Aproape 200 de filme din 53 de ţări în zece zile de festival şi normal că alegerea este dificilă. Conştientă de multitudinea de alternative cinematografice, publicaţia zilnică a festivalului, AperiTIFF, l-a descusut pe directorul artistic Mihai Chirilov cu privire la posibilităţile ediţiei. Iată mai jos recomandările lui, din diverse genuri care ar trebui să fie pe toate gusturile.
Printre cele zece titluri obligatorii ale ediţiei, în viziunea lui Mihai Chirilov, sunt şi două filme mai vechi, Tărâmul făgăduinţei/Heaven's Gate de Michael Cimino, şi Sânge întunecat/Dark Blood de George Sluizer. Amândouă sunt producţii damnate, din două motive foarte diferite. Tărâmul făgăduinţei, primul proiect al lui Cimino după ultra-lăudatul Vânătorul de cerbi, a devenit unul dintre cele mai scumpe eşecuri din istoria Hollywood-ului, devenind un exemplu relaţia foarte încercată ce se poate dezvolta între un regizor şi studiourile producătoare. Deşi la lansare a fost un eşec de casă şi critică, Heaven's Gate a fost din ce în ce mai bine primit, strecurându-se de-a lungul anilor pe lista celor mai neconvenţionale filme de gen (în acest caz western) realizate vreodată. Din fericire, Cimino l-a relansat anul trecut într-o versiune "director's cut", restaurată digital, versiune proiectată şi la TIFF.
Sânge întunecat e celebru pentru faptul că starul său, River Phoenix, a murit cu zece zile înainte de sfârşitul filmărilor. Regizorul George Sluizer a terminat filmul de-abia anul trecut, folosind un truc ingenios pentru a compensa absenţa secvenţelor nefilmate de Phoenix.
Chirilov mai recomandă S-a întâmplat în mai/Après Mai, în regia lui Olivier Assayas, unul dintre cei trei regizori de renume invitat în secţiunea 3X3 a festivalului. Filmul, despre tumultuoasa viaţă a unor adolescenţi la începutul anilor '70, a fost unul dintre cele mai lăudate anul trecut la Veneţia, câştigând premiul pentru scenariu. Gloria, câştigător al premiului de interpretare la Berlinală, este o altă intrare obligatorie la TIFF 2013. Filmul regizat de chilianul Sebastian Lelio, unul din premiaţii din trecut cu Trofeul Transilvania, spune povestea Gloriei, o femeie de aproape 60 de ani care refuză să depună armele şi să accepte problemele vârstei a treia. Trădarea (foto), de rusul Kirill Serebrennikov, este asemănat cu In the Mood for Love, căci are în centru un pătrat amoros, la fel ca genialul film al lui Wong Kar-wai.
Chirilov mai mizează pe Specialistul, documentarul lui Eyal Sivan despre procesul lui Adolf Eichmann, cel care a fost scos ţap ispăşitor pentru Holocaust, în urma unui proces de la Ierusalim din 1960. Eichmann este centru al atenţiei şi în Hannah Arendt, film ce poate fi văzut în continuare pe marile ecrane din ţară. Pentru o schimbare de ton este de avut în vedere Înregistrarea/Taped, thriller olandez filmat la Buenos Aires, dar şi miniseria japoneză Ispăşire, ale cărei 270 de minute urmăresc evenimentele tragice provocate de răpirea unei eleve de şcoală.
Pentru Chirilov, plăcerea vinovată a ediţiei este Ultima reprezentaţie, film chinezesc despre un grup de seniori, locatari ai unui azil de bătrâni de unde evadează pentru a participa la un show TV. Dintre filmele posibil şocante ale festivalului, directorul artistic alege Expus, documentar despre scena total lipsită de inhibiţii a neo-burlescului new-yorkez. Şocant ar putea fi şi Vise despre viaţă/Dreams of a Life, documentar despre un caz care a şocat opinia publică din Marea Britanie: o femeie ce a murit pe neaşteptate, în apartamentul ei din Londra, a fost descoperită de-abia după trei ani.
Părerea ta
Spune-ţi părereaO sa fac eu o lista cu filme dupa ce le vad pe alea mai interesante..care nu sunt aici...