Un maraton nocturn al celor mai apreciate şi premiate scurtmetraje de la Festivalul Internaţional de Film NexT va avea loc în weekendul 24-25 august, sub cerul liber, simultan în Bucureşti şi la Târgu-Mureş. Sâmbătă, 24 august, ne întâlnim cu filmele care au câştigat Premiul Publicului la cele şapte ediţii de până acum ale festivalului, la Roaba de Cultură din Parcul Herăstrău, în timp ce la J'ai Bistrot, în Târgu-Mureş, vor fi proiectate cele patru titluri româneşti prezente în competiţia de anul acesta a Festivalului NexT. Seara de duminică, 25 august, este dedicată scurtmetrajelor de ficţiune nominalizate la Oscar în 2013, care vor putea fi văzute la J'ai Bistrot, atât în București, cât şi în Târgu-Mureş. Maratonul începe la lăsarea serii, la ora 21.30, în toate spaţiile de proiecţie.
Evenimentul are loc la şapte ani de la accidentul suferit de sound designerul şi compozitorul Andrei Toncu şi regizorul Cristian Nemescu, în memoria cărora a fost înfiinţată Societatea Culturală NexT. Ultimele două filme la care Andrei Toncu şi Cristian Nemescu au lucrat împreună sunt "Marilena de la P7" - mediumetraj prezentat în premieră în secţiunea Semaine de la critique a Festivalului de Film de la Cannes în 2006, şi "California Dreamin' (nesfârşit)" - film distins cu Premiul Un Certain Regard în secţiunea cu acelaşi nume din ediţia din 2007 a Festivalului de Film de la Cannes. Pentru a păstra viu spiritul în care lucrau cei doi cineaşti, Societatea Culturală NexT susţine cinema-ul imaginativ şi inovator din întreaga lume. Misiunea sa este să descopere şi să promoveze, în plan local, naţional şi internaţional, cineaştii talentaţi aflaţi la începutul carierei.
Intrarea este liberă la toate cele patru proiecţii. Nu uitaţi să veniţi cu pături pufoase şi comfortabile la voi şi, mai ales, cu multe dorinţe - nu se ştie niciodată când apare o stea căzătoare!
Moartea unei umbre/Dood van een Schaduw
regia: Tom Van Avermaet
Belgia/Franţa, 2012, 20'
Soldatul Nathan moare în timpul Primului Război Mondial. Un straniu colecţionar îi ia umbra prizonieră şi-i oferă şansa unei a doua vieţi, în schimbul capturării a 10 000 de alte umbre.
Henry
regia: Yan England
Canada, 2011, 21'
Viaţa lui Henry, un talentat pianist, este dată peste cap, când Maria, dragostea lui, dispare în mod misterios. Va afla în curând inevitabilul verdict al vieţii.
Stingerea/Curfew
regia: Shawn Christensen
SUA, 2012, 19'
Richie se află într-un moment în care a atins pragul de jos al vieţii, când primeşte un telefon de la sora lui, cu care pierduse de mult legătura şi care îi cere să aibă grijă pentru o seară de nepoata sa de noua ani, Sophia.
Băieţii Buzkashi/Buzkashi Boys
regia: Sam French
Afganistan/SUA, 2012, 28'
Un băiat descurcăreţ al străzii şi fiul unui fierar cu o atitudine sfidătoare, prieteni la cataramă, încearcă să-şi realizeze visele, croindu-şi drum spre maturitate într-una dintre cele mai devastate de război ţări ale lumii.
Asad
regia: Bryan Buckley
Africa de Sud / SUA, 2012, 18'
Plasat în decorul devastat de război al unui sat de pescari din Somalia, filmul prezintă povestea unui adolescent somaley care se confruntă cu alegerea între o viaţă de pirat şi una de pescar onest.
regia: Jamie Travis
Canada, 2006, 14'
Timothy Higgins, întotdeauna ales ultimul când se fac echipele, e cel mai trist băiat din lume. Lipsa de prieteni, complezenţa suburbană (provincială) şi calmantele prescrise de doctor s-au combinat şi îi pregătesc tânărului cel mai prost an al său de până acum. Scaunele muzicale şi tortul nu-l mai pot salva - la cea de-a noua petrecere de ziua lui. Timothy se pregăteşte de o sinucidere care va amuţi pe toată lumea.
Premiul Publicului la NexT IFF 2007
Maimuţa albastră/Der blaue Affe
regia: Carsten Unger
Germania, 2006, 45'
Ultima poveste de dragoste a furtunoşilor ani '20.
În căutarea Frumuseţii perfecte, pictorul Laurin o descoperă pe cântăreaţa Marie în varieteul "Maimuţa albastră". În Vinerea neagră, ultima zi a perioadei de aur a anilor '20, trăim prin eşecul iubirii lor ruina acestui deceniu.
Premiul Publicului la NexT IFF 2008
Toate visele mele pe VHS/All My Dreams on VHS
regia: Timothy X Atack
Marea Britanie, 2008, 13'
James nu ratează nici unul dintre visele sale - le înregistrează pe toate direct pe VHS folosind tehnologia wireless Dreamspoon. Dar când Erica, o colegă de serviciu, trece pe la el într-o seară, aceasta găseşte ceva surprinzător printre tiltluri. Curiozitatea învinge, iar seara ia o turnură neaşteptată.
Premiul Publicului la NexT IFF 2009
regia: Jamie Travis
Canada, 2009, 20'
Aaron, un băiat de 11 ani, se joacă de-a v-aţi ascunselea cu prietenul lui, Tony, care dispare fără urmă. Misterul relaţiei dintre ei - şi al ataşamentului straniu pe care cei doi îi manifestă pentru şifonierul din camera lui Aaron - se pare că nu poate fi descifrat decât prin hipnoză.
Premiul Publicului la NexT IFF 2010
Cronoscopul/The Chronoscope
regia: Andrew Legge
Irlanda, 2009, 20'
Suntem în anul 1938. O irlandeză frumoasă, cu părul creţ, pe nume Charlotte Keppel, inventează Cronoscopul, un dispozitiv miraculos care poate vedea în trecut. Descoperirea atrage atenţia neavenită a guvernului Britanic şi a celui German, iar viaţa lui Charlotte este întoarsă pe dos de cei care vor să se folosească de invenţia ei pentru scopurile lor egoiste.
Premiul Publicului pentru film străin la NexT IFF 2011
regia: Anca Miruna Lăzărescu
Germania-România, 2011, 28'
1985. De-a lungul cortinei de fier, trecerea Dunării între România lui Ceuşescu şi Iugoslavia era cea mai promiţătoare modalitate de a evada către vest. Aceasta este una dintre întâmplările care aveau loc acolo în fiecare zi.
Premiul Publicului pentru film românesc la NexT IFF 2011
Aglaée
regia: Rudi Rosenberg
Franţa, 2010, 19'
În curtea şcolii, Benoit pierde un pariu cu unul dintre prietenii săi. Drept pedeapsă, trebuie să o invite pe Aglaée, o elevă cu handicap, să iasă împreună cu el.
Premiul Publicului pentru film străin la NexT IFF 2012
Hello Kitty
regia: Millo Simulov
România, 2011, 24'
O vară de neuitat la malul mării, alături de cei mai buni prieteni. Nimic nu le poate sta în cale.
Premiul Publicului pentru film românesc la NexT IFF 2012
Kaiser und König
regia: Timon Modersohn
Germania, 2012, 37'
Suntem în anul 2024. Kaiser şi König, două pensionari vioi, au de rezolvat o problemă fără soluţie: ca să-i păstreze soţiei celei oarbe lui Kaiser iluzia că trăiesc într-o lume normală şi intactă, au nevoie să facă rost de carne pentru sărbătorirea aniversării ce se apropie - indiferent cum.
Premiul Publicului pentru film străin la NexT IFF 2013
Şanţul
regia: Adrian Silişteanu
România, 2012, 18'
Într-o zi caniculară de vară, Vasile, un ţăran la vreo 50 de ani, refuză să-ţi însoţească soţia Lucreţia la o ceremonie religioasă, găsind o scuză numai bună: trebuie să termine şanţul din faţa casei lor, ca să nu plătească amendă.
Premiul Publicului pentru film românesc la NexT IFF 2013
SCURTMETRAJE ROMANESTI NexT IFF 2013: total running time: 85'
Treizeci
regia: Victor Dragomir
coloana sonoră / muzica originală: Ioan Filip
România, 2012, 30'
PREMIUL "ANDREI TONCU" PENTRU CEA MAI BUNĂ COLOANĂ SONORĂ
Un tânăr se întâlneşte cu foştii colegi de liceu cu ocazia aniversării zilei de naştere a unuia dintre ei, însă revederea capătă un gust dulce-amar, odată cu reactualizarea trecutului.
În acvariu
regia: Tudor Cristian Jurgiu
România, 2012, 21'
George şi Cristina încearcă din răsputeri să se despartă, dar nu par să reuşească până la capăt.
Şanţul
regia: Adrian Silişteanu
România, 2012, 18'
PREMIUL PUBLICULUI PENTRU FILM ROMÂNESC
Într-o zi caniculară de vară, Vasile, un ţăran la vreo 50 de ani, refuză să-ţi însoţească soţia Lucreţia la o ceremonie religioasă, găsind o scuză numai bună: trebuie să termine şanţul din faţa casei lor, ca să nu plătească amendă.
Betoniera
regia: Liviu Sandulescu
România, 2012, 16'
CEL MAI BUN SCURTMETRAJ ROMÂNESC
Pentru locuitorii dintr-un cartier bucureştean, tortura a început cu câteva zile în urmă, odată cu apariţia unui şantier în zonă. De atunci, zgomotul lucrărilor de construcţie i-a deranjat zi şi noapte. După ce a sunat la poliţie de mai multe ori fără nici un rezultat, un bărbat recurge la o formă oarecum neobişnuită de protest.
Părerea ta
Spune-ţi părerea