Emily Watson, miniseria HBO Cernobîl: „ joc un personaj care spune adevărul atunci când e interzis să faci asta”

de Cinemagia în 14 Mai 2019
Pe 26 aprilie 1986, în centrala nucleară Cernobîl din Ucraina, Uniunea Sovietică, a avut loc o explozie masivă care a eliberat material radioactiv de-a lungul Belarusiei, Rusiei și Ucrainei, ajungând până la țările scandinave și din Europa de Vest

Cernobîl, noua miniserie din cinci părți, co-producție HBO/SKY, este disponibilă pe HBO și HBO GO. Miniseria spune povestea dramatică a accidentului nuclear din 1986, una din cele mai groaznice catastrofe create de om din istorie, și a oamenilor curajoși care au făcut sacrificii incredibile pentru a salva Europa de un dezastru de neimaginat. Emily Watson este Ulana Khomyuk, o fiziciană hotărâtă să elucideze misterul care a condus către dezastrul de la Cernobîl. Miniseria a fost filmată în Vilnius, Lituania. Prima partea a miniseriei este disponibilă aici.

Iată un interviu cu actrița, pus la dispoziția cititorilor Cinemagia de către HBO România.

Cine este personajul pe care îl joci în această tragedie?

Emily Watson: Ulana Khomyuk - personaj rezultat din contopirea mai multor oameni de știință care au existat în realitate. Ea lucrează la Institutul de Energie Nucleară din Belarus, deci e departe, dar se pornesc alarmele și realizează de unde vin radiațiile. E foarte deșteaptă și determinată și realizează că modul în care se încearcă stingerea incendiului ar putea provoca o a doua explozie. Pleacă cu mașina la Cernobâl, îi convinge, și devine un membru de încredere al echipei. Personajul lui Jared Harris îi cere să afle de unde a început totul. Lucrurile iau o turnură periculoasă când Ulana începe să dea peste materiale cenzurate și realizează că au existat erori încă din faza de design.

Craig Mazin, scenaristul, a spus că a scris rolul cu tine în gând...

Emily Watson: Ceea ce mă flatează! Cred că e unul dintre mulții oameni păcăliți de aerul meu de persoană inteligentă. (râde) Dar a fost o provocare plăcută să joc un personaj care, într-o societate ca aceea, renunță să fie precaută și spune adevărul atunci când e interzis să faci asta. Cred că ceea ce a scris Craig e foarte credibil și puternic.

Ai făcut ceva cercetări despre subiect?

Emily Watson: Am citit istoria Belarusului și am realizat că, probabil, era cel mai periculos loc în care să trăiești în secolul XX. Unul dintre filmele pe care Johan Renck a insistat să le vedem a fost „Come and See” - un film rusesc din anii ’80 despre un sat din Belarus în care intră naziștii. Ce fac acolo e de-a dreptul devastator. Personajul meu ar fi fost doar un copil, dar ar fi crescut, automat, în traumă și dezumanizare. Ca să supraviețuiești, trebuie să fii foarte puternic..

Cum a fost colaborarea cu Jared Harris și Stellan Skarsgard?

Emily Watson: Am lucrat cu Stellan la „Breaking Waves”, filmul meu de debut, și a fost o experiență profundă. Mi-a dat sfaturi extrem de valoroase care au rămas cu mine de-a lungul carierei. Primele noastre duble împreună au fost stranii din pricina acestei prime colaborări, dar apoi ne-am simțit ca niște vechi prieteni. Cu Jared m-am înțeles din prima. Am coborât într-o dimineață în holul hotelului - și el era deja acolo - trebuia să repetăm și, în loc de asta, ne-am pus pe râs și am întârziat. Altfel, e foarte ambițios și foarte dur cu sine însuși.

Cum a fost colaborarea cu Johan Renck?

Emily Watson: E foarte scandinav, ceea ce e grozav. Are resurse nelimitate de energie, e mereu disponibil, mereu pozitiv, și foarte sigur pe el apropo de ce își dorește. Își asumă riscuri și face lucrurile într-un mod interesant, dar nu se complică. De multe ori am terminat mai devreme pentru că știa exact ce vrea să facem. Fiecare zi a fost distractivă.

Mai are Cernobâlul relevanță azi, sau e doar parte a istoriei?

Emily Watson: Este vorba despre acceptarea adevărului și despre ce este energia nucleară și cum o controlăm. Sunt subiecte de mare importanță, foarte relevante și actuale. Cred că este o producție foarte necesară.

Exploreaza subiecte similare:

Chernobyl

Alte știri din cinema

Reacţii la The Acolyte, serialul al cărui rating este dezactivat pe Imdb

Serialul Star Wars este disponibil de azi pe Disney+, şi în România

Anna Próchniak: „Am simțit o responsabilitate uriașă și am știut toți că aceasta este o poveste atât de importantă de spus lumii”

O nouă producție originală SkyShowtime, The Tattooist of Auschwitz, se lansează în România! Toate cele șase episoade vor fi disponibile pe platforma de streaming începând cu data de 7 iunie. Mini-seria este regizată de Tali Shalom-Ezer, iar din distribuție fac parte Jonah Hauer-King, Anna Próchniak, Harvey Keitel și Melanie Lynskey.

Şefa de la Lucasfilm deplânge reacţiile fanilor la noile seriale Star Wars

Ce oameni răi: după Ridley şi Ahsoka, a venit rândul lui The Acolyte să stârnească furia fanilor

Merită un munte de lasagna: Garfield domină din nou topul încasărilor

Cele trei premiere ale săptămânii trecute nu au reuşit să îl întreacă pe motanul portocaliu

Părerea ta

Spune-ţi părerea
spartacus pe 15 mai 2019 10:50
Serialul este cel mai bun pe acest subiect deoarece relevă cum au decurs lucrurile legate de acest accident, dar tot are un mare punct negativ: în ciuda tuturor dezvăluirilor despre accidentul nenorocit din 19986, realizatorii tot au omis ceva extrem de important/relevant și anume organizarea de către autoritatile comuniste de atunci (la ordinul direct al lui Gorbaciov) a unei parade pe strazile orasului Cernobîl pentru a liniști populatia că nu era niciun pericol; abia a doua zi s-a decis mutarea tuturor.
Doamne, cit de nemernici pot fi rușii, nu dau doi bani pe vietile oamenilor si nu s-a schimbat nimic!!!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells