Real Steal: roboţi şi lacrimi

de Ştefan Dobroiu în 6 Oct 2011
Real Steal: roboţi şi lacrimi

A costat 80 de milioane de dolari, iar rezultatul de pe ecran merită: Real Steel/Pumni de oţel îmbină câteva genuri pe care nu le-ai fi crezut în stare să se înghesuie în acelaşi timp la cinema, de la drama de familie până la filmul despre box (sau sport în general), totul într-un context SF. Deşi există câteva accente false, Real Steel reuşeşte să livreze, mai ales spectatorului indulgent, cam tot ceea promite, în primul rând spectaculos şi emoţie.

În vizor este Charlie (Hugh Jackman) un fost boxer care, după ce boxul cu pugilişti umani iese din modă şi este înlocuit cu cel, mult mai dur, cu roboţi, intră în circuitul de meciuri trăind de pe o zi pe alta cu roboţi vechi şi adesea învinşi. Problemele lui devin şi mai mari când trebuie să aibă grijă de fiul său Max (Dakota Goyo), un puşti foarte înfipt care va reuşi să-i dea viaţa peste cap. După câteva peripeţii în underground-ul luptelor ilegale, cei doi vor reuşi să iasă la suprafaţă cu ajutorul improbabil al unui robot de generaţie veche.

Nu te aştepta ca Pumnii de oţel să fie doar de oţel, căci e foarte multă carne pe ei. Până la urmă povestea se bazează pe experienţele lui Charles şi Max, pe apropierea dintre tată şi fiu şi, mai important, pe eforturile ieşite din comun ale tatălui pentru a câştiga afecţiunea şi admiraţia celui mic. Din acest punct de vedere Pumni de oţel reuşeşte să fie emoţionant şi nu se mulţumeşte să-ţi ia ochii cu cruntele schimburi de lovituri dintre roboţi...

Cinemagia a văzut filmul pe ecranul IMAX şi a ieşit cam zdruncinată, căci efectele sonore sunt atât de exagerate, încât inima nu-ţi mai bate în ritmul ei propriu, ci în cel al loviturilor de pe ecran. Din fericire filmul regizat de Shawn Levy reuşeşte să-ţi distragă atenţia de la sonorul asurzitor cu câteva imagini spectaculoase şi meciuri realiste, pe care le trăieşti intens. Dacă înainte de vizionare credeai ca şi noi că boxul între roboţi o să te lase rece, pentru că niciun om nu suferă în timpul luptei, află că nu este deloc aşa: luptele te implică mai mult decât crezi, pentru că până la urmă în spatele lor toate oamenii se află...

Totul arată minunat cât suntem în ring, dar lucrurile stau mai puţin bine în afara lui. Deşi nu se precizează niciodată anul în care se petrece acţiunea, evenimentele ar trebui să aibă loc cel puţin 15 ani în viitor. Cu toate acestea, în afara unor telefoane mai meseriaşe şi-a unor maşini uşor diferite, nimic nu pare să fi evoluat în America în filmul lui Shawn Levy. Dacă te aştepţi la modă extravagantă, clădiri futuriste şi mecanizare totală, lasă aceste aşteptări acasă: singurele elemente cu adevărat SF din Real Steel sunt roboţii. Nu am înţeles nici cum boxul cu oameni a dispărut atât de repede din atenţia publicului, iar aceste detalii, precum şi unele aspectele ale modului în care Charlie şi Max îl controlează pe Atom, dezamăgesc spectatorul atent...

Cu toate defectele lui, Real Steel este totuşi o poveste de familie reuşită, care te poate ţine atent atât cu relaţia dintre Charlie şi Max cât şi cu păruielile din ring.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cristian.mireea pe 6 octombrie 2011 13:26
Singura dezamagire cand urmaresti astfel de filme din ''viitor'' este aceea ca folosesc atat de multa tehnologie pentru lucruri simple, obisnuite iar pentru lucrurile/activitatile care intr-adevar au nevoie de inovatie observi ca sunt facute tot de oameni cu acelasi mod de operare, poate putin schimbat.Nu am vazut filmul, dar pun pariu ca si aici este la fel. Au roboti avansati, capabili sa isi mentina echilibrul pe 2 picioare dar si in acelasi timp sa imparta si pumni in ring.Oare mai folosesc tehnologia asta si in alta parte/activitati sau o lasa sa se piarda intr-un meci de box?
Crist11 pe 6 octombrie 2011 14:56
Un film de vazut :)
Abia astept sa apara pe tracker.

johnnyg pe 6 octombrie 2011 17:10
Ca sa inteleg ca un film SF ar trebui intotdeauna sa dea lamuriri despre tehnologia din film si modul in care aceasta a patruns in toate aspectele vietii?
Iar din 1996 incoace masinile nu s-au schimbat cu mult la exterior, telefoanele mobile sunt mai smechere, laptopurile sunt mai smechere, televizoarele sunt mai mari, dar in rest . . . ?
Pentru ca tehnologia sa fie evidenta in viata oamenilor si sa se faca "vizibila" trebuie sa treaca macar 20 de ani.
Anyhow, astept lansarea filmului. Pare promitator.

Sorin87 pe 6 octombrie 2011 17:20
este un film foarte interesant vasusem din trailer, abia astept sa il vad
alex_il_fenomeno pe 7 octombrie 2011 17:34
o combinatie interesanta , dar si binevenita !
CosminHorrorMaster pe 9 octombrie 2011 19:53
filmul e bun, merita
Beatryce pe 17 octombrie 2011 17:42
:x !
johnnyblu pe 5 ianuarie 2012 00:40
tare !!!!! thumbs up

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Ştiri cinema

jinglebells