Iubire persană, de Ziua îndrăgostiţilor

5 Feb 2012
Iubire persană, de Ziua îndrăgostiţilor

A fost odată ca niciodată - aşa încep toate poveştile, aşa începe şi a noastră - o lume magică, unde iubirea îi făcea pe oameni să înflorească, unde îngerul morţii era un tinerel glumeţ, pus pe şotii, unde culorile se uneau în imagini perfecte şi unde societatea lua chipul unei femei frumoase.
 
A fost odată un film despre iubire, despre artă, despre intensitatea emoţiilor şi firea umană, în esenţă. Un film ca un carusel, o ţesătură persană care se desface în faţa spectatorilor descoperind o fantezie colorată din Teheran, anul 1958 – De când îndrăgita vioară a lui Nasser Ali Khan, cel mai renumit violonist, este distrusă, acesta pierde gustul vieţii. Incapabil să mai găsească o altă vioară pentru a o înlocui, el decide să se aşeze în pat şi să aştepte moartea. În aşteptarea ei, alunecă în reverii, în acelaşi timp melancolice, fericite şi pline de umor. Pe măsură ce fragmentele din captivanta lui poveste se unesc, descoperim marele lui secret: o extraordinară poveste de dragoste care i-a alimentat geniul şi muzica.
 
Filmul Iubire persană este regizat de Marjane Satrapi şi Vincent Paronnaud, autorii succesului internaţional Persepolis, nominalizat la Oscar pentru cea mai bună animaţie în 2008. Iubire persană poate fi considerat un omagiu adus cinematografiei, combinând cu uşurinţă stiluri diferite. Pelicula a fost nominalizată la Leul de aur la Festivalul de Film de la Veneţia. Magia, umorul, romantismul şi parodia îşi găsesc locul potrivit în Iubire persană.

Castingul filmului nu a durat mai mult de o săptămână iar interpretarea actorilor, chimia dintre ei şi versatilitatea acestora sunt extraordinare. Mathieu Amalric este laureat cu trei premii César, printre multe altele, şi este cunoscut publicului pentru rolurile sale din filmele Scafandrul şi fluturele (Le scaphandre et le papillon, r. Julian Schnabel, 2007), pentru unul dintre filmele James Bond Quantum of Solace (r. Marc Forster, 2008), etc. Maria de Medeiros are în palmares două Globuri de Aur şi se mândreşte cu o faimă internaţională datorită interpretării în filmul câştigător al Oscarului Pulp Fiction (r. Quentin Tanantino, 1994) şi al personajului Anais Nin din filmul Henry şi June (r. Philip Kaufman, 1990). Distribuţia include actori cunoscuţi şi îndrăgiţi de public, precum Isabella Rossellini, Chiara Mastroianni, Golshifteh Farahani, Jamel Debbouze (Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, r. Jean-Pierre Jeunet, 2001), etc.

“Era timpul să sărbătorim iubirea şi omul şi să le punem în centrul a tot ce există. E extraordinar să faci un film în Germania, cu acţiunea care are loc în Iran, cu Isabella care e italiancă, cu Maria, care e portugheză, cu Golfshifteh care e iraniană, cu Rona care e româncă, cu Serge Avedikian care e de origine armeană, cu Jamel, ai cărui părinţi sunt marocani, cu Mathieu, cu Chiara... şi la final să fie un film franţuzesc!” (Marjane Satrapi).

“Este infinita frumuseţe a lucrurilor pierdute. Terifiantă, copleşitoare, sublimă şi grotescă, în acelaşi timp. (...) Ca şi cum toată acţiunea din Iubire persană nu ar fi în final decât o dezasamblare entropică , ca şi când filmul ar mima vivacea agonie a eroilor, până când ar atinge cu bucurie abstractă ecranul visurilor noastre.” (Liberation)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
zeno.marin pe 6 februarie 2012 23:45
Interesant... Ce singur ma simt fara comentarii in jur...
Referitor la iubirea asta persana (iraniana), recomadarea e demna de luat in seama daca tinem cont de eleganta cu care e realizata cronica. Daca va fi difuzat cumva, am sa imi amintesc de titlu si il voi vedea.

CristiEu pe 8 februarie 2012 15:05
Premiera filmului este vineri, pe 10 februarie, de la 7 jumate, la elvira popescu in Bucuresti. Mai ruleaza in AFI in Bucuresti si in Constanta la Cityplex
alex_il_fenomeno pe 8 februarie 2012 18:02
prima oara cand aud de el , si suna excelent !
MarinaTurcescu pe 9 februarie 2012 12:40
Da da da si mie imi place cum suna!! vedem si noi in sfarsit o poveste de dragoste ca m-am saturat de filmele alea romanesti deprimante!!! mai ales ca vine valentine's day si avem nevoie de dragoste.....
xerses pe 11 februarie 2012 18:57
Voi vedea acest film chiar de ziua indragostitilor....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells