De cele mai multe ori, serialele de televiziune sunt ca francizele pentru marele ecran: după o primă parte care ia ochii publicului, echipa de scenarişti rămâne fără idei şi continuarea dezamăgeşte. Iată mai jos şase exemple de seriale al căror al doilea sau al treilea sezon a fost mai bun decât primul.
Orange Is the New Black
Nominalizat în 2014 la nu mai puţin de 12 premii Emmy, Orange Is the New Black este, fără nici cea mai mică îndoială, unul dintre marile succese din carierea de creator de conţinut a gigantului Netflix. Nimeni nu se aştepta ca după un prim sezon foarte bine primit în 2013, serialul să revină cu încă un şi mai bun sezon doi. Pe lângă ingredientele obişnuite, sezonul doi plusa cu un antagonist extrem de convingător, manipulatoarea Vee (excelenta Lorraine Toussaint, foto dreapta), a cărei obsesie pentru putere în rândul deţinutelor va provoca multe valuri în închisoare. Nu doar deţinutele au parte de aventuri extreme, ci şi personalul închisorii. Ultimul episod al sezonului doi reuşeşte să lege toate iţele poveştii şi oferă unul dintre cele mai surprinzătoare şi în acelaşi timp satisfăcătoare finaluri din ultimii ani.
Un articol despre premisele serialului, aici.
Sleepy Hollow
Când s-a lansat, în septembrie 2013, serialul a impresionat cu melanjul său de supranatural, intensitate, umor, dar şi satiră. Personajul lui Ichabod Crane (Tom Mison), un ofiţer din armata lui George Washington, este readus la viaţă în zilele noastre după ce îşi află sfârşitul ucigându-l pe fiorosul Călăreţ fără cap în anul 1781. Comentariile spumoase ale lui Crane la adresa ciudăţeniilor societăţii americane din prezent nu au fost un cârlig suficient de convingător pentru a menţine atenţia multora dintre pasionaţii de senzaţii tari, dar cei care au renunţat la serial ar face bine să îi mai dea o şansă, pentru că sezonul doi este mult mai intens, şocant şi emoţionant decât primul. Marele plus al sezonului este fără îndoială popularul actor australian John Noble, al cărui personaj Henry Parrish are parte de una dintre cele mai interesante evoluţii de din serialele lui 2014.
Aici un articol despre premisele serialului şi aici unul despre excelentul sezon doi.
Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.
Promovat drept "cel mai aşteptat serial al toamnei 2013", primul serial realizat de Marvel TV şi-a făcut repede un număr mare de fani, dar a fost criticat pentru scenariul haotic şi superficialitatea cu care se concentrează pe secvenţe de acţiune în detrimentul personajelor. Poate că sezonul doi nu rezolvă totalmente aceste probleme, dar impresionează cu o legătură inspirată cu universul cinematografic Marvel. Difuzat simultan cu premiera lui Captain America: The Winter Soldier, un episod extrem de important din sezonul întâi reinventează captivant premisele pentru sezonul doi, care uimeşte şi cu o extrem de importantă trimitere la The Inhumans, filmul Marvel aşteptat în 2018.
Homeland
Homeland a impresionat şi el cu modul cum a reuşit să se reinventeze o dată cu fiecare sezon. Poate că finalul sezonului trei i-a dezamăgit pe mulţi dintre fanii serialului, dar sezonul patru a schimbat complet contextul, oferind din nou o mulţime de aventuri intense pentru agenta Carrie Mathison (Claire Danes). Sezonul cinci, aşteptat din septembrie, va modifica din nou regulile jocului: acţiunea are loc în Berlin, la doi ani de la evenimentele din sezonul patru, iar Carrie nu mai este agent CIA, ci expert privat pe probleme de siguranţă.
The Walking Dead
Nu putem ignora Walking Dead, un serial pe care Cinemagia nu îl urmăreşte, dar care a impresionat analiştii internaţionali cu creşterea constantă a cifrelor de audienţă: primul episod din sezonul cinci a fost vizionat de 17 milioane de americani, un record pentru un serial dramatic. Succesul serialului a făcut canalul TV AMC să realizeze o producţie TV în acelaşi univers, Fear of the Walking Dead, a cărei difuzare va începe în această vară.
Parks and Recreation
Parks and Recreation este unul dintre cele mai celebre exemple de schimbări de direcţie eficiente realizate vreodată de un serial de televiziune. După ce primul sezon a fost întâmpinat cu cronici călduţe, mulţi critici comentând pe seama lipsei umorului din serial, al doilea sezon şi-a modificat abordarea, iar Parks and Recreation a devenit unul dintre cele mai citate şi premiate seriale din ultimul deceniu, transformând-o pe Amy Poehler într-o forţă a comediei americane.
Ce alte seriale te-au impresionat cu evoluţia lor?
Părerea ta
Spune-ţi părereaIntr-o vreme ma uitam si la sleepy Hollow, dar nu am reusit sa termin primul sezon... desi mai aveam doar vreo 3 episoade. Poate il reiau... chiar e mai bun?
Agents of SHIELD a devenit mai bun, dar nu foarte bun.
In schimb Sleepy Hollow E CRIMINAL. :))
Parks and Recreation este una dintre cele mai bune comedii din lume.