Revoluţionarul Frumoasa şi bestia, după 25 de ani

de Ştefan Dobroiu în 6 Sep 2016
Animaţia Disney lansată în toamna lui 1991 a devenit unul dintre cele mai iubite filme din toate timpurile

În septembrie 1991, compania Disney se afla pe ultima sută de metri cu lansarea lui Beauty and the Beast/Frumoasa şi bestia. Mizele erau gigantice: reveniţi în atenţie doar cu doi ani în urmă datorită animaţiei Mica sirenă, cei de la Disney aveau o disperată nevoie să confirme valoarea producţiilor lor: pariul a fost câştigat, căci Frumoasa şi bestia a devenit instantaneu un clasic, iar Frumoasa una dintre cele mai iubite "prinţese" Disney. Iată mai jos cu ce a uimit animaţia, dar şi detalii inedite de producţie.

Unul din aspectele entuziasmante ale filmului este spiritul liber al protagonistei Belle. Personajul a invitat la multiple comparaţii cu Mica sirenă (Ariel îşi petrece mare parte din film nescoţând o vorbă, folosindu-şi fizicul pentru a-l face pe prinţ să se îndrăgostească de ea), iar Belle a ieşit fără îndoială câştigătoare din punctul de vedere al feminismului. Pasiunea ei pentru cărţi a fost folosită de scenarişti şi pentru a promova unul din principalele mesaje ale filmului, "nu judeca o carte după copertă".

Realizat cu mulţi ani înainte ca Disney să achiziţioneze Pixar, Frumoasa şi bestia este totuşi o colaborare cu celebra companie fondată de Steve Jobs. Animaţia Disney a folosit CAPS (Computer Animation Production System), un sistem digital creat de Pixar pentru a realiza animaţie complexă. Rezultatul? Secvenţa revoluţionară a valsului din sala de bal, în timpul căreia cei doi protagonişti dansează într-un decor digital, iar "camera" glisează în jurul lor, dând impresia tridimensionalului. Spre comparaţie, imensa majoritate a celorlalte decoruri din film sunt imobile. Frumoasa şi bestia a devenit astfel animaţia ce a prevestit importanţa imaginilor create pe calculator în viitorul genului.

Lansat iniţial într-o versiune "work in progress" în septembrie 1991, filmul avea să aibă o premieră de gală în celebrul cinema El Capitan din Hollywood, pe 13 noiembrie. Publicul şi criticii aveau să se lase cuceriţi de romantismul şi energia poveştii, ca şi de cântecele compuse de Howard Ashman şi Alan Menken. Realizat cu 25 de milioane de dolari, Frumoasa şi bestia îşi va termina itinerariul pe glob cu încasări de 17 ori mai mari: totalul de 425 de milioane face premiera din noiembrie 1991 unul dintre cele mai rentabile filme din istoria Disney.

Frumoasa şi bestia deţine şi un record ce nu va fi probabil niciodată egalat: este unica animaţie nominalizată la Oscarul pentru Cel mai bun film, atunci când numărul de nominalizaţi era de cinci. A pierdut în faţa lui Tăcerea mieilor, unul dintre cele doar trei filme din istorie care a reuşit să câştige "marele cinci" al Oscarurilor: statuetele pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu original sau adaptat şi cele pentru actorii principali. Din şase nominalizări, Frumoasa şi bestia a câştigat două Oscaruri, unul pentru coloană sonoră şi celălalt pentru cântecul "Beauty and the Beast".

Acest cântec are în spate o poveste interesantă: Angela Lansbury, populara actriţă care a oferit vocea doamnei Potts, era de părere că hitul muzical al animaţiei ar trebui interpretat de un alt personaj. Regizorii Gary Trousdale şi Kirk Wise au fost de acord, dar au rugat-o să interpreteze totuşi cântecul, ca să aibă interpretarea ei ca rezervă. Nu mică a fost mirarea actriţei atunci când cântecul şi-a făcut loc pe coloana sonoră a filmului şi a câştigat şi un Oscar.

Compania Disney se poate lăuda cu multe hituri, dar Frumoasa şi bestia este fără îndoială unul dintre cele mai mari. A fost primul hit Disney transformat într-un muzical pe Broadway, iar o revizitare a poveştii cu actori în carne şi oase a fost de multă vreme în planul companiei. O vom vedea în martie 2017 cu Emma Watson şi Dan Stevens în rolurile titulare şi cu Luke Evans în cel al maleficului Gaston.

Exploreaza subiecte similare:

Beauty and the Beast, Angela Lansbury, The Little Mermaid, The Silence of the Lambs, Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans

Alte știri din cinema

Doar 16% din filmele cu cele mai mari încasări au fost regizate de femei

Procentul scade cu atât mai mult cu cât filmele au avut încasări mai mari, arată un studiu universitar

Coşmarul lui Alec Baldwin s-a sfârşit (parţial): verdict final pentru cazul Rust

Procesul penal în care actorul era acuzat de ucidere din culpă a luat sfârşit, continuă procesele civile

10 liceeni bucureșteni au fost premiați la ROG Challenge 2024 pentru dezvoltarea unor jocuri video originale

Competiția ROG Challenge 2024 a premiat creativitatea și talentul liceenilor din București pasionați de dezvoltarea jocurilor video. Zece elevi au fost recompensați pentru cele mai bune jocuri create pe tema „Republic of Gamers”.

Iată trailerul noului Superman!

Câtă încredere să avem în reactivarea universului DC?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
johnnyg pe 6 septembrie 2016 11:51
Problema filmului consta in lungimea lui. Vrea sa prezinte mult prea multe lucruri intr-un timp prea scurt si totul pare grabit si foarte condensat. Nimeni si nimic nu are timp sa se dezvolte.
Pe de alta parte personajele fermecatoare si foarte bine desenate si coloana sonora buna ridica mult nivelul acestui film, dar parca nu chiar la nivel de "memorabil" cum se tot vehiculeaza.

loonycushion pe 8 septembrie 2016 14:07
probabil ca nu te-a "atins" la varsta potrivita.
alexandra_oprisan pe 8 septembrie 2016 22:27
Mi.a placut filmul

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells