Oscar 2025: lupta se schimbă complet în noiembrie

de Ştefan Dobroiu în 25 Nov 2024
Trei filme provoacă unde de şoc printre candidaţii cu şanse

Nu e niciodată uşor să prevezi corect cum vor vota cei peste 7.000 de votanţi Oscar şi este cu atât mai greu să o faci atunci când nu cunoşti toţi candidaţii. Dar iată că harta de la Oscar 2025 şi-a dezvăluit cele mai mari lacune într-o singură săptămână, oferind favoriţi pentru categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun actor principal. Să trecem în revistă noutăţile, dar şi argumentele ce ar putea privilegia unii concurenţi în detrimentul altora.

Wicked
În stilul Barbenheimer, ce denumea rivalitatea dintre Barbie şi Oppenheimer ce a generat anul trecut unul dintre weekend-urile cu cele mai mari încasări din toate timpurile în SUA, lupta dintre Gladiator II şi Wicked a fost şi ea prescurtată cu un cuvânt ce combină ambele titluri, Glicked. Dacă în România filmele s-au lansat la o săptămână distanţă, în SUA s-au lansat simultan, iar... Wicked a făcut de două ori mai mulţi bani decât Gladiator II, încasând 114 milioane de dolari faţă de cele 55 de milioane ale sequelul-ului regizat de Ridley Scott.

Sunt tot mai multe voci precum Deadline şi Variety care spun acum că Wicked ar putea repeta fenomenalul succes al lui Chicago, un alt film inspirat de un muzical de pe Broadway care a impresionat mai întâi cu încasările neaşteptat de mari din cinematografe şi apoi cu faptul că a reuşit să câştige Oscarul pentru Cel mai bun film. Deşi de atunci au mai fost muzicaluri notabile, un bun exemplu fiind Les Misérables, niciunul nu a mai reuşit performanţa.

Indiferent de meritele lui Wicked (cronica noastră a fost reticent-laudativă), filmul impresionează mai degrabă prin aspectele tehnice decât prin poveste. Dar nu este deloc prima oară când Hollywood-ul, prin votanţii la Oscar, dovedeşte că preferă poveştile simple şi producţiile complexe tehnic. Unul din exemplele cele mai recente a fost The Shape of Water, care, deşi nu este altceva decât o revizitare a unei poveşti de tipul Frumoasa şi Bestia, a fost nominalizat la 13 categorii în 2018, reuşind să câştige patru statuete, inclusiv cele pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor (Guillermo del Toro).

Avem şi un argument pentru care Wicked are un avantaj la Oscar 2025: filmul a avut o producţie extrem de elaborată (şi, în treacăt fie spus, lungă, preproducţia fiind întreruptă de pandemie, iar producţia de grevele de anul trecut de la Hollywood) în care au fost implicaţi mii de oameni. Ei bine, mulţi dintre aceşti profesionişti sunt votanţi Oscar şi evident că vor vota cu filmul care a reprezentat cea mai mare provocare recentă din cariera lor. Mult prea adesea, filmul cu buget şi echipă mari are un avantaj la Oscar, în detrimentul unui film independent, dar poate mai meritoriu, la care au muncit doar câteva zeci de cineaşti.

Gladiator II
Din punctul de vedere al anvergurii, continuarea unuia dintre cele mai iubite filme din istorie, Gladiator, este comparabilă cu Wicked. Este foarte posibil ca sequel-ul, pe care noi l-am întâmpinat cu o cronică mai mult decât rece, în care îl etichetăm drept un nou simptom al lipsei de idei de la Hollywood, să piardă foarte multe dintre categoriile tehnice în favoarea lui Wicked, dar este o categorie unde are şanse imense să fie preferat: Cel mai bun regizor. Ridley Scott va împlini zilele acestea 87 ani şi nu are niciun Oscar pentru regie, prin urmare Hollywood-ul ar putea înclina subiectiv spre o reparaţie a acestei nedreptăţi la următoarea gală.

A Complete Unknown
De câteva zile a început să se vadă la noi în cinematografe trailer-ul acestui film regizat de James Mangold (Ford v Ferrari, Logan, Girl, Interrupted) ce retrasează perioada de tinereţe a lui Bob Dylan, unicul cântăreţ din istorie laureat cu premiul Nobel pentru versurile sale. Filmul vizitează anii obţinerii celebrităţii, când presa americană a început să-l prezinte drept "purtătorul de cuvânt al unei întregi generaţii", dar şi dificultatea de a fi tu însuţi când eşti tot mai cunoscut şi toată lumea are o părere despre cum ar trebui să fii.

Este de ajuns să vezi trailerul pentru a vedea de ce Timothée Chalamet, interpretul lui Dylan, are toate şansele să impresioneze la Oscar 2025, unde A Complete Unkown ar putea primi nominalizări la mult mai multe categorii. Premiera americană e programată pentru 25 decembrie, ultimul weekend când un film se poate lansa pentru a fi elibil la gala din anul următor. În România A Complete Unknown se va vedea din 7 februarie, când vom fi deja la curent cu nominalizările anunţate pe 17 ianuarie.

Sursa foto: DepositPhotos.

Exploreaza subiecte similare:

Wicked, Gladiator II, A Complete Unknown, chicago, Les miserables, ridley scott, James Mangold, Timothée Chalamet, The Shape of Water 

Alte știri din cinema

Florin Piersic Jr., interlop în serialul Subteran. Iată trailerul!

Ana Ularu, Cezar Grumăzescu, Cosmin Tudor Pană şi Irina Artenii joacă roluri principale în serialul ce se va lansa în curând pe Netflix

Sughiţ în carne şi oase: primele imagini din noul How to Train Your Dragon!

Remake-ul live action se lansează global în iunie 2025, la doar 15 ani de la premiera animaţiei originale

Landman: noi îngeri cu feţe murdare marca Taylor Sheridan

Serialul plasat în Texasul îmbibat de ţiţei, disponibil de mâine pe platforma SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells