The Witcher: sabia destinului are două tăişuri

de Ştefan Dobroiu în 20 Dec 2019
Serialul Netflix inspirat de saga poloneză omonimă are ambiţii de Game of Thrones

Trebuie spus de la început: nu am fost cuceriţi de The Witcher, ambiţiosul serial Netflix inspirat de seria de cărţi şi povestiri scrise, de-a lungul a peste 30 de ani, de polonezul Andrzej Sapkowski. Nu aflasem de franciza de cărţi, filme şi jocuri până la anunţarea proiectului de către gigantul american, prin urmare nici nu suntem printre cei care se consideră trădaţi de noua ecranizare. Cu toate acestea, serialul lasă de dorit din alte puncte de vedere, fără să fie cu totul lipsit de merite. Iată mai jos despre ce e vorba.

Cea mai mare problemă a lui The Witcher, a cărui poveste complexă explorează diversele forţe, naturale sau supranaturale, ce se confruntă de-a lungul şi de-a latul unui tărâm numit Continentul, este faptul că toate cele opt episoade (da, am aşteptat să vedem întreg sezonul înainte de a scrie această cronică) par să fie mai degrabă o superficială expoziţiune pentru sezoanele următoare. Fiecare episod prezintă noi şi noi personaje, iar acestea îşi iau la revedere de la public cu o privire grăitoare: "ne vom mai vedea noi cândva." Iată beteşugul scenaristic care îi va deranja pe mulţi privitori, dând senzaţia că povestea e ca acei cai împiedicaţi văzuţi uneori pe câmpiile patriei: se mişcă de colo, cu paşi mărunţi, fără a putea galopa vreodată.

Cu o poveste atât de ambiţioasă şi complexă, nici nu are rost să o descriem într-un paragraf-sinopsis. Ştim deja că în centrul atenţiei este Geralt din Rivia (să ne ierte Henry Cavill, dar ochii chihlimbarii şi fizicul sculptat nu distrag atenţia de la faptul că actorul aproape că nu joacă, ci doar este pe ecran), în acelaşi timp salvator (vânează monştri) şi paria al cătunelor cu aspect medieval prin care îşi pune la treabă sabia. Interacţiunile sale cu vrăjitori, capete încoronate şi monştri de tot felul au rostul de a ne repeta la nesfârşit că Geralt este un personaj exemplar şi va avea parte de un destin exemplar...

Şi destinul reapare şi tot reapare în discuţii, iar Geralt mai scoate câte un "mm" circumspect şi iată că eşti deja la episodul cinci şi te întrebi dacă chiar îţi pasă de vreun personaj din serial... Aici răspunsul este din fericire "da", dar doar datorită sărmanei Yennefer (Anya Chalotra), adolescenta cu trupul deformat vândută de tatăl ei unei temute vrăjitoare. Ea este cu siguranţă marele plus al poveştii şi startul unei discuţii ataşante despre putere şi ce sacrifici pentru ea, despre dragoste şi dacă sacrifici puterea pentru ea, despre regrete şi traume şi cum îţi faci propriul loc în lume.

La momentul publicării acestei cronici, serialul are un rating de 9,5 pe imdb.com, după aproape 5000 de voturi. Este un rating şocant de binevoitor, unica explicaţie fiind probabil că mulţi dintre cei care au votat au făcut-o după ce au văzut doar primul episod (într-adevăr promiţător). Noi am văzut opt şi ce se întâmplă în primul se întâmplă şi-n al doilea şi al treilea şi aşa mai departe, într-o bizară succesiune de scene violente şi semiplictiseală, cu răsturnări de situaţie surprinzător de lipsite de consecinţe în economia scenariului. Dar da, recunoaştem măcar că povestea nu-i previzibilă.

Evident, prima comparaţie care vine în minte este serialul HBO Urzeala tronurilor/Game of Thrones. Într-adevăr, The Witcher este similar în ambiţie şi în modul cum jonglează cu elemente similare, de la violenţă şi supranatural la politică şi sex, pentru a-şi captiva publicul. Chiar dacă nu-i nici pe departe la fel de eficient, The Witcher trebuie lăudat pentru complexitatea aventurilor, cronologia fantezistă şi ritmul ce nu face concesii aşteptărilor publicului. Şi chiar dacă este un semirateu, The Witcher tot va determina milioane (dacă nu zeci de milioane) de oameni din întreaga lume să se lase pradă unei consistente sesiuni de binging în acest weekend.

Ai văzut The Witcher? Cum ţi s-a părut?

Exploreaza subiecte similare:

The Witcher , Game of Thrones, Henry Cavill, Anya Chalotra

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
viorellll pe 20 decembrie 2019 19:27
Total de acord , Yenefer este punctul forte , sincer sa fiu si primul sezon din Games of Thrones m-a plictisit si am vrut sa renunt, nu am citit cartile the witcher doar am jucat jocul pe care il consider o capodopera, din pacate primul sezon nu se ridica la nivelul asteptat, sper ca sez 2 sa fie mult mai bun decat asta
Phantom_sub pe 21 decembrie 2019 08:34
Cinemagia, mulţumesc pentru spoilerul din afiş. Nu toată lumea are timp să urmărească tot sezonul fix în ziua în care apare pe Netflix.
StefanDo pe 21 decembrie 2019 10:27
o imagine similara apare in trailer, iar fotografia face parte din calupul de cadre din film primit de la Netflix, nu imi dau seama cum ar putea fi spoiler
AdrianSe pe 30 decembrie 2019 14:19
@StefanDo Eu zic sa nu il bagi in seama, ori e un Troll ori e dus cu pluta daca considera acea imagine spoiler.....
Phantom_sub pe 23 decembrie 2019 14:23
"Sărbători Fericite?" şi dă Domnul să te lumineze Domnul.
Phantom_sub pe 23 decembrie 2019 15:53
Bine, scuze și eu. Nu mai contează. Mă bucur că ti-ai cerut scuze. Era vorba de spoiler ul din titlu. Dar am decis să nu mai consum energie negativă sau să hrănesc energie negativă, mai ales că am ajuns la episodul 4 și îmi place foarte mult. A fost un val de spoilere în perioada asta, începând de la campania de promovare CW, unde puneau pe facebook nspee mii de cadre și fotografii din Crisis on Infinite Earths la infinit, plus spoiler ul youtuberittei Grace Randolph care a spoiluit aparițiile surpriza din Black Adam și The Rock a fost nevoit să spună despre ce e vorba, probabil cu acordul WB, de la alta dezvăluire a ei în privința Wonder Woman 1984. Am mai aflat că scenariul The Rise of Skywalker a ajuns pe ebay din cauză că John Boyegs l-a pierdut - mă mir cum am reușit să evit spoilerele. M-am dezabonati de pe Facebook și YouTube de la publicațiile de renume gen Deadline, Variety, EW, Hollywood Reporter, The Hollywood Reporter, slash film doar samdp doar ca să evit spoilerele pentru Crisis On Infinite Earths și Star Wars. Asta a cam fost picătura ce a umplut paharul, spoiler ul din titlul cinemagia, dar înțeleg că probabil și eu am reacționat prea impulsiv, poate trebuia să imi descarc o extensie anti spoilere și aș fi rezolvat simplu și ușor.
ddman pe 23 decembrie 2019 21:56
Atata tam-tam pentru 5 cuvinte de parca ar fi povestit actiunea fiecarui episod al serialului.
alex_il_fenomeno pe 3 decembrie 2023 23:54
Aparent, este o sabie cu doua taisuri, iar macar, daca tot asteptam aproape un an pentru un sezon, speram macar sa le puna pe toate, nu secvential, ca sa asteptam si mai mult dupa.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells