Horror-urile noului mileniu

de Ştefan Dobroiu în 28 Oct 2015
Zece horror-uri de văzut în noaptea de Halloween

Anul acesta noaptea de Halloween pică sâmbătă, prin urmare nu te opreşte nimic (în afară de aversiunea pentru această sărbătoare ultra-populară) să o petreci vizionând câteva horror-uri de referinţă. Iată mai jos un top al celor mai bune filme de gen lansate din 2000 încoace, top realizat de Audiences Everywhere care ne-a atras atenţia şi pentru că a clasat pe locul 44 un film românesc, Be My Cat: A Film for Anne, un found footage horror regizat de Adrian Ţofei şi selectat la Fantasporto, unul dintre cele mai celebre festivaluri dedicate genului.

Audiences Everywhere aşază pe primul loc The Descent, excelentul horror regizat în 2005 de britanicul Neil Marshall. Un grup de şase femei pătrunde într-o peşteră din Statele Unite. Când un culoar se prăbuşeşte în spatele lor, tăindu-le orice şansă de întoarcere pe acelaşi drum, filmul pare a fi o poveste despre supravieţuire, dar Marshall le pregăteşte cu totul altceva eroinelor: o luptă pe viaţă şi pe moarte cu creaturi umanoide ce au evoluat în spaţiul izolat al peşterilor. Interesant este faptul că promovarea iniţială ascundea publicului acest twist al poveştii, luându-i prin surprindere pe spectatori. Finalul britanic al poveştii a fost considerat prea crud pentru publicul american, pentru care a fost montat un deznodământ mai ambiguu.

Pe locul doi, violentul horror francez Martyrs, lăudat pentru modul cum parcurge neîncetat diferite subgenuri  evoluând dintr-o poveste despre răpire şi răzbunare într-una mult mai complexă. Asociat curentului francez New French Extremity, din care mai fac parte titluri-cult precum Baise-moi şi Haute tension (cu Oana Pellea într-un rol secundar), Martyrs a avut parte de un remake american chiar anul acesta, criticat atât pentru faptul că a "îmblânzit" spiritul originalului, cât şi pentru că îl copiază mult prea îndeaproape pe acesta.

Cel mai recent titlu din top 10, It Follows, s-a lansat în SUA în luna martie, după o premieră mondială la Cannes în mai 2014. Povestea lui Jay, o tânără urmărită de o entitate paranormală după ce este atinsă de un blestem transmis pe cale sexuală, este lăudată atât pentru interpretările excelente, cât şi pentru ambiguitatea ameninţării din scenariu. Filmul lui David Robert Mitchell este unul dintre horror-urile americane cel mai bine primite din ultimul deceniu: din cele aproape 200 de cronici de pe Rottentomatoes, 96% sunt pozitive. Încasările producţiei independente au fost de nouă ori mai mari decât bugetul.

Pe locul patru se află Oculus, care la un moment dat fusese anunţat şi pentru o premieră în România. Lăudat pentru modul magistral în care foloseşte confuzia spectatorului, asaltându-l cu informaţii în care nu poate avea încredere, filmul spune povestea unei tinere convinse că o oglindă străveche este răspunzătoare pentru sfârşitul tragic al părinţilor ei şi nu fratele ei, închis într-un spital psihiatric pentru uciderea lor. Ca şi It Follows, producţia independentă cu Karen Gillan şi Brenton Thwaites în rolurile principale, a avut încasări de nouă ori mai mari decât bugetul.

Audiences Everywhere consideră Resolution, cel mai puţin cunoscut film din top 10, drept cel mai bun film de subgenul "cabin in the woods" din ultimii 15 ani, tocmai pentru că se înscrie şi în acelaşi timp evadează de sub pălăria acestuia. Decizia unui bărbat de a porni în căutarea unui vechi prieten dependent de droguri se va solda cu experienţe traumatizante pentru cei doi eroi. Resolution a primit premiul pentru Cel mai inovator film la Toronto After Dark, unul dintre cele mai populare festivaluri de film horror din lume.

Honeymoon, un horror relaţional regizat de Leigh Janiak, Lake Mungo, un horror filozofico-tehnologic regizat de Joel Anderson, celebrul The Ring, hibridul Spring, în regia lui Justin Benson şi Aaron Moorhead, şi 28 Days Later..., filmul cu zombi al lui Danny Boyle completează primele zeci locuri din clasamentul de 100 de filme ale celor de la Audiences Everywhere.

Ce filme ai văzut din cele zece menţionate? Ce alt film ai recomanda pentru noaptea de Halloween?

Exploreaza subiecte similare:

The Descent, Neil Marshall, Martyrs, Baise-moi, Haute tension, It Follows, David Robert Mitchell, Oculus, Resolution, Lake Mungo, The Ring, 28 Days Later..., Be My Cat: A Film for Anne, Adrian Tofei, Adrian Ţofei

Alte știri din cinema

Doar 16% din filmele cu cele mai mari încasări au fost regizate de femei

Procentul scade cu atât mai mult cu cât filmele au avut încasări mai mari, arată un studiu universitar

Coşmarul lui Alec Baldwin s-a sfârşit (parţial): verdict final pentru cazul Rust

Procesul penal în care actorul era acuzat de ucidere din culpă a luat sfârşit, continuă procesele civile

10 liceeni bucureșteni au fost premiați la ROG Challenge 2024 pentru dezvoltarea unor jocuri video originale

Competiția ROG Challenge 2024 a premiat creativitatea și talentul liceenilor din București pasionați de dezvoltarea jocurilor video. Zece elevi au fost recompensați pentru cele mai bune jocuri create pe tema „Republic of Gamers”.

Iată trailerul noului Superman!

Câtă încredere să avem în reactivarea universului DC?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Shadow_Master pe 28 octombrie 2015 13:36
Daca va uitati la Shutter (2004) va spun ca nu va mai arde de Halloween.
kaliadi pe 30 octombrie 2015 15:44
Subscriu
cosmin742000 pe 28 octombrie 2015 21:27
Nu inteleg sarbatoarea asta .Dar de loc. DC e mai de speriat un film de groaza daca il vezi de halloween.Prostie americana in stare pura.
andystarx pe 29 octombrie 2015 00:18
ai perfecta dreptate !
bogyvaly pe 29 octombrie 2015 10:47
Buna intrebare! :)
inexistentus pe 29 octombrie 2015 12:17
Toate niste porcarii marca ! ”vestul salbatic”
Ma intreb cine sa fie in kurul lor de elogiaza in halul asta asa sarbatoare penibila ?
Si naivii de romanasi copie tot si inghit flegmele americanilor.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells