Mia Wasikowska, în rolul unei Amelia Earhart a deşertului

de Gloria Sauciuc în 29 Aug 2013
Filmul Tracks va fi proiectat seara aceasta la Veneţia, concurând pentru Leul de Aur

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia a debutat aseară, cu proiectarea SF-ului Gravity, despre care criticii prezenţi la proiecţia de pe Insula Lido au avut deja primele cuvinte apreciative (mai multe detalii AICI). Diseară se proiectează în principala secţiune competiţională a Festivalului filmul Tracks, cu Mia Wasikowska în rolul principal. Producţia ne-a atras atenţia prin povestea inspiraţională şi prin trailerul lansat cu o zi înainte de începerea Mostrei. Personajul Miei Wasikowska este, asemenea Ameliei Earhart, un pioner - nu al aviaţiei, însă. Aşa cum Earthart a fost prima femeie pilot care a traversat Atlanticul,  Robyn Davidson este prima persoană care a realizat o călătorie de 2700 km prin deşertul australian.

Tracks este inspirat dintr-o motivantă poveste adevărată, cea a lui Robyn Davidson. Expediţia solitară a acesteia, o traversare a Australiei de la Alice Springs la Uluru şi apoi la Oceanul Indian a dus-o prin cei 2700 km de deşert australian, însoţită numai de câinele ei şi de cele patru cămile folosite în expediţie.

Rick Smolan, un tânăr şi carismatic fotograf pentru New Yorker şi National Geographic a călătorit până în Australia pentru a surprinde această călătorie eroică şi remarcabilă, într-una dintre cele mai puţin populate zone ale lumii. Robyn a acceptat cu rezervă apariţia fotografului în schimbul finanţării expediţiei, chiar dacă vizitele lui Rick erau resimţite ca nişte intruziuni asupra propriei solitudini şi compromiterea a ceea însemna această expediţie pentru ea. Totuşi, această relaţie aparent dificilă întrei doi oameni foarte diferiţi avea să evolueze într-o prietenie neobişnuită şi trainică.

Pe fundalul unuia dintre cele mai sălbatice şi mai uimitoare peisaje ale lumii, această călătorie fără precedent a împins-o pe Robyn către propriile ei limite fizice şi emoţionale, învăţând-o că, uneori, tocmai ruperea de lume aduce deschiderea către ea. Observarea acestei excepţionale călătorii constituie o dovadă că, uneori, imposibilul poate deveni posibil pentru oricine.

În mai 2012, a apărut ştirea că Mia Wasikowska va juca rolul lui Robyn Davidson într-o adaptare în regia lui John Curran. În august, Adam Driver a primit rolul lui Rick Smolan. Scenariul este semnat de Marion Nelson, filmul având un buget total de 12 milioane de dolari. Filmările au demarat pe 8 octombrie 2012 în Australia de Sud. Nu este prima intenţie de ecranizare a poveştii lui Robyn Davidson: au mai existat alte cinci tentative în acest sens în decursul anilor '80 şi la începutul anilor '90. În 1993, Julia Roberts era în discuţii pentru a juca într-o adaptare semnată Caravan Pictures. În cele din urmă, proiectul a eşuat.

Robyn Davidson (născută pe 6 septembrie 1950) este o scriitoare australiană, cunoscută pentru cartea Tracks, cronica unei călătorii pe 1700 de mile prin deşerturile Australiei de vest, călătorie în care a folosit numai cămile. Călătoriile ei, ca şi relatările pe care le-a scris în urma lor, s-au întins de-a lungul a treizeci de ani. Crescută de către mătuşa ei necăsătorită, Gillian, Davidson a mers la un internat pentru fete la Brisbane. A primit o bursă pentru studiul muzicii, pe care însă nu a valorificat-o. La Brisbane, Davidson a împărţit locuinţa cu un grup de biologi, studiind apoi zoologia. În anii '70, Davidson s-a mutat la Alice Springs, studiind cămilele ca pregătire pentru expediţia prin deşert. Timp de doi ani s-a antrenat alături de cămile şi a studiat tehnici de supravieţuire în deşert, implicându-se sporadic în mişcarea pentru drepturile aborigenilor australieni. În 1977, Davidson a pornit din Alice Springs către Coasta de vest a Australiei, însoţită doar de un câine şi de patru cămile. Lipsită de intenţia de a scrie despre expediţie, în cele din urmă a fost de acord să redacteze un articol pentru National Geographic Magazine. După întâlnirea cu fotograful Rick Smolan la Alice Springs, Davidson a insistat ca el să fie cel care să îi documenteze călătoria. Implicaţi într-o poveste de dragoste cu întreruperi, cei doi s-au întâlnit de trei ori de-a lungul călătoriei de nouă luni a lui Davidson, momente în care Rick a vizitat-o în teren pentru a realiza reportajele foto.

Articolul scris de către Davidson în 1978 în revista National Geographic a trezit suficient interes încât să o convingă pe autoare să scrie o carte despre experienţa prin care a trecut: Tracks, care a câştigat premiul Thomas Cook Travel Book Award, în 1980. La începutul anilor nouăzeci, Smolan a publicat, la rândul lui, fotografiile sub titlul „From Alice to Ocean”.

Mare parte din lucrările lui Davidson cuprind călătoriile şi studiul popoarelor nomade, printre care aborigenii australieni, popoarele din India şi cele din Tibet - care fac obiectul unei cărţi şi a unui documentar.

Exploreaza subiecte similare:

Tracks, Mia Wasikowska, Adam Driver

Alte știri din cinema

123Credit – Lecțiile din The Big Short pentru creditele ipotecare

Filmul The Big Short (2015) oferă o perspectivă fascinantă asupra crizei financiare din 2008, cauzată în principal de practicile nesănătoase din piața creditelor ipotecare.

Joffrey din Game of Thrones, nou rol negativ în Safe Harbor

Creatorul lui Ozark schimbă continentele cu o nouă poveste despre pericolele traficului de droguri

Avalanşă de remake-uri: American Psycho, Tangled, Another Round

Anunţate în această săptămână, noile proiecte sunt o dovadă a falimentului creativ hollywoodian

Trailer subtitrat 28 Years Later: Jim este un zombi acum?

Aşteptatul horror post-apocalptic se lansează global pe 20 iunie

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Musa.del.Arte pe 29 august 2013 15:51
Cui i se mai pare ca Mia e destul de dezbracata si de alba, pentru o calatorie de 2.700 de km prin desert?
xerses pe 29 august 2013 16:34
Mie!
alex_il_fenomeno pe 1 septembrie 2013 16:16
Suna foarte bine, sa vedem ce va iesi.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells