Una dintre cele mai de succes animații cu supereroi revine pe marile ecrane cu o nouă poveste incredibilă în care Helen trebuie să refacă reputația familiei, iar Bob să găsească o soluție la provocările vieții de zi cu zi alături de Violet, Dash și micuțul Jack-Jack, care pare să fie revelația casei.
O familie ca oricare alta
Când a apărut pentru prima dată, super producția „Incredibles”/„Incredibilii” a devenit instant un hit în cinematografele din toate orașele lumii, adunând încasări de peste 633 de milioane de dolari și câștigând un premiu Oscar pentru cel mai bun film de animație.
Succesul n-a constat însă în puterile eroilor sau anti-eroilor, potrivit regizorului Brad Bird, ci tocmai în dinamica familială. „Eu cred că oamenii se identifică ușor cu personajele din film și ăsta e principalul motiv pentru care super eroii sunt așa de îndrăgiți. «Incredibilii» și «Incredibilii 2» sunt practic filme despre o familie ca oricare alta”.
De la lansarea primului film „Incredibilii”, în 2004, producțiile cu supereroi au devenit foarte populare, însă asta nu stirbește cu nimic povestea actuală, din contră. „Ideea că supereroii noștri își pot face griji legate de job, salariu sau plata chiriei e încă foarte captivantă. Provocarea lor este să se descurce în viață, chiar dacă au super puteri trec prin aceleași provocări ca noi”, explică regizorul.
Helen trece în prim-plan
În noua poveste a „Incredibililor”, Helen are parte de propria aventură, devenind unul dintre personajele cheie ale filmului. „Am vrut ca asta să fie aventura lui Helen și m-am gândit cum se va simți Bob în situația asta, mai ales că are parte și de multe responsabilități domestice”, spune regizorul filmului.
„Bob nu e un tată rău. E doar puțin cam plin de sine și crede că se descurcă în orice situație. Orice părinte, sunt convinsă, ca va recunoaște că sunt momente în care ești la pământ, mai ales când ai un toddler în peisaj. Iar Jack-Jack pare toddler-ul clasic, face numai ce vrea el și se enervează instant dacă i se interzice ceva”, explică producătoarea filmului Nicole Paradis Grindle.
Aventura lui Helen este plină de provocări și în afara casei, mai ales că în noul film își face apariția un răufăcător periculos și genial. „Răufăcătorul ăsta e diferit și poate manipula oamenii de la distanță, iar Helen e singura care îl poate opri și poate restabili echilibrul, iar dacă ea dă greș, misiunea ei de a îi readuce pe Incredibili nu poate reuși”, spune producătorul John Walker. „Incredibilii sunt ilegali, iar ca să le schimbe statutul, Helen trebuie să schimbe legea. Însă, ca să schimbe legea, nu are altă soluție decât să o încalce. Iar pentru a-și salva familia, trebuie să o părăsească”, adaugă supervizorul poveștii, Ted Mathot.
Potrivit regizorului Brad Bird, povestea caută un echilibru între aventură și aspectele banale ale vieții de familie, e ca un fel de dans între ordinar și fantastic. „Nu există una fără alta, o vedem pe Helen cum răspunde la telefon – în mijlocul unei lupte cu răufăcătorii – ca își ajute copilul care nu-și găsește pantofii”, mai spune Bird. Sau o vedem pe Violet cum își folosește puterea invizibilității exact când se simte umilită. „Publicul va empatiza cu asta, toți facem așa uneori”, completează Bird.
Filmul a fost editat în așa manieră încât să reflecte dualitatea vieții familiei Parr, cu schimbări dese de planuri, de la misiunile lui Helen, la viața de familie.
Un tribut adus primului film
Creatorii noului film „Incredibilii” aduc un tribut primei producții, recreând atmosfera ei, care a fost inspirată de filmele cu spioni, mai ales cele ale anilor ´60. De la arhitectură, la mașinile folosite, până la personaje, pelicula originală respira un aer al anilor ´50-´60, cu ceva accente actuale.
„Nu ne-am propus să redăm anii aceia, ci amintirile oamenilor legate de ei. E ca un fel de viitor retro”, spune designerul de producție Ralph Eggleston. Noul film abundă în arhitectura de la mijlocul secolului trecut, iar personajele nu sunt neapărat reale, ci mai degrabă autentice. „Nici măcar nu e vorba de realitate aici, ci de autenticitate. Personajele sunt autentice, chiar dacă gleznele lui Bob sunt foarte mici, iar umerii lui nu încap în același timp pe ușă”, mai spune el.