Spider-Man: No Way Home se apropie de încasări globale de 1 miliard de dolari, ceea ce îl face gata de a stabili un record de Crăciun. Cu un box-office global de 895.681.855 de dolari, conform Box Office Mojo, No Way Home va deveni - totodată - filmul cu cele mai multe bilete vândute în perioada Crăciunului din 2019 încoace, chiar în condițiile îngrijorării generale cu privire la tulpina Omicron.
În Spiritul Crăciunului, pe lângă No Way Home, enumărăm mai jos filmele al căror public a fost atras în sălile de cinema cu ocazia celei mai mari sărbători a anului – cele 15 filme cu cele mai mari încasări de Crăciun. Şi, poate, cu ocazia asta, să învăţăm câteva lecţii importante.
15. Valkyrie
Ziua de Crăciun a anului 2008 s-a dovedit a aduce cu sine daruri de ultim moment pentru Hollywood: patru dintre cele cinci filme care s-au bucurat de premiere extinse apar pe lista de aici, a celor mai de succes filme lansate de Crăciun din toate timpurile. Dintre aceste patru filme face parte şi Valkyrie, un film eroic în care Tom Cruise joacă rolul unui personaj istoric real, Claus von Stauffenberg. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Stauffenberg era un colonel în armata germană care, alături de alţi conspiratori, au decis - asumându-şi riscuri uriaşe - să oprească dezastrul încercând să îl asasineze pe Hitler în 1944. Din păcate, atentatul a eşuat, iar finalul lui Valkyrie este unul tragic – o decizie interesantă pentru o premieră de Crăciun.
Gravitatea materialului original, totuşi, nu a împiedicat filmul să aibă o premieră de succes, având încasări de aproape 8,5 milioane de dolari la prima zi de rulare.
14. Dreamgirls
De Crăciun tot felul de filme au premiera, însă - cu colindătorii pe străzi şi cu cântece de Crăciun răsunând peste tot - nu e nicio surpriză că publicul de Crăciun pare să aibă o deschidere aparte pentru musical-uri.
Filmul a fost un success atât la box-office cât şi la critică, având încasări de 8,7 milioane de dolari la premiera de Crăciun în 2006, câştigând nu mai puţin de opt nominalizări la Oscaruri.
În termini de calitate în sine, e dificil de găsit un contracandidat pe măsura filmului Lupul de pe Wall Street din 2013, adaptarea semnată de Martin Scorsese a poveştii brokerului de bursă fără scrupule Jordan Belfort.
Este un alt film biographc şi concurent de Oscar, dar dacă Valkyrie şi Dreamgirls erau filme care îşi idealizau personajele principale, Lupul de pe Wall street este despre unul dintre cei mai lipsiţi de scrupule escroci care au existat vreodată. Şi, dacă publicul avea rezerve vizavi de subiectul filmului, palmaresul regizorului Scorsese şi acel al actorului din rolul principal – Di Caprio – erau mai mult decât suficiente, ceea ce a contribuit la succesul filmului cu încasări de 9,1 milioane de dolari de Crăciun.
12. Alien vs. Predator: Requiem
Uneori, încasările unui film spun numai o parte din poveste. Alien vs. Predator: Requiem, follow-up-ul la Aliens vs. Predator, un blockbuster major, a avut premiera de Crăciunul anului 2007 şi a încasat imediat 9,5 milioane de dolari, dar care a fost până la urmă numai 22,8 % din box-office-ul total. În perspectivă mai largă, Valkyrie a adus 10,2% la încasările globale în ziua de Crăciun, Dreamgirls a adus 8,4%, iar Lupul de pe Wall Street 7,8% din încasările globale în ziua de Crăciun. Este ceva destul de rar pentru un film să facă aproape un sfert din încasările globale doar în ziua de Crăciun.
Acum, dacă cineva ar spune că una dintre cele mai mari premiere de Crăciun a fost adaptarea de success a unei autobiografii, că a fost semnată de un regizor faimos, şi că l-a avut pe Leonardo DiCaprio în rolul unui escroc simpatic, unul care a furat nişte bani, cu siguranţă că te-ai gândit că e vorba de Lupul de pe Wall Street. Dar mai este încă un film care se bucură de aceeaşi caracterizare: DiCaprio a reuşit aceeaşi schema cu zece ani înainte, lucrând cu Steven Spielberg în filmul din 2002 Catch Me If You Can.
Filmul este povestea lui Frank Abagnale care, adolescent în anii 1960, a străbătut Statele Unite dându-se drept medic, avocat, aviator şi falsificând cecuri de milioane de dolari înainte de a fi prins, în cele din urmă, de FBI. Povestea lui Abagnale a intrat în vizorul publicului în ultimii ani şi există ipoteza că, de fapt, nu a făcut nimic din lucrurile de care este acuzat. Totuşi, filmul rămâne un clasic, lucru atestat de încasările de 9,8 milioane de dolari din ziua premierei programate de Crăciun.
10. Ali
Cifrele de box-office nu au fost ajustate după inflaţie, ceea ce îl face pe cel mai vechi film din listă, Ali, din 2001, să fie şi mai impresionant în lista de faţă.
Ca şi Alien vs. Predator:Requiem, filmul a fost pregătit de Crăciun înainte să devină, în cele din urmă, un eşec de box-office, dar totuşi a reuşit încasări de 10,2 milioane de dolari, a avut o recepţie bunicică, şi i-a adus lui Will Smith prima nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun actor.
Puteţi spune orice despre Adam Sandler, numai nu spuneţi că nu ar şti să promoveze un film. Prima apariţie de pe listă vine sub forma lui Bedtime Stories, un alt film care a avut premiera de Crăciunul lui 2008. Sandler joacă rolul lui Skeeter, un angajat ghinionist de la un hotel a cărui noroc începe să vină odată ce poveştile pe care le spune nepoţilor de soră încep să devină realitate – dar numai cu ajutorul nepoţilor săi.
Criticii nu au fost impresionaţi, însă filmul de familie s-a dovedit a fi îndrăgit de public, iar încasările au ajuns la 10,5 milioane de dolari.
8. The Curious Case of Benjamin Button
Cea de-a treia premieră pentru Crăciunul 2008 este probabil şi cea mai cunoscută: e vorba de The Curious Case of Benjamin Button, un film care nu doar că a încasat 11,9 milioane de dolari în ziua premierei, dar şi 13 nominalizări la Oscar, inclusiv aceea pentru Cel mai bun film.
Din nou, dacă ne gândim la finalul inevitabil al poveştii, publicul de Crăciun a dovedit că nu se teme de un final dulce-amar şi a dat filmului un vot favorabil.
7. Marley and Me
În completarea topului vine Marley and Me, din 2008, un film ce leagă nodul dintre comedia de familie pentru toate vârstele şi adaptările autobiografice – două genuri care, aşa cum am văzut, sunt ideale pentru a aduce publicul în săli de Crăciun. Parcă pentru a dovedi cele de mai sus, filmul a stabilit un record pentru Crăciun, încheind ziua cu încasări record de 14,4 milioane de dolari.
Atunci când vine vorba de premiere de Crăciun, nimic nu se compară cu Django Unchained din 2012 – şi, atunci când vine vorba de regizori, nimeni nu se compară cu Quentin Tarantino. Django Unchained nu este genul de film la care publicul să se îngrămădească de sărbători, dar este aşa de reuşit şi de unic încât ziua de deschidere cu 15 milioane de dolari are sens în retrospectivă, scrie looper.com.
Depăşind cu puţin Django Unchained (15,1 milioane de dolari la box-office în noaptea Crăciunului), adaptarea semnată de Disney în 2014 a musical-ului regretatului Stephen Sondheim este un clasic în sine, având o distribuţie incredibilă – Emily Blunt, James Corden, Anna Kendrick, Chris Pine – având un atu în plus în rolul lui Meryl Streep care i-a adus cea de-a 19-a nominalizare la Oscar.
Into the Woods este un film straniu şi miraculous, un melanj dintre basmul traditional al Fraţilor Grimm şi filmul contemporan, cu numeroase turnuri care sunt impresionante şi întunecate.
4. Unbroken
Into the Woods nu a fost singura premieră care a avut premiera de Crăciun în 2014 – cifrele din ziua premierei au fost uşor depăşite de Unbroken, biografia plasată în anii celui de-Al Doilea Război Mondial cu regia semnată de Angelina Jolie. Publicul este în general fascinat de acest gen de eroi, şi asta s-a întâmplat şi cu Unbroken. Deşi American Sniper a avut premiera în acelaşi an de Crăciun, distribuţia limitată în săli l-a făcut să nu intre pe această listă. Unbroken, în schimb, a adus 15,4 milioane de dolari, ceea ce l-a ajutat să facă loc unui sequel în 2018, Unbroken: Path to Redemption.
3. Daddy's Home
Crăciunul lui 2014 a adus cinci premiere, dar anul 2015 a reuşit să aducă la un loc musical-uri şi poveşti de război cu – ce altceva – comedia de familie, scrie looper.com
Ca şi alte filme de pe listă, Daddy's Home nu a fost bine primit de către critici, dar e uşor să ne dăm seama de ce publicul de Crăciun a apreciat filmul, mai ales – poate – datorită scenei în care Ferrell, îmbrăcat în costum de Moş Crăciun, dădea copiilor un ponei cadou. Filmul a adus 15,7 milioane de dolari în ziua deschiderii, a dat naşterii la un sequel (chiar şi mai slab decât originalul) şi a rămas unul dintre cele mai profitabile filme din carierele atât ale lui Ferrell cât şi ale lui Wahlberg.
2. Les Miserables
Puţine povestiri sunt atemporale precum cele din Les Miserables, povestea clasică despre nelegiuire, dreptate, sărăcie şi revoluţie. Musical-ul lui Tom Hooper din 2012 este o adaptare a unei adaptări, pe măsură ce Les Miserables a trecut de la carte la scenă şi apoi la ecran, a trecut din Franţa în Anglia şi în America, în decursul istoriei sale de 150 de ani. Totuşi, filmul rămâne unic şi monumental. Încasările sale de 18,1 milioane de dolari de Crăciun se explică perfect – iar distribuţia este ideală. Les Miserables ar fi fost un film perfect de Crăciun în orice an, o ocazie fantastică să uităm de masă şi de cadouri pentru câteva ore şi să mergem în sala de cinema, scrie Looper.
De Crăciunul anului 2009, chiar ieşit din armura high-tech de Iron Man, Downey Jr. a reuşit să strângă 24,6 milioane de dolari graţie cinicului său erou de acţiune - Sherlock Holmes, cel mai celebru detectiv. Aşadar, Sherlock Holmes nu urmează şablonul pentru o premieră reuşită de Crăciun – pentru că nu e nici musical, nici biografie, este o adaptare liberă a poveştilor lui Conan Doyle – aşa cum dovedesc exploziile, tragerea cu arma, şi luptele cu pumnii – nefiind exact genul de film de familie.
Cu toate acestea este numărul 1 în clasamentul celor mai de succes filme lansate de Crăciun. Această analiză a filmelor care atrag publicul de Crăciun în săli poate sublinia un fapt – nimic nu atrage publicul ca un blockbuster, concluzionează Looper.