Shirley Temple, la 84 de ani

de Ştefan Dobroiu în 22 Apr 2012
Shirley Temple, la 84 de ani

Se fac aproape opt decenii de la perioada de glorie a lui Shirley Temple, una dintre cele mai luminoase şi populare figuri ale cinematografului din toate timpurile. Energia nestăvilită, vocea inconfundabilă, cârlionţii care o făceau uşor de recunoscut până şi în stilizatele desene de pe multitudinea de produse ce-i foloseau imaginea, iată câteva dintre principalele lucruri care îţi vin în minte când te gândeşti la Shirley Temple. Fosta actriţă împlineşte mâine venerabila vârstă de 84 de ani, iar noi o sărbătorim dedicându-i un material aniversar.

După ce a apărut în filmuleţe cu copii cântând şi dansând, micuţa Shirley a început să aibă roluri mici în filmele Warner Bros şi Paramount. În aprilie 1934 se lansează Stand Up and Cheer!, filmul considerat primul pas al micii actriţe către celebritate. Realizat de studiourile Fox, filmul a fost intens promovat cu imaginea lui Shirley, iar succesul de casă a transformat-o peste noapte în simbolul entertainment-ului pentru întreaga familie, într-o perioadă în care Statele Unite se luptau cu o criză financiară acută, iar cetăţenii sărăciţi peste noapte căutau cu ardoare escapismul ieftin al sălii de cinema. Preşedintele Franklin D. Roosevelt a descris cât se poate de grăitor situaţia: "Este un lucru splendid că pentru doar 15 cenţi americanul de rând se poate duce la cinema şi poate uita de probleme privind la faţa zâmbitoare a unui copil".

În decembrie 1934 apare Bright Eyes, un film creat special pentru talentele lui Shirley Temple. Este şi prima producţie în care numele ei era deasupra titlului pe generic: se născuse un adevărat star. Avea doar cinci ani şi jumătate. Bright Eyes dovedeşte că Shirley Temple este mai mult decât un copil care "face frumos" pe marele ecran, fiind în stare să interpreteze credibil personaje care trec printr-o mulţime de situaţii şi probleme înainte de rezolvarea finală. Este perioada când se perfecţionează "reţeta Shirley Temple": personaje de copii drăgălaşi şi energici, care sunt orfani, rămân orfani sau se pierd de părinţi, pentru a-şi rezolva adesea problemele cu ajutorul unor vârstnici taciturni, dar readuşi la viaţă şi bunadispoziţie de giumbuşlucurile micii lor prietene.

La începutul anului 1935 Shirley Temple era categoric cel mai bine cunoscut copil actor al Americii, iar recent înfiinţatele studiouri Twentieth Century Fox nu au precupeţit niciun efort pentru a profita cât mai mult de celebritatea micului star: se înfiinţează o "celulă de criză", cu 19 scenarişti care au creat, de-a lungul mai multor luni, nu mai puţin de 11 scenarii originale sau adaptate pentru Shirley Temple.

Este şi perioada în care mica Shirley devine sclava unei imagini: aceleaşi bucle, aceleaşi cântece, aceleaşi dansuri. În anul 1935 îi apar nu mai puţin de trei filme având cuvântul "little" în titlu: The Little Colonel, Our Little Girl, The Littlest Rebel. Încă unul va apărea în 1936, alături de alte trei filme, toate succese de box office. Anul 1937 vine cu Heidi, unul dintre cele mai cunoscute titluri din cariera lui Shirley şi cel care o face regina box office-ului pentru al treilea an la rând. În 1938 îi apare The Little Princess şi actriţa urcă din nou pe primul loc în topul încasărilor anului.

Lucrurile se schimbă începând cu 1939, iar încercările lui Shirley de a scăpa de imaginea de copil nu prea au succes. Apare în câteva roluri de tânără adolescentă, dar, chiar dacă presa le primeşte bine şi au şi un relativ succes de casă, echipa din spatele ei nu reuşeşte să o reinventeze pentru a face cu uşurinţă trecerea la roluri mature. În a doua jumătate a anilor '40, Shirley începe să apară în filme ieftine, iar subiectele nu mai reuşesc să-i capteze atenţia, primind critici că interpretările ei sunt "indiferente". Este sfătuită să dispară o vreme de pe marele ecran şi să călătorească. În 1950, la 22 de ani, actriţa decide că nu mai vrea să-şi continue cariera de actriţă şi se retrage.

La maturitate şi-a mai încercat puterile în televiziune, dar principalele succese le-a avut în cariera politică. Membră în Partitul Republican, a fost aleasă să reprezinte Statele Unite ca ambasador în Ghana, în 1974, iar în 1989 a primit funcţia de ambasador în Cehoslovacia. În 1972 a revenit în atenţie din cauza cancerului mamar, din cauza căruia a suferit o mastectomie radicală. După operaţie, şi-a descris experienţa în emisiuni de televiziune şi de radio şi într-un interviu în profunzime din revista McCall's. A fost una dintre primele celebrităţi care au atras atenţia asupra cancerului la sân.

În prezent Shirley Temple locuieşte în reşedinţa ei din Woodside, California, unul dintre cele mai înstărite şi cochete orăşele americane. În 1988 şi-a scris autobiografia, Child Star, iar site-ul ei personal, shirleytemple.com, face precizarea că actriţa lucrează acum la volumul al doilea al biografiei.

Care este filmul tău preferat din cariera lui Shirley Temple?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 22 aprilie 2012 14:31
O doamna admirabila ce si-a pastrat aceeasi voiosie in privire....
kitycina pe 22 aprilie 2012 19:20
Waw...si uitasem de aceasta actrita insa acum k am revazut-o mi-am adus aminte de filmele ei pe care o parte din ele am avut onoarea de a le vedea cand eram mai mik bineinteles k acum din pacate eu una n-am mai vazut la tv sa mai dea astfel de filme...Acum este epoca filmelor cu roboti, cu batalia dintre extraterestrii si omenire si tot felul de SF-uri cu care americanii ne-au intoxicat pur si simplu...O admirabila actrita, mare pacat k s-a retras din ”lumea filmului” atat de devreme eu zic k putea face lucruri incredibile insa asa a fost sa fie.
margott pe 22 aprilie 2012 19:20
Pacat ca s-a lasat de timpuriu de filme.
alex_il_fenomeno pe 14 mai 2012 13:43
extrem de schimbata ... dar la cate lucruri a facut pentru cinematografie , tot respectul !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells