România neîmblânzită, pentru școlari și părinți deopotrivă

de Gloria Sauciuc în 16 Apr 2018
Documentarul rulează pe marile noastre ecrane

România neîmblânzită, un documentar sincer și insolit, rulează în premieră pe marile noastre ecrane. Filmul are în plus față de orice materiale precedente avantajul filmărilor cu drona și al filmărilor cu camere ascunse în pădure, viața sălbatică din țara noastră fiind adusă mai aproape de spectator ca niciodată.

Fără un fir epic clasic, ci doar urmărind natura și fauna în cele patru anotimpuri, documentarul surprinde suficiente mici întâmplări și drame din lumea animală încât să captiveze și un public adult.

Spectatorul mic sau mai vârstnic va urmări cu bucurie urși, păsări, reptile, trecerea anotimpurilor, perspectiva locurilor sălbatice ale României văzute din aer. Imaginea este un alt atu al filmului. Spectatorul va aprecia și vocea naratorului (Victor Rebengiuc), una dintre cele mai credibile voci de la noi, atât pe ecran, pe scenă cât și în afara ei.

Stilul, pe alocuri encomiastic, ne-a amintit unora de „Cântarea României” - se poate explica prin adresarea către o categorie de vârstă nu foarte receptivă la un documentar propriu-zis, însă - în ansamblu - am apreciat sinceritatea.

Ceea ce ne-a lipsit a fost totuși o abordare ceva mai știintifică, poate prin prisma documentarelor de tipul Discovery cu care suntem obișnuiți: ne așteptam să vedem arealuri de răspândire și grafice de populare. Poate că ar fi fost mult, tinând cont de vârsta publicului căruia se adresează, în principal, filmul.

Și, totuși, mai mult spirit critic, sau de poziționare mai nuanțată, ar fi fost binevenite. Acest tip de mesaj apare totuși în finalul filmului, într-o manieră didacticistă.

Filmul îi va face pe școlari și adulți deopotrivă să iubească din nou România care poate că până acum doar i-a dezamăgit.

Exploreaza subiecte similare:

România neîmblânzită, Victor Rebengiuc

Alte știri din cinema

M3GAN 2.0: pledoarie pentru cumpătare

Continuarea horror-ului "tehnologic" se dedă unor excese de-a dreptul surprinzătoare

Povestea adevărată a unei eroine: Sub acoperire/Undercover

Sub acoperire spune povestea incredibilă a unei polițiste infiltrate timp de opt ani în gruparea teroristă ETA: Aranzazu Berradre Marín, pe numele ei real Elena Tejada

Filmul care i-a adus lui Arnold cei mai mulţi bani! Titlul o să te surprindă

Nu, nu este nici Minciuni adevărate şi nici vreun film din seria Terminator

Sarah Jessica Parker, remarci asupra sexismului spectatorilor. Are dreptate?

Actriţa din Totul despre sex rememorează momentele când publicul s-a întors împotriva personajului ei, Carrie Bradshaw

Părerea ta

Spune-ţi părerea
carmen_angelus_romila pe 28 iulie 2018 21:39
Un documentar educativ bine facut si care, in contextul actual, in salbaticia urbana in care traim, are o deosebita relevanta.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells