Plecarea lui Gérard Depardieu în Belgia din motive fiscale e încă un subiect fierbinte în Franţa, dar un articol publicat în Le Monde la final de 2012 încinge şi mai mult spiritele. Vincent Maraval, fondator al societăţii de producţie şi distribuţie de film Wild Bunch, arată cu degetul spre sistemul de subvenţii din cinema-ul francez şi afirmă că actorii francezi sunt prea bine plătiţi.
"Faimosul sistem de ajutor practicat de cinema-ul francez ajută o minoritate de parveniţi", a declarat el. "Toate filmele franţuzeşti din 2012 considerate importante au pierdut milioane de euro", continuă reprezentantul Wild Bunch, menţionţând şi producţia cu Gérard Depardieu protagonist, Asterix. "Filmele sunt prea scumpe, iar Franţa deţine recordul mondial la preţul mediu per producţie - 5,4 milioane de euro, pe când costul mediu al unui film american independent este de aproximativ 3 milioane de euro. Despre salariile enorme ale actorilor este vorba, bineînţeles", conchide Maraval.
Diplomat sau poate doar prudent, Maraval nu menţionează salariul primit de Gérard Depardieu pentru Astérix & Obélix: În slujba Majestăţii Sale (2012), film pe care l-a produs prin Wild Bunch, dar - din dezvăluirile sale următoare - am putea să-l intuim. Producătorul îl atacă pe actorul Dany Boon care - pentru câteva minute de apariţie în Astérix & Obélix - a primit un milion de euro, "ceea ce face să explodeze raportul între încasări ale filmului/onorariu al actorului/minut pe ecran". Tot Dany Boon a avut un salariu de 3,5 milioane de euro în 2012 pentru comedia Un Plan parfait (în care joacă alături de Diane Kruger, film distribuit de Universal Pictures), slab primit de critică şi public.
După Maraval, în Statele Unite actorii sunt plătiţi mult mai puţin decât în Franţa, pentru filme care merg mai bine la public. Următoarea declaraţie a lui Maraval vine ca un balsam pentru Guvernul de stânga francez, ce a înaintat un proiect de lege prin care un Gérard Depardieu, la venituri de peste 1 milion de euro, să fie impozitat cu 75%: "Actorii francezi se îmbogăţesc din banul public şi din cauza unui sistem care protejează realizările de excepţie în domeniul culturii. În afara câtorva actori de succes în Statele Unite, salariul starurilor noastre şi - mai mult - cele ale celor mai puţin staruri de la noi constituie adevărata excepţie culturală de astăzi"...
Părerea ta
Spune-ţi părerea