Un altfel de Abraham Lincoln

de Cinemagia în 19 Iun 2012
Un altfel de Abraham Lincoln

Abraham respinge total deschiderea lui Adam spre o alianţă şi trebuie să înfrunte furia deplină a vampirului. "Adam poate deveni dintr-un ‘bărbat’ erudit, sofisticat şi cultivat o creatură capabilă să-ţi smulgă capul şi să-ţi sugă plămânii printr-un orificiu din gât", spune Sewell. Adam comandă o întreagă armată de vampiri, iar aghiotantul şi bodyguardul său este un vampir feminin superb, pe nume Vadoma, interpretată de Erin Wasson. Wasson o caracterizează pe Vadoma ca fiind „o femeie care vorbeşte puţin, asasină. Ea şi Adam fac echipă bună". Vadoma este un soldat de temut, dar uniforma sa este departe de a fi tradiţionala uniformă a Armatei Confederate. Vampirul feminin sexy poartă un corset din piele - armura sa specială - şi o cămaşă lungă, cu guler înalt. „Poate fi şi unul dintre [vampirii] masculini”, adaugă actriţa. Vadoma, Adam şi Abraham sunt personajele cheie ale uneia dintre scenele măreţe ale filmului – o probă de forţă pe plantaţia lui Adam, unde Abraham ucide zeci de vampiri într-o luptă, un dans ameţitor mână la mână (şi topor-cap). Bekmambetov îl numeşte “valsul morţii” deoarece acţiunea explodează în mijlocul unei petreceri ai cărei invitaţi… dansează. Contrastul dintre începutul rafinat al scenei şi finalul său întunecat, palpitant şi violent este subversiv.

„Lupta are loc cu o energie şi viteză incredibile şi răstoarnă tot ce credeţi că ştiţi despre scenele de luptă din filmele mari”, spune Lemley. „Începe cu o scenă ca din 'Pe aripile vântului' şi apoi oamenii zboară prin cameră, vampirii sar de pe tavane şi capetele sunt tăiate cu repeziciune”. Încăierarea de pe plantaţie este doar una dintre scenele de acţiune măreţe ale filmului, care include şi o luptă a Războiului Civil în care soldaţii Uniunii sunt copleşiţi – în moduri şocante – de inamicii lor din Confederaţie care sunt mai mulţi decât par. Pe şi peste mii de cai în galop, Abraham aleargă, sare şi se luptă în mişcări rapide şi violente împotriva puternicului său inamic. Scena este o minune a efectelor vizuale, supravegheate de supervizorul Craig Lyn de la Weta Digital, compania responsabilă pentru efectele vizuale din Avatar şi Planeta Maimuţelor: Invazia, printre alte titluri la fel de celebre. Abraham este mult mai bătrân şi este preşedinte de mult timp când are loc ultima confruntare cu inamicii vampiri în interiorul şi pe acoperişul unui tren care se îndreaptă cu viteză mare spre Gettysburg, Pennsylvania – şi lupta decisivă a Războiului Civil. Pentru această secvenţă de acţiune care sfidează gravitatea, producătorii de film au construit o locomotivă recreată fidel în mărime naturală. Şi aici, magia lumii digitale i-a acordat lui Bekmambetov instrumentele necesare pentru a-şi pune în practică imaginaţia debordantă. Aceste scene de acţiune/luptă/cascadorii nu au fost create nici la Hollywood, nici în oraşul gazdă al producţiei, New Orleans, ci la mii de mile depărtare, în Kazahstan, ţara de origine a coregrafului de luptă Igor Tsay şi a Şcolii sale de Actorie de Luptă Kun-Do. Acolo, Tsay şi echipa sa au creat complexele secvenţe de acţiune, care au fost pre-vizualizate şi dezvoltate în continuare la Moscova.

În săptămânile care au precedat producţia, celebrul coordonator de cascadorii Mic Rodgers (Domnul şi doamna Smith, Wanted, Furios şi iute) şi coordonatorul de luptă Don Lee (Piraţii din Caraibe: Pe ape şi mai tulburi) au lucrat cu Walker pentru a transforma actorul într-un vânător de vampiri întărit prin luptă, care mânuieşte excelent toporul. Extenuantul regim al lui Walker a inclus lovituri, stretching, yoga, box şi nenumărate ore de antrenament cu arma preferată a lui Lincoln pentru a nimici vampirii: un topor personalizat. Toporul şi multe alte obiecte de recuzită au fost opera recuzitorului Guillaume DeLouche, care a pus la dispoziţie dotarea proprie pentru producţie şi a reunit ultimii meşteri specializaţi în fabricarea topoarelor, cuţitelor, pistoalelor şi puştilor corecte din punct de vedere istoric. Toate armele au fost realizate utilizând metode identice celor utilizate în secolul al XIX-lea.

Şi toporul lui Abraham este o minune a tehnologiei pentru că se poate transforma în pistol. A fost fabricat manual de un armurier şi un fierar, personalizat cu un mâner de nuc american. Locaţia filmărilor a fost grandiosul, agitatul şi istoricul oraş New Orleans, ale cărui câteva case şi clădiri bine conservate au peste 150 ani vechimi. Metropola Louisiana este bogată în tradiţii de vampiri - aici s-a născut autoarea filmului Interviu cu un vampir (şi a multor sale opere secundare) Anne Rice – şi, aşa cum spune Jim Lemley, “New Orleans este un oraş fascinant şi te ţine cu sufletul la gură”. François Audouy a conceput producţia, ancorând filmul în realitatea istorică oferind în acelaşi timp decoruri maiestuoase şi cu texturi bogate, inclusiv plantaţia din Sud şi locomotiva care goneşte spre Gettysburg menţionate mai sus.

O altă persoană care a dat viaţă lumii lui Lincoln este legendarul operator Caleb Deschanel, ASC, nominalizat de cinci ori la Oscar® pentru filmele sale The Natural şi The Right Stuff şi ale cărui multe opere includ luminosul The Black Stallion şi Being There. „Timur şi cum mine am dorit să facem un film despre anumite evenimente istorice, prin urmare am studiat multe fotografii din perioada respectivă", spune Deschanel. ''În majoritatea pozelor vechi respective totul este perfect la locul său, dar am decis să dăm imaginii o anumită duritate, cu mai multe imperfecţiuni decât perfecţiuni''. Mai presus de toate, Abraham Lincoln: Vânător de Vampiri s-a născut din esenţa a doi producători de film – Tim Burton şi Timur Bekmambetov – care reuşesc întotdeauna să prezinte lucrurile în moduri absolut inedite.

Pagina
1 2 3

Părerea ta

Spune-ţi părerea
nsag pe 19 iunie 2012 23:21
Acuma ma intreb cand o sa apare si barack obama vampire hunter ?!?!
Bayard pe 20 iunie 2012 00:08
pai in vreo 100 de ani :)
legolas05 pe 19 iunie 2012 23:36
astept sa vad filmul
JohnnyAddams pe 20 iunie 2012 19:08
Eu astept "Lincoln", biograficul cu Daniel Day Lewis si JDL. Cu cat dispare mai repede acest film, va aparea si trailer-ul la acela.
alex_il_fenomeno pe 12 iulie 2012 15:23
il astept de ceva vreme , ma bucur ca apare .
Rippa pe 8 martie 2014 18:34
cam naspa

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells