoma nopţii” - 1979, cu Klaus Kinski), dar nici unul dintre toate acestea nu a depăşit capodopera iniţială a lui Murnau.
Pe lângă nenumăratele filme cu Dracula, care nu au decât vagi legături cu adevăratul Vlad Ţepeş, în România două încearcă să se apropie de realitate. În anul 1979, Doru Năstase a regizat un film istoric despre viaţa domnitorului. În rolul lui Vlad a jucat Ştefan Sileanu. Au mai interpretat: Alexandru Repan, Ernest Maftei, Emanoil Petruţ. O portretizare a copilăriei domnitorului a încearcat şi Sergiu Nicolaescu, în filmul său „Mircea” (1989) - rol jucat de Vlad Nemeş. Desigur, aceasta reprezintă doar o licenţă, întrucât la moartea marelui voievod şi domn, Vlad nici măcar nu se născuse. Astfel, se încearcă o explicaţie asupra genezei comportamentului de mai târziu al lui Ţepeş: dragostea pentru ţară şi crudele metode prin care îşi pedepsea boierii şi alţi supuşi ori duşmani.
Părerea ta
Spune-ţi părerea