Miss Marple la Epic Drama

de Cinemagia în 14 Feb 2022
Agatha Christie rămâne cel mai popular romancier din istorie, lucrările sale fiind publicate în 50 de limbi în peste 70 de țări

În luna februarie, Epic Drama difuzează ultimele 3 sezoane ale serialului britanic Agatha Christie's Marple (tradus în română simplu Miss Marple), produs de televiziunea ITV și bazat în general pe cărțile și nuvelele faimoasei scriitoroare Agatha Christie.

Dacă în primele trei sezoane, personajul principal a fost interpretat de Geraldine McEwan, începând cu sezonul 4, Julia McKenzie preia rolul. Spre deosebire de serialul TV Agatha Christie’s Poirot, Miss Marple și-a luat multe libertăți cu lucrările lui Christie, în special adăugând personajul domnișoarei Marple în diverse adaptări de romane în care, de fapt, nu a apărut niciodată.

Fiecare serial constă în patru episoade de lungmetraj, cu excepția seriei șase, care are doar trei episoade. Primele șase episoade au fost toate adaptări ale romanelor Miss Marple ale lui Christie.

Agatha Christie's Marple urmărește aventurile domnișoarei Jane Marple, o femeie în vârstă care trăiește în micul sat liniștit St. Mary Mead din Anglia. În timpul numeroaselor ei vizite la prieteni și rude din alte sate (și, uneori, pur și simplu când se află acasă), domnișoara Marple dă adesea peste sau aude despre crime misterioase, la a căror elucidare contribuie. Deși poliția este uneori reticentă în a accepta ajutorul domnișoarei Marple, reputația ei și puterile de observație de neegalat îi cuceresc în cele din urmă.

În timpul aventurilor ei, domnișoara Marple este ajutată de prieteni apropiați, rude sau alți aliați pe care îi întâlnește, printre care Tommy și Tuppence - protagoniști ai unei alte serii de romane ale autoarei Christie.

Personaje recurente

Singurul personaj care apare în fiecare episod este însăși Miss Marple, interpretată de Geraldine McEwan până în sezonul 3, și de Julia McKenzie din sezonul 4 încolo.

Știai că? Julia McKenzie este a șaptea actriță care, de-a lungul timpului, a interpretat acest personaj mult iubit, urmându-le lui Geraldine McEwan, Gracie Fields, Margaret Rutherford, Angela Lansbury, Helen Hayes și Joan Hickson.

Alte câteva personaje apar în mai mult de un episod, deși nu sunt întotdeauna interpretate de același actor. Excepție fac Joanna Lumley, care o interpretează pe doamna Dolly Bantry în The Body in the Library și The Mirror Crack'd from Side to Side, și Stephen Churchett, care apare ca legist în patru episoade.

Serialul a prezentat și personaje din viața reală: Winston Churchill a apărut în The Sittaford Mystery, Noël Coward în 4.50 din Paddington, Louis Armstrong în At Bertram's Hotel și chiar și Ian Fleming și faimosul său agent James Bond în A Caribbean Mystery.

Cu ocazia difuzării acestor sezoane la televiziunea Epic Drama, am stat puțin de vorbă cu actrița principală Julia McKenzie despre serial și rolul său.

Cum v-ați simțit când ați fost abordată pentru prima dată pentru rolul domnișoarei Marple?

Ca toată lumea, am vrut să apar într-un film Agatha Christie. I-am spus agentului meu: „Poți să-mi faci rost de un Poirot sau un Marple?” Mă refeream la ceva mai mic, dar el mi-a pus în mâini un rol Marple, nici mai mult, nici mai puțin”, râde ea. Acum îmi numesc agenția „Agenția de detectivi Ken McReddie numărul 1”, deoarece au în portofoliu șase sau șapte detectivi importanți, inclusiv Poirot!

Odată ce și-a dat seama că rolul domnișoarei Marple nu este chiar improbabil, McKenzie a descoperit că avea o idee clară despre cum vrea să joace acest personaj iconic...

Miss Marple este dintr-o epocă diferită în care oamenii vorbeau corect, mai lent, cu respect unul pentru celălalt și păstrând o anumită distanță. Am vrut să o interpretez pe Miss Marple ca pe o femeie timidă, destul de rezervată, cu o minte foarte analitică și un simț al dreptății foarte dezvoltat. Acesta o face ca, atunci când merge pe urma unui răufăcător, aproape să se transforme dintr-o femeie foarte obișnuită într-un uriaș.

Julia este pregătită pentru comparațiile inevitabile cu predecesoarea ei Geraldine McEwan, care a portretizat-o pe Miss Marple într-un mod pe care știa că ar fi inutil să îl imite...

Un lucru de care eram absolut sigură a fost că, deși Geraldine este o actriță fantastică, evident că nu aș fi putut să o imit. Presupun că telespectatorilor fie le place, fie urăsc prestația meaa. Publicul poate avea propria opinie și sunt sigură că nu sunt pe plac tuturor. Până la urmă trebuie doar să te bazezi propriile tale forțe - știam că domnișoara mea Marple nu putea fi prea departe de propria mea personalitate. Dacă ai citești Agatha Christie, știi că personajul ei nu este constant. Când a început să scrie, domnișoara Marple era foarte victoriană - mai degrabă așa cum a abordat Geraldine rolul: foarte dulce, modestă și sclipitoare. Mai târziu în cariera ei, domnișoara Marple era mai mult de tipul Joan Hickson – mai severă și mai plin de tweed. Am sperat să mă pot încadra undeva între cele două.

Vorbind despre Agatha Christie, Juliei îi face plăcere să rememoreze munca prolificei scriitoare de cărți polițiste...

Îmi dau seama acum de ce este atât de ușor de citit. Înainte, nu am avut timp să parcurg prea mult cărțile ei, dar recuperez acum. De exemplu, A Caribbean Mystery este o poveste foarte bună, plină de personaje grozave și îi oferă domnișoarei Marple șansa de a-și schimba puțin abordarea. Deoarece este un detectiv amator, în general trebuie să lucreze alături de un inspector de poliție. Dar în A Caribbean Mystery, nu apare imediat unul, așa că își poate deschide aripile puțin mai mult.

Relația domnișoarei Marple cu detectivii este legendară – ea este întotdeauna cu un pas înaintea lor, fără să aibă vreodato o atitudine superioară, o ispravă care aproape întotdeauna se termină prin faptul că detectivul îi predă frâiele pentru marele deznodământ. Julia găsește atât de interesante abilitățile de detectiv ascuțite ale domnișoarei Marple...

În A Pocket Full of Rye, Miss Marple spune că „răutatea nu ar trebui să triumfe” – aceasta este forța ei motrice. Uneori se menționează că este bine cunoscută la Scotland Yard, așa că ai senzația că o pot consulta cu privire la anumite lucruri. În general, detectivii sunt instruiți să abordeze lucrurile într-un fel sau altul, dar ea este ca un pescar ce aruncă plasa și vede ce prinde. Observă și ascultă.

Când un polițist pune întrebări cuiva, ea este acolo, ascultând în timp ce tricotează și adunând tot felul de informații. Știe să citească oamenii – într-unul dintre episoade, își dă seama cine este ucigașul din faptul că soția lui „alege întotdeauna tipul rău”. Este o amatoare în adevăratul sens al cuvântului prin faptul că iubește vânătoarea; îi place să aducă în fața justiției pe cineva care a provocat rău.

Știai că? Alături de Julia McKenzie, în Miss Marple apar o mulțime de alți cunoscuți actori britanici, între care Matthew MacFayden și Benedict Cumberbatch.

Mathew Prichard, președintele Agatha Christie Ltd și nepotul faimoasei scriitoare, a declarat la momentul producției: „Sunt încântat că Julia McKenzie o interpretează pe Miss Marple, una dintre personajele fictive preferate ale bunicii mele și ale publicului britanic. Ea oferă acea combinație minunată de familiaritate, inteligență și compasiune care este atât de atrăgătoare și eficientă în rezolvarea misterelor. Bunica mea ar fi fost foarte mândră că munca ei încă beneficiază de un sprijin profesional remarcabil în secolul al XXI-lea.”

Filmele Marple sunt coproduse de ITV Studios și Agatha Christie Ltd, o companie Chorion, și de rețeaua americană WGBH. Michele Buck și Damien Timmer, producătorii executivi de la Mammoth Screen, Marple, în numele ITV Studios. Phil Clymer, fostul director de televiziune și film al Chorion, și Rebecca Eaton de la WGBH sunt producători executivi.

Christie rămâne cel mai popular romancier din istorie, lucrările sale fiind publicate în 50 de limbi în peste 70 de țări și peste două miliarde de cărți vândute până în prezent. Pe lângă renumitele serii Poirot și Miss Marple, Christie a mai scris serialul polițist Tommy și Tuppence și o mulțime de alte filme polițiste și thrillere între 1920 și 1976, inclusiv bestsellerul And Then There Were None și piesa The Mousetrap.

Exploreaza subiecte similare:

epicdrama, Viasat World, Agatha Christie's Marple, Geraldine McEwan, Julia McKenzie, Gracie Fields, Margaret Rutherford, Angela Lansbury, Helen Hayes, Joan Hickson, Joanna Lumley, Stephen Churchett, winston churchill, Louis Armstrong, Ian Fleming

Alte știri din cinema

Greta Gerwig şi Netflix deschid din nou uşa dulapului spre Narnia

După succesul lui Barbie, regizoarea are libertate totală pentru a ecraniza cărţile din seria Narnia

James Cameron promite surprize consistente şi "alegeri curajoase" în Avatar 3

Cu 11 luni înainte de premieră, încă se cunosc mult prea puţine detalii despre aşteptatul sequel

Mickey Mouse-ul ucigaş: iată cum arată personajul din horror-ul Screamboat

Personajul lui Walt Disney are parte de versiuni extreme după expirarea drepturilor de autor

"Efectul Logan" în Star Wars? De ce ar trebui să aşteptăm filmul lui James Mangold

Regizorul lui Ford v Ferrari ar putea revoluţiona prăfuitul univers cinematografic

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells