Sunt câţiva ani de când Cinemagia vorbeşte despre cele mai noi seriale ale momentului, dar rareori am scris de mai multe ori despre un serial. Facem o nouă excepţie pentru Homeland, pentru că popularul serial face o semnificativă schimbare de direcţie în sezonul patru, dovedind încă o dată că creatorii săi, Howard Gordon şi Alex Gansa, se pricep de minune să o ia de la capăt şi să relanseze convingător povestea. În materialul de mai jos vom avea grijă să nu dăm spoilere majore, dar pornim de la premisa că cititorul a văzut deja primele trei sezoane ale serialului.
La sfârşitul sezonului trei mulţi s-au întrebat cum va continua povestea personajului Carrie Mathison (Claire Danes), dată fiind dispariţia unuia dintre protagoniştii şi pilonii serialului. Iată că scenariştii au ales inspirata metodă a simplificării: Carrie spune adio tensiunilor de la sediul CIA din Langley şi este numită şef de staţie în Kabul, Afganistan. Îşi lasă fetiţa nou-născută în grija sorei ei Maggie şi începe să dezlege iţele terorismului în Orientul Mijlociu. După ce în primele episoade o vedem pe Carrie asimilând faptul că este mamă, tema familiei dispare din poveste şi începe acţiunea.
Iar acţiunea este cât se poate de intensă şi convingătoare. Totul începe încă din primul episod, The Drone Queen, în care Carrie comandă un atac cu dronă asupra unei ferme din Pakistan, unde se crede că s-ar ascunde Haissam Haqqani (actorul german de origine turcă Numan Acar, pe care o să-l vedem şi în The Cut al lui Fatih Akin), un terorist aflat sus pe lista inamicilor SUA. Scenariul ridică imediat o întrebare cu răspuns evident: cât de moral este să ucidem zeci de civili pentru a anihila un terorist?
Povestea ne poartă apoi la Islamabad, în sediul ambasadei SUA care găzduieşte şi staţia CIA. Informaţia că un angajat al ambasadei face trafic de date secrete o aruncă pe Carrie într-un complot internaţional. De o parte se află CIA, de cealaltă serviciile secrete şi politicienii pakistanezi, iar între ei ameninţarea reprezentată de periculoasa grupare a lui Haqqani.
Câteva personaje noi formează un context din care se dezvoltă mai multe direcţii interesante. O avem pe Martha Boyd (Laila Robins), ambasadoarea SUA în Pakistan, prinsă între responsabilitatea diplomatică şi metodele mult mai dure şi directe ale CIA. Actorul indian Suraj Sharma, care a cunoscut faima mondială datorită ecranizării Viaţa lui Pi, îl interpretează pe Aayan Ibrahim, un student la medicină şi nepot al lui Haqqani. Unic supravieţuitor al atacului cu dronă, Aayan va deveni un pion important în operaţiunea pakistaneză a lui Carrie. Excelentă este şi contribuţia lui Nimrat Kaur, actriţa indiană cunoscută pentru apreciatul film The Lunchbox, în care interpretează rolul principal feminin. Ea o interpretează pe Tasneem Kureishi, o agentă a forţelor speciale pakistaneze expertă în infiltrări şi, se va vedea curând, lovituri sub centură. Un personaj interesant este şi Aasar Khan, un ofiţer pakistanez interpretat de britanicul Raza Jaffrey.
Ce captivează la noul sezon este faptul că scenariul distruge orice aparenţă de siguranţă pentru personajele principale. Islamabad se va dovedi un teritoriu ostil, în care Carrie şi cei din jurul său se vor afla, împreună sau pe rând, în bătaia puştii unor adversari redutabili, prima condiţie pentru o evoluţie convingătoare a serialului. Povestea face un slalom interesant între psihologie, tensiune şi acţiune, ultima fiind mult mai prezentă decât în sezoanele anterioare. Evident, serialului i se poate reproşa demonizarea unei întregi naţiuni, pakistanezii putând avea multe de obiectat în ceea ce priveşte imaginea ţării lor din producţia Showtime.
În luna noiembrie Homeland a primit undă verde pentru un nou sezon de 12 episoade. În prezent Pro TV difuzează lunea şi joia episoade din sezonul al doilea al serialului.
Părerea ta
Spune-ţi părereaio ma declar fan abia astept ep 11 din sez 4