Totul despre Downton Abbey

de Ştefan Dobroiu în 22 Oct 2013
Este cel mai iubit serial de epocă britanic din ultimele decenii

După ce în mega-hitul financiar The Avengers serialul este menţionat nu o dată, ci de două ori, cu siguranţă că mulţi dintre amatorii de mini-serii britanice de calitate s-au îndreptat spre Downton Abbey, asta dacă nu o făcuseră deja. Noi am ezitat multă vreme să scriem despre el, pentru că în general serialele de epocă din Anglia sunt făcute după reţeta lui Brideshead Revisted (versiunea din anii '80) sau după cea a lui Mândrie şi prejudecată, mini-seria cu Colin Firth în rolul lui Darcy. Ce poate aduce Downton Abbey, ne întrebam, dar am încetat să facem asta după ce serialul a devenit cea mai vizionată producţie britanică de epocă din ultimele trei decenii şi i-am dat o şansă.

Nu ne-a părut rău, pentru că Downton Abbey, a cărui acţiune are loc pe domeniul titular, aflat în posesia bogatei şi aristocratei familii Crawley, este un melanj inspirat de dramă, umor, istorie şi comentariu social. În centrul atenţiei sunt atât cei de sus, cât şi cei "de jos", adică servitorii domeniului, de la cea mai simplă ajutoare din bucătărie, până la scorţosul majordom Carson (Jim Carter). Problemele fiecărui grup şi modul în care interacţionează formează coloana vertebrală a serialului, protagoniştii fiind afectaţi de evenimente petrecute în realitatea istorică a timpului.

Totul începe cu scufundarea Titanicului în 1912. Cum la bordul transatlanticului se afla şi moştenitorul domeniului, patriarhul familiei Robert Crawley (Hugh Bonneville) este forţat de lege să caute următorul succesor la giganticul domeniu al familiei. Acesta este Matthew Crawley (Dan Stevens), un avocat de condiţie medie (în comparaţie cu restul familiei) care este iniţial considerat un intrus pe domeniul, dar ajunge ulterior să îşi impresioneze rudele cu inteligenţa sa. Orice serial este ţinut în picioare de personajele sale şi de relaţiile dintre ele, iar aici producătorii serialului au ales o carte câştigătoare pentru că Downton Abbey, fără să exagereze prea mult, creează o reţea de interese complexă, reuşind să ofere un portret captivant al înaltei societăţi britanice din primele decenii ale secolului trecut.

Familia Crawley va fi afectată de scandaluri financiare, de epidemii de gripă, de Primul Război Mondial, dar şi de conflictele inerente în sânul unei familii bogate şi conştiente că ordinea socială, neschimbată de sute de ani, începe să se clatine în Europa o dată cu executarea familiei ţarului în Rusia şi tot mai desele răzmeriţe din Irlanda. De fapt serialul este cu atât mai convingător din punct de vedere psihologic cu cât toţi protagoniştii trebuie să se adapteze, cu diverse sacrificii, la o nouă ordine a lucrurilor.

O idee prea melodramatic, Downton Abbey mai păcătuieşte şi din cauza unor decizii neinspirate ale scenariştilor, care din dorinţa de a ţine sus ştacheta tensiunii, emoţiei şi a răsturnărilor de situaţie, iau uneori decizii drastice, omorând unele personaje importante sau aruncând pe ecran secvenţe violente (un viol din sezonul patru a provocat un adevărat scandal în Marea Britanie), astfel încât tribulaţiile familiei Crawley seamănă uneori cu cele ale unei familii dintr-o telenovelă sud-americană. În ciuda acestor decizii, serialul chiar reuşeşte să-şi ţină în priză spectatorii.

Exploreaza subiecte similare:

Downton Abbey

Alte știri din cinema

Au început filmările la Freaky Friday 2

Jamie Lee Curtis şi Lindsay Lohan revin în rolurile lui Tess şi Anna

Trailer nou: vin' la Nosferatu să te gâdile cu dinţii pe piele

Bill Skarsgård, Nicholas Hoult, Aaron Taylor-Johnson şi Willem Dafoe joacă în remake-ul filmului din 1922

Inside Out 2 întrece Dune 2 în SUA şi devine cea mai populară premieră din 2024

Animaţia Pixar a avut nevoie de doar opt zile ca să-i bage lui Paul Atreides nisip în distrai

Se întoarce Kevin Costner în Yellowstone?

Actorul spune că revenirea sa la cea de-a doua parte a sezonului 5 se va întâmpla "doar în anumite condiţii"

Părerea ta

Spune-ţi părerea
constanta pe 22 octombrie 2013 11:45
Cam tardiv articolul. Oricum...primele 2 sezoane exceptionale...apoi restul mai putin. Sezonul asta imi pare slabut...dar pentru actori tot merita vazut.
In ce priveste omoratul personajelor principale, nu-l egaleaza pe Game of Thrones...:)), Grey's Anatomy...acolo da drama.

Dacianus pe 22 octombrie 2013 20:45
Nu are cum sa fie tardiv cat nu l-a difuzat inca nimeni in Romania.
AeroX pe 26 octombrie 2013 16:21
Ce treaba are omoratul personajelor principale? Mai ales ca e alta categorie de drama(de epoca).
meow_meow pe 22 octombrie 2013 23:06
superb serialul,am urmarit cu sufletul la gura fiecare episod aparut pana in prezent
marius_em pe 23 octombrie 2013 11:14
E o telenovela. Ce-i drept te prinde, si are un factor relaxant, chiar daca sunt atatea momente de-ti dai ochii peste cap, actori ce exageraza, si un scenariu de multe ori neverosimil. E un soap-opera a la carte. Maggie Smith e fara cusur, si cred ca e cea care ma aduce mereu inapoi, dar nu-mi fac iluzii, e un guilty pleasure.
AeroX pe 26 octombrie 2013 16:27
Asa e. Are iz de telenovela. Desi una chiar buna. Dar devine iritant modul in care se tot gandesc sa mai introduca si sa scoata personaje si sa complice situatia inutil. Exemplu, in acest sezon(4) mi se pare aiurea ce a patit Anna. Altceva nu mai gaseau ca sa aiba pretext sa ajunga iar Mr. Bates la parnaie. Uneori scenariul chiar pare tras de par de dragul de a mai fi episoade noi, desi personajele in sine sunt destul de interesante, fiecare cu rolul sau. Dar per total pentru Maggie Smith cam raman si eu fidel vizionarii acestui serial.
AeroX pe 26 octombrie 2013 16:32
Sa cautati parodiile de pe YouTube facute pentru Downton Abbey. Foarte bune.
alex_il_fenomeno pe 16 noiembrie 2013 15:35
Voi incerca sa il urmaresc, nu credeam sa fie atat de apreciat...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells