Jeune & Jolie, despre noile forme de prostituţie

29 Apr 2014
Jeune & Jolie poate fi văzut în Bucureşti la Hollywood Multiplex, Grand Cinema & More, Elvire Popesco, Cinemateca Union, NCRR, precum şi la Victoria din Cluj, Cityplex Constanţa, Cityplex Brașov şi Arta 3D Târgu Mureş

Selectat în Competiţia oficială Cannes 2013, cel mai recent film al lui François Ozon, Jeune & Jolie /Tânără şi frumoasă spune povestea lui Isabelle, o adolescentă pariziană de familie bună, în vârstă de 17 ani, fascinată de prostituţie. De la trezirea sexualității și prima ei experienţă, la explorarea dragostei și căutarea identităţii. Lungmetrajul va intra de mâine pe ecranele românești și le are în distribuție pe Charlotte Rampling (Melancholia, Swimming Pool, The Duchess, Asfalt Tango, Never Let Me Go) şi Marine Vacth, la debut.

Comportamentul lui Isabelle, personajul principal din Jeune & Jolie, cel mai recent film al lui François Ozon, are puternice repercusiuni asupra celor din jur.

Regizorul a vrut să arate influența ei asupra celor apropiați într-un mod original: fiecărui anotimp îi este asociat un personaj din viaţa lui Isabelle (Marine Vacth, la debut). Astfel, vara este a fratelui mai mic al Isabellei, toamna aparţine clientului ei, iarna este rândul mamei Isabellei, iar primăvara îi revine tatălui vitreg.

Deasemenea, povestea se desfăşoară de-a lungul unui an şcolar. Fiecărui anotimp din cele enumerate mai sus este ilustrat cu o melodie interpretată de actriţa şi cântăreaţa franceză Françoise Hardy. Cele patru piese sunt: „L’amour d’un garçon”, „À quoi ça sert”, „Première rencontre”, „Je suis moi”.

Jeune & Jolie este a treia colaborare dintre regizorul François Ozon şi cântăreaţa franceză, după Water Drops on Burning Rocks/Gouttes d'eau sur pierres brûlantes (2000) şi 8 femmes (2002). „Îmi place cum surprinde Françoise Hardy esenţa iubirilor adolescentine”, spune regizorul.

Françoise Madeleine Hardy s-a născut în ianuarie 1944, la Paris. De-a lungul timpului, a cântat cu Johnny Hallyday, a vândut peste un milion de discuri cu "Tous les garçons et les filles", a câştigat un Disc de aur şi a contribuit la succesul curentului de muzică Yé-yé în Franţa. În 1994 a colaborat cu trupa britanică Blur şi în 2000 cu Iggy Pop. Françoise Hardy a avut o apariţie cameo în filmul lui Jean-Luc Godard, Masculin, féminin (1966) şi a jucat în filmul Grand Prix (1966), regia John Frankenheimer, cu Yves Montand şi Toshiro Mifune.

Adolescenţa, perioada experimentelor

„Adolescenţa este o perioadă foarte dificilă”, este de părere regizorul François Ozon (Dans la maison, Potiche, Swimming Pool, 8 Femmes). „Copiii descoperă că părinţii lor nu sunt eroii pe care îi credeau ei a fi. Descoperă că le-au ascuns lucruri, că i-au minţit. Adolescenţilor trebuie să li se spună adevărul şi au nevoie de sinceritate. Ei sunt pe cale să descopere că lumea adulţilor e plină de minciuni şi ipocrizie, aşa că le pot deveni dintr-o dată ostili părinţilor care tocmai au căzut de pe piedestaluri”.

Realizarea filmului Dans la maison (2012) - unde personajul principal era un elev de liceu - a fost o plăcere atât de mare pentru François Ozon încât, spune el, „mi-am dorit să lucrez din nou şi cât mai curând cu actori tineri”. „Şi, cum în ultima vreme am tot filmat băieţi, acum am vrut să filmez şi o fată”.

„Internetul” tinereţii lui François Ozon şi povestea psihiatrului din film

În timpul documentării pentru film au existat o serie de întâlniri cu ofiţeri ai poliţiei care se ocupă cu delincveţa juvenilă şi care au experienţă în noile forme de prostituţie. „Lucrurile s-au schimbat mult de când am fost eu tânăr”, spune François Ozon. „Mai precis, mijloacele de comunicare sunt mult diferite: acum sunt smartphone-uri şi aplicaţiile de internet, pe vremea mea era doar Minitel-ul (un predecesor al internetului din anii ‘80 - n.red.)”

Deasemenea, în cadrul documentării, François Ozon s-a întâlnit şi cu un psihiatru care lucrează mult cu tineri: Serge Hefez. Impresionat de această întâlnire, regizorul i-a propus psihiatrului rolul similar din filmul său. Ba chiar a împrumutat din cabinetul acestuia scaunele!

„Doctorul Serge Hefez a fost foarte bun la repetiţii. Doar că i-am atras atenţia că zâmbeşte un pic cam prea mult. El mi-a zis că e un obicei reflex din viaţa reală de medic. De cele mai multe ori, tinerii pacienţi vin la el forţaţi de părinţi, în ciuda dorinţei lor, aşa că el trebuie să le câştige încrederea cât mai rapid”, a povestit regizorul.

Jeune & Jolie/Tânără şi frumoasă este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.
Independenţa Film a distribuit pelicule ca „La grande bellezza”, „Nymphomaniac”, „La Vie d'Adèle”, „The Hunt”, „Amour”, „Trainspotting”, „Amélie”, „Melancholia”, „Todo sobre mi madre”, „n The Mood for Love”, „Vicky Cristina Barcelona”, „Dogville” etc.

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Jeune & jolie

Alte știri din cinema

Back in Action: nu ar trebui să pretindem mai mult?

Actriţa Cameron Diaz revine pe ecran în cel mai inofensiv mod cu putinţă

Greta Gerwig şi Netflix deschid din nou uşa dulapului spre Narnia

După succesul lui Barbie, regizoarea are libertate totală pentru a ecraniza cărţile din seria Narnia

James Cameron promite surprize consistente şi "alegeri curajoase" în Avatar 3

Cu 11 luni înainte de premieră, încă se cunosc mult prea puţine detalii despre aşteptatul sequel

Mickey Mouse-ul ucigaş: iată cum arată personajul din horror-ul Screamboat

Personajul lui Walt Disney are parte de versiuni extreme după expirarea drepturilor de autor

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 29 aprilie 2014 14:55
Un film bunicel
alex_il_fenomeno pe 13 decembrie 2014 00:53
Nu a fost deloc un film rau, si cred ca merita sa aiba parte de mai multa atentie.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells