Florian Munteanu, al patrulea român pe afişul unui blockbuster hollywoodian

de Ştefan Dobroiu în 15 Iul 2024
Pugilistul născut în Germania a devenit cunoscut după apariţia în rolul antagonistului din seria Creed

Dacă nu erai (foarte) pasionat de box, probabil că până în 2018 ar fi fost greu să auzi de Florian Munteanu, pugilistul născut în 1990 în Germania în familia unor emigranţi români. Dar în 2018 s-a petrecut minunea: Munteanu, care până atunci făcuse prăpăd în ringurile de box din Germania sub numele de Big Nasty, i-a atras atenţia celebrului Sylvester Stallone, care l-a cooptat în Creed II. Rolul lui Viktor Drago, fiul lui Ivan Drago, interpretat de Dolph Lundgren în seria Rocky, l-a propulsat pe Munteanu în atenţia producătorilor de la Hollywood, iar unul dintre efecte se va vedea în august, când blockbuster-ul Borderlands se lansează în întreaga lume.

Borderlands, pe care l-am inclus recent în lista noastră cu cele mai aşteptate filme din a doua jumătate a anului, îl are pe Florian Munteanu pe afiş, alături de mult mai cunoscuţii Cate Blanchett, Kevin Hart, Jack Black (într-un nou rol vocal după seria Kung Fu Panda) şi Jamie Lee Curtis. Din informaţiile noastre, Florian Munteanu este al patrulea român al cărui nume apare într-o poziţie proeminentă pe afişul unui blockbuster hollywoodian, cel mai notabil fiind, desigur, Sebastian Stan.

Sunt deja decenii bune de când actorii români apar în roluri proeminente în filme de anvergură hollywoodiene. După ce a apărut într-un scurt rol (alături de regretatul Ion Caramitru) în primul film Misiune imposibilă, Marcel Iureş a avut o apariţie mult mai vizibilă în action-ul The Peacemaker, dar pe afiş nu s-a găsit loc decât pentru starurile filmului, George Clooney şi Nicole Kidman. La fel au stat lucrurile şi cu Hart's War/Războiul lui Heart, unde Iureş are un rol la fel de consistent, dar ştim cu toţii că într-un film cu Bruce Willis pe afiş era loc doar de Bruce Willis.

Deşi rolul ei din Patimile lui Hristos i-a adus multe aprecieri actriţei Maia Morgenstern, interpreta Fecioarei Maria, echipa de promovare nu a inclus-o pe "frontispiciul" afişului, unde apare doar actorul principal, Jim Caviezel. La fel stau lucrurile cu actorul Dragoş Bucur, care are un rol generos (alături de Alexandru Potocean) în The Way Back, pe al cărui afiş apar doar celebrităţi precum Ed Harris, Jim Sturgess, Saoirse Ronan şi Colin Farrell. Nici pentru Mădălina Ghenea nu s-a găsit loc pe vreun afiş, deşi actriţa născută în România a avut destule apariţii în producţii cunoscute.

Ajungem astfel la al doilea nume românesc pe poziţia principală pe un afiş de film, un nume de care poate nu ai auzit niciodată: Catinca Untaru. Sigur, este discutabil dacă The Fall al lui Tarsem Singh poate fi considerat un "blockbuster hollywoodian", dar acest film plin de imaginaţie cu siguranţă merită menţionat. Intens promovat de David Fincher, The Fall are un rating de 7,6 pe imdb şi Catinca Untaru apare pe afiş, "cot la cot" cu starul producţiei, Lee Pace.

Cu toate meritele sale, The Fall este considerat acum un film "uitat", nefiind accesibil prin mijloace legale mai nicăieri. De fapt publicaţia Collider i-a dedicat un articol anul trecut, sugerând chiar că filmul merită un loc în colecţia Criterion, care lansează frecvent capodopere ale cinema-ului mondial în versiuni migălos restaurate şi remasterizate. În altă ordine de idei, Catinca Untaru a renunţat la actorie după apariţia în The Fall, acesta fiind unicul ei lungmetraj.

Ca şi Florian Munteanu, Alexandra Maria Lara şi-a început cariera în Germania şi a devenit cunoscută cu rolul său principal din Der Untergang/Ultimele zile ale lui Hitler, film nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin în 2005. Actriţa nu apare pe afiş (a fost loc doar pentru Bruno Ganz, unul dintre cei mai apreciaţi actori germani), dar apare pe afişul lui Rush, filmul lui Ron Howard despre competiţia acerbă dintre piloţii de Formula 1 James Hunt (Chris Hemsworth) şi Niki Lauda (Daniel Brühl).

Revenind la Florian Munteanu, pe afişul lui Creed II nu s-a găsit loc pentru numele lui, deşi fizicul său impunător acoperă aproape jumătate din suprafaţa printabilă, faţă în faţă cu starul Michael B. Jordan. În Borderlands, actorul îl interpretează pe Krieg ("război" în germană), aghiotantul lui Tiny Tina, o adolescentă expertă în explozibili. Actorul are faţa acoperită cu o mască şi, dacă e să ne luăm după trailer, nu are prea multe replici (poate niciuna?), dar este indiscutabil unul dintre cei cinci protagonişti ai filmului.

Despre Munteanu, Eli Roth a spus: "Florian umanizează şi adaugă complexitate unui personaj care la prima vedere pare complet dement şi sălbatic. Găsirea unui actor pentru Krieg a fost de departe cea mai complicată parte a casting-ului, dar Florian a reuşit să-l aducă la viaţă şi să-l facă credibil".

Exploreaza subiecte similare:

Florian Munteanu, Borderlands, Rush, The Way Back, Alexandra Maria Lara, Catinca Untaru, The Fall

Alte știri din cinema

O nouă mostră de violenţă şi americana, în trailerul Landman

Serialul creat de Taylor Sheridan se lansează pe 20 noiembrie, inclusiv în România

Starul următorului deceniu? Charles Denton vânează vampiri în serialul The Talamasca

Universul imaginat de Anne Rice se lărgeşte cu serial despre organizaţia ce declară război total creaturilor supranaturale

Veneţia se înclină în faţa lui Almodóvar

Primul film în limba engleză al cineastului spaniol a fost întâmpinat cu 17 minute de ovaţii

Noaptea masacrului: nihilism pe steroizi

Recomandat de spaniolul Alexandre Aja, thriller-ul imaginează o răfuială între o femeie şi un lunetist

Părerea ta

Spune-ţi părerea
blacksea_rider pe 15 iulie 2024 23:39
Ar trebui sa-l recunosc instant dupa poza voastra ?....
cavallioty pe 16 iulie 2024 23:28
nascut in Germania deci este neamt, ce ne place sa ne laudam cu munca altora desi nu am contribuit cu nimic la succesul lor

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells