Paranormal Activity, horror-ul care a reinventat genul

de Ştefan Dobroiu în 24 Apr 2020
Recomandări în izolare: la ce să te uiţi ca să-ţi vezi casa cu alţi ochi

În longeviva dezbatere în ce priveşte consumul de film, la cinema sau acasă, mulţi spun că horror-ul este unul din genurile care ar trebui savurate exclusiv la cinema, în mijlocul unei săli pline de alţi oameni la fel de înspăimântaţi ca şi tine. Noi am spune că cel puţin un film face excepţie, şi anume Paranormal Activity, megasuccesul financiar din 2007 care te va face să-ţi vezi casa cu alţi ochi.

Reprezentant al genului found footage horror, filmul este minimalist prin excelenţă: un cuplu, o casă, recuzită minimă şi ecranul cucerit de imaginile pline de purici specifice camerelor de supraveghere. Este impresionant modul cum regizorul (şi în acelaşi timp scenarist, producător, director de imagine şi monteur) Oren Peli a folosit resurse atât de puţine pentru a băga în sperieţi milioane de oameni, dând naştere unei francize al cărei nou sequel se va lansa la anul.

În România filmul s-a lansat în ianuarie 2008, la trei luni după premiera mondială din cadrul festivalului Screamfest, premieră primită cu atâta entuziasm de fanii genului horror, încât studiourile Paramount Pictures au cumpărat drepturile de distribuţie ale acestui film independent cu o sumă de 23 de ori mai mari decât bugetul de producţie, plătind 350.000 de dolari. A fost un pariu câştigat de Paramount, pentru că încasările globale ale filmului s-au ridicat la 193 de milioane, ceea ce face Paranormal Activity unul din cele mai rentabile filme din toate timpurile, unele voci spunând chiar că ar fi cel mai rentabil.

Revenind la primele rânduri ale acestui articol, nu credem că există o metodă mai bună de a vedea Paranormal Activity decât acasă, chiar şi pe ecranul unui laptop, atâta vreme cât ai pe urechi nişte căşti bune, iar casa e cufundată în întuneric. Dacă stai şi în pat, cu atât mai bine! Noi aşa am văzut filmul şi - recunoaştem cu reticenţă - am tresărit multe zile la fiecare zgomot mai puţin familiar auzit în casă.

Simte fiorii SuperDistracției în slotul video Paranormal Activity, un joc online ca la aparate cu 243 combinații plătitoare, rotiri gratuite și un design la al cărui concept au participat și cei de la Paramount Pictures pentru o ambianță care să fie veridică. Mâna și copilul cu ochii scoși sunt simbolurile care plătesc cel mai bine. Câștigul potențial la fiecare rotire e de până la 400 de ori miza jucată! Așa cum filmul e unul dintre cele mai profitabile din toate timpurile, la fel și jocul de cazinou inspirat din el poate fi unul dintre cele mai profitabile pentru tine. Fă-ți curaj și intră în joc. Deschide cont la Superbet.ro și bucură-te de o experiență… înfricoșător de distractivă!

Da, este perioada izolării şi acum avem tendinţa să recomandăm pe Cinemagia titluri care oferă un escapism calm (ai citit articolul nostru despre cele şase motive pentru care ar trebui să vezi acum Outlander?), gata să ne ia gândurile de la incertitudinile şi tensiunile acestor zile dificile. Dar acest tip de escapism nu este pentru oricine, prin urmare iată că recomandăm şi acest titlu de referinţă din istoria horror-ului. Doar ai grijă: dacă în 2007 şi 2008 puteam pierde nopţile cine ştie pe unde doar pentru a nu rămâne singuri în casă, acum nu mai putem recurge la această soluţie. Să nu spui că nu te-am avertizat... :)

Paranormal Activity a beneficiat şi de o strategie de distribuţie mai mult decât inspirată. După premiera de la Screamfest, care oricum generase un val de reacţii pozitive, studiourile Paramount au organizat proiecţii în 12 oraşe studenţeşti din Statele Unite, iar regizorul Oren Peli a provocat apoi publicul să ceară proiecţii cu filmul în oraşul lor, generând un milion de astfel de cereri şi o adevărată isterie în rândul amatorilor de horror. A fost prima oară în istorie când un mare distribuitor american a folosit o campanie virală pentru promovarea unui film, succesul campaniei subliniind încă o dată că mersul la cinema poate fi o experienţă mai complexă decât să stai aşezat timp de două ore în faţa unui ecran.

Continuările Paranormal Activity 2 şi Paranormal Activity 3 sunt disponibile pe Netflix.

Acest articol este susținut de Superbet, liderul național din domeniul Betting & Gaming. În oferta Superbet găsești și jocuri de cazinou inspirate din filme și seriale de succes. Distrează-te de acasă jucând de pe orice dispozitiv și trăind noi aventuri alături de personajele preferate din filmul Paranormal Activity. Poți juca acest slot video în cazinoul online, direct pe site-ul Superbet sau din aplicaţia Superbet Games. Deschide cont aici #SuperDistractia #ContinuaOnline

jinglebells