Filmele de animaţie PIXAR care au cucerit întreaga lume

de Răzvan Boboc în 5 Iun 2009
Filmele de animaţie PIXAR care au cucerit întreaga lume

Nemo, Ratatouille, maşinuţele din Cars sau Wall-E sunt doar câteva dintre personajele celebre în întreaga lume din filmele marca Pixar. În ultimii 14 ani, Pixar ne-a făcut să râdem, să plângem, să ne bucurăm sau chiar să devenim cu toţii din nou copii.

Studiourile de animaţie Pixar au reuşit să strângă, de la înfiinţare, premii Oscar, Globuri de Aur şi premii Grammy. Au devenit foarte cunoscuţi pentru tehnica revoluţionară şi pentru calitatea filmelor.

Pixar a realizat 10 filme, primul fiind Toy Story, din 1995, şi fiecare s-a bucurat de succes şi aprecieri, atât din partea criticilor, cât şi din punct de vedere comercial. Toate lungmetrajele Pixar au fost realizate în colaborare cu Walt Disney Pictures. Mai mult, în 2006, Disney a achiziţionat Pixar.

Astăzi vă propunem o scurtă incursiunea în lumea fascinantă a personajelor Pixar!

Up 3D
(2009)

UP, care se lansează în curând şi în cinematolgrafele din România, aduce în prim-plan probabil unul dintre cele mai ciudate personaje Pixar, pe Carl Frederickson (voce - Edward Asner), în vârstă de 78 de ani. Acesta a rămas văduv la bătrâneţe şi se hotărăşte să pornească în aventura vieţii sale de care nu a avut parte până acum. Aşa că, îşi leagă mii de baloane de casă şi zboară până în America de Sud. Problema este că în această călătorie va fi însoţit, fără voia lui, de un puşti neascultător. În America, pelicula deja a marcat primul succes: încasări de peste 80 de milioane de dolari.



Toy Story (1995)
Despre Toy Story, s-ar putea spune că a dus animaţia către un nou nivel, deschizând posibilităţi infinite de producţie. Fiind primul film de animaţie realizat pe computer, a creat persoanjele emblematice pentru Pixar: Woody (vocea lui Tom Hanks) şi Buzz Lighter (Tim Allen). Rivalitatea lor care se transformă în prietenie i-a adus faţă în faţă cu unul dintre cele mai ameninţătoare personaje negative: Syd, adolescentul punk care mutilează jucăriile. Pregătiţi-vă pentru că va fi relansat în varianta 3D. Primul film a avut încasări de peste 360 de milioane de dolari.

A Bug's Life (1998)
O furnică predispusă la accidente, pe nume Flik (vocea lui Dave Foley) este trimisă pentru a găsi câteva insecte de treabă, pentru a o ajuta să îşi protejeze colonia de furia lui Hopper (Kevin Spacey), o lăcustă rea, care le exploatează depozitele de hrană. Însă, în loc de războinici, Flik găseşte un grup de insecte de circ. Totuşi, împreună ei dovedesc că într-o luptă, între inteligenţă şi muschi, inteligenţa va câştiga de fiecare dată. A Bug’s Life nu doar că a dovedit că Pixar nu este un “one-hit wonder”. A avut încasări de 363 milioane de dolari.



Toy Story 2 (1999)
Filmul îi readuce laolaltă pe Woody, Buzz şi toată gaşca. După ce Woody este răpit de un proprietar al unui magazin de jucării, Buzz şi câţiva soldaţi curajoşi pornesc în căutarea lui. Încântător şi atrăgător, filmul face aproape insuportabilă aşteptarea lui Toy Story 3, în 2010. La capitolul încasări, a întrecut primul film, având peste 485 milioane de dolari.



Monsters, Inc. (2001)
Una dintre ideile geniale ale Pixar pentru acest film a fost accea de a da monştrilor nume obişnuite, care nu te duc deloc cu gândul la monştri. Cum este Mike Wazowski, monstrul cu un singur ochi a cărui voce aparţine lui Billy Crystal, sau James “Sully” Sullivan (vocea lui John Goodman). Altă idee genială a fost să folosească vocea fetiţei unuia dintre animatori, pentru personajul Boo, copilul care se împrieteneşte cu Mike şi Sully. Ultima idee genială este Kitty care este absolut extraordinară. Încasări de 525 milioane de dolari.



Finding Nemo (2003)
O poveste în adevăratul sens al cuvântului şi o aventură nautică pe cinste! Albert Brooks a asigurat vocea pentru Marlin, peştele clovn care traversează eroic oceanul pentru a îşi salva fiul iubit. Finding Nemo a promovat de asemenea unul dintre cele mai reuşite personaje ale Pixar: Dory (Ellen DeGeneres), peştele aiurit, care suferă de pierderi temporare de memorie. De la felul său ciudat de a vorbi baleneza, până la fraza lait-motiv “just keep swimming”, Dory a cam furat filmul.



The Incredibles (2004)
Ce-ar fi dacă întreaga ta familie ar fi formată doar din super-eroi? Asta e ideea care a stat la baza filmului The Incredibles, aventura frenetică a unei familii dotate, conduse de Mr. Incredible (Craig T. Nelson) şi Elastigirl (Holly Hunter). Pentru regizorul Brad Bird, acest film a fost primul realizat alături de cei de la Pixar. Acesta nu doar a realizat regia pentru film, a fost şi vocea unuia dintre personajele cele mai delicioase: Edna Mode. Încasări de 631 de milioane de dolari.

Cars (2006)
Considerat de mulţi singurul film care a încetinit ascensiunea celor de la Pixar, Cars este totuşi o animaţie veseă, de modă veche, a cărei acţiune se desfăşoară pe o autostradă locuită doar de maşini. Maşina de curse Lightning McQueen (Owen Wilson) vizitează un oraş fantomă. Cars a avut succes atât în box office cât şi în magazinele de jucării. A avut încasări de 461 milioane de dolari. Continuarea în 2011!



Ratatouille (2007)
Regizorul Brad Bird se întoarce pentru o delicioasă plimbare prin Paris, alături de un şoricel gurmand. Ratatouille, numele unui fel de mâncare franţuzesc, asemănător cu o tocană cu legume, se centrează pe Remy (Patton Oswalt) şi aventura sa pentru a îşi îndeplini destinul culinar, printr-un scenariu asemănător lui Cyrano de Bergerac, alături de un bucătar şef extrem de arogant şi ghinionist. Filmul, câştigător al premiului Oscar, prezintă câteva din cele mai serioase teme dintr-un film Pixar. Spre exemplu, rolul criticului în societatea modernă. Filmul a adus încasări de 621 milioane de dolari.



Wall-E (2008)
Cel mai riscant film de până acum de la Pixar. În primele 40 de minute din Wall-E, nu există aproape niciun fel de dialog. Doar zgomotele indescifrabile făcute de micul robot curios, care întâlneşte un robot performant, pe nume Eva, şi o urmăreşte peste tot prin Galaxie. Acolo, descoperă rasa umană care a devenit sclava tehnologiei. Plin de momente impresinante, Wall-E reprezintă un lucru rar şi frumos. Încasări de 534 milioane de dolari.



Scurtmetrajele Pixar

Ca o amintire a filmelor de la începuturile lui Walt Disney, un scurtmetraj precede fiecare film Pixar. De la un stol de păsări care se lupă pentru supremaţia unui fir de curent (For the Birds), până la o bătălie pentru inteligenţa dintre un magician şi iepurele său mai puţin ascultător (Presto). Fiecare scurtmetraj este creat cu foarte mare atenţie şi a creat o regulă foarte strictă pentru Pixar: să nu ajungi niciodată târziu în sala de cinema.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Eustake pe 5 iunie 2009 10:15
Intr-adevar, filmele Pixar au ceva aparte. Va aparea si Toy Story 3 anul viitor si se anunta si acesta senzational. Preferatul meu pana acum este Wall - E si astept sa apara Up si la noi ca sa merg sa-l vad.
Mariusik pe 5 iunie 2009 11:43
Cars & wall-e mi-au placut (astept cars 2 :P ) defapt tote animatile de la pixar sunt misto
murguta pe 5 iunie 2009 12:48
toate animatiile celor de la Pixar sunt deosebite:)
Top 3 Murguta:
1. Wall-E
2. Monsters, Inc / Cars
3. A bug's life

Alex pe 5 iunie 2009 13:16
Eu raman la parerea ca Finding Nemo e cel mai bun film Pixar... urmat de Wall-E si Ratatouille.
Mikala pe 5 iunie 2009 14:16
Rattatouille imi place foarte mult mai ales in romana e chiar tare am ras foarte mult. Cu toate ca eu nu votez ca desenele sa fie traduse in romana caci au un alt sound ... nu mai are nici un farmec dar la desenul ala chiar am ras !
colinx pe 5 iunie 2009 16:50
my top 3 best pixar:
1. ratatouille
2. the incredibles
3. finding nemo

zagado pe 5 iunie 2009 18:09
1-ratatouille
2-finding nemo
3-cars/monster's inc

yoli pe 6 iunie 2009 08:17
1. wall-e - cel mai sensibil film de animatie de pana acum
2. ratatouille - cunosc o persoana care a gatit de 4 ori in ziua respectiva dupa ce a vazut filmul
3. finding nemo - "dude!" :)

Corlex pe 6 iunie 2009 09:56
Inainte a fost Ratatouille pe primul loc dar pe urma a venit cel mai, vorba lui yoli, cel mai sensibil, dar si cel mai reusit parerea mea, Wall-e cu al lui Eva. Pe locul 3 ar fi restu la gramada
claudiu-daniel-lugoj pe 6 iunie 2009 15:08
cele mai bune animati dupa mina sunt1.CARS,2WALL-E,3.RATATOUILLE, dar toate sunt niste capodopere ale animatiei din zilele noastre.
mihaela pe 6 iunie 2009 18:52
sunt atat de originale si foarte bine realizate. au scris calr o noua pagina in istoria filmelor de animatie. nota 10 pentru toate
blondulbrun pe 8 iunie 2009 13:19
pacat ca nau facut si ei iceage ca rupea tot atunci...;P
septick pe 20 iulie 2009 14:45
top 3
1. finding nemo
2.monsters inc.
3. cars (pe restul nu le-am vazut inca:D)

john pe 23 august 2009 20:33
bai fratilor dar cu seria ice age cum ramane???? la nimeni nu i-a placut????
andrei97 pe 6 decembrie 2009 16:06
ORICE FILM PIXAR MERITA VAZUT PNTRU CA :
1.in 14 ani ne-au dovedit ca accepta scenarii doar foarte inteligente,captivante si inventive
2.nu fac continuari decat cu scenariile caracterizate mai sus(spre deosebire de dremworks care ne-au cam dezamagit in ultima vreme
3.animatie este mereu superba
(preferatul meu e "incredibilii")

bogdan0125 pe 10 aprilie 2010 21:44
Filmele de la Pixar au ceva aparte ce te impresioneaza in mod special. Sunt printre cele mai bune filme de animatie.
Radu1711 pe 29 aprilie 2010 00:20
sunt buni cei de la PIXAR
silviu.matei pe 4 iulie 2011 12:01
Finding Nemo si Toy Story sunt cele mai tari.
alex_il_fenomeno pe 30 iulie 2013 15:28
Majoritatea sunt geniale, deci ce sa ne mai mire?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells