Vineri, 19 februarie 2010, de la ora 18, va avea loc premiera oficială a filmului documentar Copiii Uraniului, realizat de Iulian Ghervas şi Adina Popescu, produs de către Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Televiziunii Române. Proiecţia va avea loc la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.
Filmul, câştigător al premiului pentru Cea mai bună cercetare într-un film românesc la ediţia 2009 a Festivalului Internaţional de Film Documentar ASTRA de la Sibiu, spune povestea unei aşezări miniere - Băiţa Plai din judeţul Bihor. Aceasta fost ridicată în anii '50 după descoperirea de către ruşi a unui bogat zăcământ uranifer. În scurt timp au început exploatarea masivă a minereului. Scopul principal: sprijinirea programului nuclear militar sovietic.
Azi, în aşezarea Băiţa Plai mai trăiesc aproximativ 90 de oameni. O comunitate mică şi săracă într-un loc ce acum pare devastat de un bombardament atomic. Cu toate că, în anul 1998, mina "Avram Iancu” a fost oficial închisă, iar întreaga zonă a intrat într-un proces de ecologizare, ca o ironie a sorţii, uraniul se întoarce acasă, pe furiş, la adăpostul nopţii - sub formă de deşeuri radioactive.
Printr-o hotărîre de Guvern, galerii ale fostei mine de uraniu din Băiţa-Plai au fost transformate în Depozitul Naţional pentru Deşeuri Radioactive.
Părerea ta
Spune-ţi părerea