Cu una dintre cele mai aşteptate premiere ale lui decembrie la îndemână, Cinemagia s-a gândit să-ţi dea un îndrumar de reguli pentru ca filmul Cronicile din Narnia: Călătorie pe mare cu Zori-de-zi să fie o experienţă cât mai plăcută pentru întreaga ta familie.
Copiii nu trebuie să se pregătească deloc, pentru că şi filmele şi cărţile scrise de C.S. Lewis îi vizează direct. Adulţii, în schimb, ar trebui să lase acasă orice grijă legată de serviciu sau de situaţia financiară, să încuie într-un sertar al minţii cel puţin două decenii din vârsta înscrisă pe cartea de identitate şi să se lase transportaţi în universul Narniei, unde nu pot pătrunde decât cei cu inima curată şi/sau pusă pe joacă.
Cronicile din Narnia 3 este categoric cel mai captivant film al seriei, poate şi pentru că eroii, Lucy şi Edmund, nu mai sunt copilaşii din prima parte (Edmund în niciun caz nu mai este tentat de dulciuri, interesele lui schimbându-se categoric acum), ci adolescenţi în toată puterea cuvântului, cu ale căror dorinţe şi interese putând empatiza absolut oricine, fără ca cei mici să se considere nedreptăţiţi, pentru că şi ei au parte de foarte multe surprize în această a treia parte a seriei.
Despre ce e vorba
Lucy (Georgie Henley) şi Edmund Pevensie (Skandar Keynes) se întorc în Narnia împreună cu enervantul lor văr Eustace (Will Poulter). Aici se întâlnesc iarăşi cu prinţul Caspian, acum devenit rege, şi acesta îi ia într-o aventuroasă călătorie pe nava regală The Dawn Treader. De-a lungul drumului, care-i va duce până la marginea lumii, tinerii eroi vor întâlni dragoni, pitici, sirene, dar şi un grup de războinici rătăciţi în înşelătorul univers al Narniei. Dar cel mai important: toţi eroii vor fi nevoiţi să-şi înfrunte cele mai mistuitoare dorinţe şi puternice fantasme pentru a scăpa cu viaţă.
După despărţirea de Disney, producătorul Walden Media a trebuit să reducă substanţial bugetul filmul, iar asta se vede, dar într-un sens bun. Faptul că mai toată acţiunea se petrece pe frumosul vas Zori-de-Zi şi pe câteva insule nu le-a mai dat ocazia specialiştilor în efecte speciale să creeze batalioane de creaturi (şi, să fim serioşi, după atâtea fantasy-uri precum Stăpânul inelelor e cam greu să fii original în această direcţie) şi să se bazeze pe peisaje superbe şi câteva scene de luptă extrem de tensionate în largul mării. Nimic din energia primelor două părţi nu se pierde, ba chiar premiera de vineri este de departe cea mai dinamică incursiune în universul Narniei, în stare să te ţină cu sufletul la gură. Mai mult, scenariştii au pregătit câteva surprize care vor fi pe placul tuturor.
Primul film se lansa în 2005 şi reuşea să strângă în toată lumea peste 700 de milioane de dolari. În 2008 a venit timpul Prinţului Caspian, interpretat şi în partea a treia de acelaşi Ben Barnes, cu încasări de peste 400 de milioane de dolari, o scădere de venituri răspunzătoare, probabil, pentru despărţirea francizei de casa Disney. Viitorul Narniei părea incert (şi încă este, de altfel, pentru că totul depinde de încasările celei de-a treia părţi), dar imediat studiourile Fox au preluat cârma şi iată că au îndreptat aventura exact într-o direcţie care-i va mulţumi nu doar pe copii, ci şi pe copiii din părinţii lor.
Simboluri ascunse
Întotdeauna apreciate pentru felul în care reambalează valorile biblice, cărţile lui C.S. Lewis îşi găsesc şi de această dată o adaptare fidelă pe marele ecran. Aslan rămâne aceeaşi prezenţă puternică, dătătoare de curaj şi speranţă şi, dacă se mai îndoia cineva că leul imperial nu este echivalentul lui Iisus în lumea fantasy, The Chronicles of Narnia: Voyage of the Dawn Treader spulberă o dată pentru totdeauna această îndoială: într-una dintre scene, Lucy spune încurajator "Ai credinţă, Aslan te va ajuta!" De fapt acesta este şi avantajul vizionării filmului de către cei mici, pentru că cimentează câteva valori des folosite în filme, dar rareori cu mai mare eficienţă decât în Narnia 3. Filmul regizat de Michael Apted (cunoscut publicului larg mai ales pentru regia lui The World is Not Enough, al 19-lea film James Bond) ne mai spune o dată că speranţa, demnitatea, onoarea, respectul de sine şi curajul au o importanţă vitală pentru o viaţă împlinită.
În România, ca şi în toată lumea, The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader se lansează în format 3D, dar părerea noastră e că această decizie a fost una nefericită. După zece minute ochiul se obişnuieşte cu efectele tridimensionale şi nici nu le mai observă, dar scăderea luminozităţii din cauza ochelarilor speciali este extrem de supărătoare în timpul bătăliei din final, care se poartă noaptea. Decât efecte 3D aşa şi-aşa, mai bine un film luminos şi curat.
Un nou film în 2012?
Sunt puţine şanse ca premiera de vineri să întreacă încasările lui Cronicile din Narnia - Leul, Vrăjitoarea şi Dulapul, dar probabil că încasări de aproximativ 300 de milioane de dolari în toată lumea vor transforma realizarea lui Cronicile din Narnia - Scaunul de Argint, următoarea parte, într-o certitudine. În eventualitatea că acest lucru se va întâmpla, te invităm să fii atent la Will Poulter, interpretul enervantului văr al protagoniştilor, Eustace. El va fi eroul următoarei părţi, puştiul întorcându-se în tărâmul fermecat pentru a ajuta la găsirea fiului regelui Caspian, prinţul Rilian. Dacă nu se întâmplă nimic rău în bucătăria Walden Media, filmul are toate şansele să apară de Sărbători în 2012.
Avertisment pentru părinţi
Cronicile din Narnia: Călătorie pe mare cu Zori-de-zi a primit ratingul AG ("Audienţă generală"). Cu toate acestea, unele dintre scenele de luptă ale filmului pot fi înfricoşătoare, prin urmare preşcolarii probabil ar fi mai bine să-l vadă într-un cadru mai familiar decât sala de cinema, eventual la apariţia DVD-ului.
Poţi vedea mai jos trailerul subtitrat în limba română:
Părerea ta
Spune-ţi părereaÎncă nu am văzut "The Voyage of the Dawn Treader", dar din ceea ce spui, Ştefan, despre 3D-ul în care a fost filmat, parcă aş aştepta DVD-ul. Hmm. Mă mai gândesc. :)
este ceva ce nu ma asteptam si are un final.....
pacat ca apare numai Lucy si Edmund
orcum e tare filmul