Martorul 17, un documentar despre fenomenul îmbătrânirii populației în România, la Digi Life

de Cinemagia în 26 Nov 2019
Martorul 17 face parte dintr-o serie de opt documentare care abordează teme sensibile ale societății românești și care vor fi difuzate pe Digi Life

Documentarul Martorul 17, difuzat în premieră națională pe Digi Life, în data de 1 decembrie 2019, la ora 21:00, prezintă o serie de interviuri cu persoane în vârstă și cu reprezentanții instituțiilor ce îi au în grijă, analizând problemele cu care se confruntă, cu scopul de a trage o concluzie pentru fiecare telespectator și de a căuta o rezolvare în fiecare individ din societatea noastră.

Bătrânețea nu poate fi definită cu precizie,  însă în general este asociață cu atingerea vârstei de 65   ani, în special pentru că oamenii încep să se retragă din activitatea profesională. Iar acest fenomen al îmbătrânirii populației,  la nivel european, este într-o creștere graduală.

Populația României a scăzut în ultimii 10 ani  cu aproximativ 12% , datorită  în mare parte emigrării, pe fondul sărăciei, din Europa  Centrală. Astfel că, în timp ce aderarea la Uniunea  Europeana a ușurat procesul de emigrare, tinerii, în special cei din mediile rurale, au  părăsit țara în speranța unui trai mai bun și au lăsat  în  urmă  o populație îmbătrânită și săracă.

„Avem multe statistici, putem ști câți bătrâni avem, câți oameni peste o anumită vârstă, dar nu știm poveștile lor”, este de părere Gabriel Jderu, Profesor Doctor la Facultatea de Sociologie și Asistență socială, București.

Țara noastră se află printre statele europene cu cel mai înalt risc din punct de vedere al îmbătrânirii populației. Se estimează că până în 2060 rata de dependență din sistemul public de pensii, adică populația de peste 65 ani raportată la populația cu vârsta între15 și 64 de ani se va tripla.

Efectele îmbătrânirii demografice a populației sunt  destul  de complexe  și se fac resimțite  atât la nivel macroeconomic cât și la nivel microeoconomic.

„Din păcate, ritmul îmbătrânirii populației plasează România pe locul 2 în topul țărilor europene. Iar, conform ultimelor rapoarte ale Institutului Național de Statistică, aproape 1 din 5 români are, în prezent, vârsta de peste 65 de ani”, explică Ioana Petrea, Fundația Regală Margareta a României.

„Soțul meu e mort, de 18 ani,și sunt singură, stau singurăși este cam greu acum. Nu mi-am închipuit pe vremea aia că o să fie așa greu, acum”, se confesează Surdanu Vasilica, 95 ani.

Martorul 17 face parte dintr-o serie de opt documentare care abordează teme sensibile ale societății românești și care vor fi difuzate pe Digi Life. Filmul este o producție Oblique Media Film și Atic Pictures, regizat de Cristina Dobrițoiu și Titi Rădoaie, avându-i producători pe Adela Vrînceanu Celebidachi, Titi Rădoaie, Dan Iancău și Cristina Dobrițoiu.

Alte știri din cinema

Şefa de la Lucasfilm deplânge reacţiile fanilor la noile seriale Star Wars

Ce oameni răi: după Ridley şi Ahsoka, a venit rândul lui The Acolyte să stârnească furia fanilor

Merită un munte de lasagna: Garfield domină din nou topul încasărilor

Cele trei premiere ale săptămânii trecute nu au reuşit să îl întreacă pe motanul portocaliu

Excelentul Hacks: pot două femei să se stimeze reciproc?

Ar trebui să le despartă o prăpastie, dar reuşesc să construiască o punte

De ce Furiosa e atât de supărată: un motan o întrece în popularitate!

Animaţia Garfield a fost văzută de mai mulţi români decât super-blockbusterul lansat la Cannes

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells