Joker: Delir în doi - tot ce știm despre unul dintre cele mai așteptate filme ale anului

de Mihnea Vonica în 28 Aug 2024
Joker: Folie à Deux urmează să aibă premiera pe 4 septembrie la Festivalul Internațional de Film de la Veneția. Iată cele mai importante informații pe care le avem despre următorul Joker

Indiferent de părerile mixte ale criticilor de film (scor de 69% fresh pe Rotten Tomatoes și 59 Metascore), primul Joker a făcut ravagii la box office, acumulând în total peste un miliard de dolari. Desigur, acest succes comercial s-a datorat fanilor, notele acestora de pe Rotten Tomatoes și Metacritic fiind 89% fresh, respectiv 8.8/10. Rolul lui Joaquin Phoenix a fost remarcat și de prestigioase instituții, acesta primind un Oscar, premiul BAFTA și un Glob de aur pentru Cel mai bun actor în rol principal (secțiunea dramă pentru Globurile de Aur). Cineastul american Todd Philips promite să surprindă și de data aceasta audiențele cu Joker: Folie à Deux.

Iată tot ce știm până acum despre  Joker: Folie à Deux

Despre ce este vorba

Închis într-o secție de psihiatrie și riscând pedeapsa cu moartea, comediantul ratat Arthur Fleck o cunoaște pe Harley Quinn, iubirea vieții sale, în timpul șederii sale în Arkham State Hospital. Cei doi pornesc apoi într-o aventură romantică... mai degrabă blestemată.

Protagoniștii

Joaquin Phoenix reia rolul pentru care a primit primul Oscar din carieră și revine drept Arthur Fleck/Joker, iar Lady Gaga va interpreta celebrul personaj, Harley Quinn. Aceasta este o răufăcătoare ce apare recurent alături de Joker, povestea originii sale din benzile desenate DC prezentând-o drept un fost psiholog la institutul Arkham Asylum. După ce a fost manipulată de Joker și s-a îndrăgostit de el, Harley îi devine iubită și complice.

Lady Gaga a demonstrat deja că este o actriță versatilă prin rolurile din filmele A Star Is Born (pentru care a primit și Oscarul pentru cea mai bună melodie originală - "Shallow") și House of Gucci.

Genul filmului - musical

Cu toate că anteriorul Joker este o dramă, mai exact un thriller psihologic cu elemente de crimă ce se axează pe prăbușirea mentală a protagonistului, noutatea pe care o introduce sequel-ul este genul musical: Joaquin Phoenix și Lady Gaga interpretează numeroase melodii. Potrivit unui articol din iulie, Lady Gaga "s-a înecat cu cafeaua" atunci când l-a auzit prima dată pe Phoenix cântând, dar apoi l-a susținut în continuu.

Conform Variety, filmul va fi mai degrabă un "jukebox musical" (gen muzical ce se axează pe a dispune cântece cunoscute), acesta incluzând cel puțin 15 cover-uri ale unor melodii populare și una-două melodii originale. Lady Gaga a precizat că "există muzică, există dans, e o dramă, e de asemenea o dramă la tribunal, o comedie, un film fericit, dar și trist", potrivit unui articol Variety.

Trailere

Cele două trailere apărute nu dau în vileag multe despre poveste (într-un mediu în care prea multe trailere fac exact contrariul), ci setează clar atmosfera din acest viitor film.

Primul trailer, un teaser, a apărut în aprilie și are peste 35 de milioane de vizualizări. Îi vedem pe protagoniști dansând atât pe o scenă, cât și într-o intersecție aglomerată pe melodia What the World Needs Now Is Love, iar apoi sunt intercalate multiple imagini demne de un film Joker: de la explozii și secvențe în care este dus la tribunal, la momente de dans cu Harley Quinn și zâmbetul straniu al lui Joker. "Spune-ne, ce s-a schimbat, Arthur?" este întrebat Joker, la care acesta răspunde "nu mai sunt singur".

Trailerul oficial are nu mai puțin de 24 de milioane de vizualizări. Acesta prezintă puțin mai mult din poveste, ilustrând mai multe detalii și imagini legate de "procesul secolului", care îl implică pe Arthur Fleck în urma crimelor pe care le produce în primul film. În timpul unui show, acesta îi zice lui Harley că "am această suspiciune stranie că nu le dăm oamenilor ce-și doresc", la care aceasta îi răspunde "este în regulă, dragule. Hai să le dăm oamenilor ce-și doresc." Apoi, urmează multe explozii, haos la tribunal și un Arthur Fleck care îl lovește pe judecător cu propriul său ciocan din sala de judecată. Ce poate fi mai Joker de atât?

Ce spune regizorul Todd Philips 

"Scopul acestui film este să pară că este făcut de oameni nebuni", explică Philips într-un interviu pentru Variety, referindu-se la toate secvențele pline de haos (pe care le putem vedea și în trailer).

În ceea ce privește mișcarea curajoasă de a merge într-o direcție cu totul nouă cu acest sequel, Philips recunoaște că a fost o decizie foarte riscantă. "De ce să faci ceva dacă nu te sperie în ultimul hal? Sunt dependent de risc, te ține treaz noaptea. Îți face părul să cadă. Dar transpirația este cea care te determină să continui."

După succesul pe care l-a avut cu primul Joker, regizorul s-a tot întrebat cum ar putea ca următorul film să îl depășească, iar răspunsul a venit prin genul musical. Interesant este faptul că Todd Philips preferă să nu eticheteze pelicula drept un musical. "Majoritatea muzicii din film este pur și simplu dialog. Este doar Arthur care neștiind ce să zică, începe în schimb să cânte", regizorul sugerând că majoritatea numerelor muzicale există doar în imaginația distorsionată a celor doi protagoniști.

Aceste momente au fost create în ideea de a nu arăta numere perfecte demne de musicals, ci mai degrabă secvențe muzicale  nefinisate, instabile, ce pe alocuri sună fals tocmai pentru a fluctua între euforia și disperarea personajelor. Mai mult, Phoenix și Gaga au cântat toate melodiile în direct, fiind acompaniați de un pianist ce cânta în afara camerei.

O altă noutate este introducerea lui Harley Quinn, un personaj esențial în universul lui Joker. Despre Quinn și modul în care Lady Gaga o interpretează, Philips explică cum și-a dorit ca aceasta să facă parte din aceeași lume sumbră pe care a creat-o în pelicula originală. "Am scos vocea ascuțită, acel accent, mestecatul de gumă și tot felul de aspecte sassy (impertinente) care apar în benzile desenate", spune Phillips. "Am vrut ca ea să se încadreze în această lume Gotham pe care am creat-o în primul film." În concluzie, această versiune Harley ar putea fi mai ancorată în realitate, dar în același timp și mai manipulatoare și imorală.

Titlul

Interesant, titlul original al filmului este în franceză, "Folie à Deux" reprezentând o frază cu dublu sens. Cum a fost și tradusă în română, luată mot-à-mot aceasta înseamnă "delir în doi". În domeniul psihologiei, expresia se referă la o tulburare delirantă, o boală mintală împărtășită de două persoane, iar având în vedere tot ceea ce știm despre cele două personaje, titlul pare mai mult decât potrivit.

Buget

Următorul Joker și-a întrecut cu mult predecesorul la capitolul buget și dacă primul lungmetraj a costat aproximativ 60 de milioane de dolari, se estimează că sequel-ul a ajuns la aproape 200 de milioane de dolari (deși regizorul spune că aceste estimări sunt "absurde").

Când apare

Joker: Folie à Deux va avea premiera pe 4 septembrie la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, urmând să aibă premiera internațională pe 4 octombrie 2024.

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Joaquin Phoenix, Lady Gaga, Joker, Joker: Folie à Deux, A Star Is Born, House of Gucci

Alte știri din cinema

Războiul băuturilor carbogazoase devine film: Cola Wars

Steven Spielberg va produce şi Judd Apatow va regiza promiţătoarea dramă Sony Pictures

Sebastian Stan devine Donald Trump: iată trailerul The Apprentice!

Actorul de origine română se metamorfozează într-un tânăr Trump flămând de putere

Iancu de Hunedoara, protagonist într-un superserial maghiar

Rise of the Raven a lansat recent un trailer spectaculos, înainte de premiera din 2025

O nouă mostră de violenţă şi americana, în trailerul Landman

Serialul creat de Taylor Sheridan se lansează pe 20 noiembrie, inclusiv în România

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells