Laura Birek, gazda podcast-ului despre naștere și parenting Big Fat Positive, a semnat un articol pe shondaland.com, în care atrage atenția că noul serial House of Dragon ar fi trebuit să-și avertizeze telespectatorii despre scena „șocantă” și „atroce” din primul episod, în care se prezintă o naștere ce merge rău. Laura Birek semnează articole în publicațiile L.A. Times, O, The Oprah Magazine, Parents Magazine etc. „Nașterea este un eveniment suficient de traumatizant în realitate, pentru ca publicul să poată să se bucure pe ecran de scena unei nașteri care merge rău”.
Scena nașterii din primul episod este șocantă, așa cum au observat și criticii episodului. În scenă, Regina Aemma are o sarcină cu prezentație pelviană. Pentru a salva copilul, Maestrul sugerează realizarea unei cezariene, care se va face fără acordul reginei, ducând la moartea atât a copilului cât și a mamei. Scena în care atât regina cât și copilul își pierd viața este atroce, iar Sian Brooke, care joacă rolul reginei, a fost convingătoare în a portretiza groaza resimțită, a scris Laura Birek în articol.
„Mi-am ținut gura închisă în timp ce îmi curgeau lacrimile pe față”, relata o spectatoare care urma, la rândul ei, să nască. Spectatoarea observa că serialul Stranger Things a introdus un avertisment în contextul masacrului de la Uvalde, în timp ce House of Dragon nu a atenționat publicul, ținând cont că prezintă o scenă atât de violentă la o naștere. „Scena dovedește lipsă de sensibilitate față de femei: imaginați-vă situația unei femei care trece printr-o cezariană, după ore de travaliu, după ce urmărește House of Dragon”, atrage atenția gazda podcast-ului despre naștere și parenting.
Unele spectatoare, care urmau să nască prin cezariană, au reclamat că serialul trebuia să aibă un avertisment, iar altele au apreciat că au fost avertizate de către Laura Birek.
Totuși, creatorii serialului apără scena: „Asta și este ideea unui serial ca Urzeala tronurilor: în Evul Mediu, sau în perioade istorice similare, bărbații luptau pe câmpul de bătălie, dar femeile duceau propria lor bătălie în chinurile nașterii”, declara showrunner-ul Ryan J. Condal.
Miguel Sapochnik, colegul lui Condal și director al episodului, explica motivul introducerii scenei: „Am simțit că este un mod interesant de a explora cum era viața unei femei în perioada medievală. Nașterea era un moment sângeros. Era extrem de periculos...”
Ceea ce totuși pare să le scape lui Condal și Sapochnik este faptul că nașterea încă este un episod primejdios pentru o femeie, scrie Laura Birek. Ideea că medicina modernă a rezolvat „toate complicațiile” demonstrează ignoranță legată de sarcină și de naștere, notează autoarea de podcast. „Ideea că violența unei nașteri a dispărut odată cu dispariția turnirurilor și cu încetarea perioadei medievale dovedește o ignoranță legată de subiect. În numeroase țări, inclusiv în unele dezvoltate, rata mortalității la naștere este încă ridicată. De exemplu, preeclampsia, o creștere periculoasă a tensiunii în timpul sarcinii, a devenit mai obișnuită și mai severă în timpul pandemiei. Chiar și nașterile reușite duc la sechele, de pildă traume perineale. În țări precum Statele Unite, în care avortul a fost limitat, multe femei au de-a face cu nașteri forțate în cazul unor sarcini nedorite”, a concluzionat Birek.
Ați văzut primul episod din House of the Dragon? Cum vi s-a părut scena descrisă în articol?
Părerea ta
Spune-ţi părerea