Cu o săptămână înainte de premieră, filmul iranian Mohammad, Messenger of God/Mohamed, mesager al lui Dumnezeu provoacă puternice controverse în lumea musulmană. Realizat de statul iranian cu un buget record de 40 de milioane de dolari, filmul i-ar putea atrage pe musulmanii şiiţi în cinematografe, dar liderii musulmanilor suniţi cer vehement autorităţilor de la Teheran interzicerea lansării.
Prima parte dintr-o trilogie, filmul de 171 de minute prezintă copilăria lui Mohamed. Regizor este Majid Majidi, cineast iranian multi-premiat şi multi-selectat la festivalurile de categorie A, devenit celebru pe plan mondial în 1998, când drama sa Children of Heaven devenea primul titlu iranian nominalizat vreodată la Oscarul pentru Cel mai bun film.
Conform tradiţiei islamice, faţa profetului nu este înfăţişată în filmul biografic, Mohamed apărând în toate cadrele filmat din spate sau cu faţa acoperită de lumină sau întuneric. În multe dintre scene i se vede doar umbra. Dacă pentru autorităţile religioase de la Teheran această abordare este admisibilă, nu la fel stau lucrurile cu liderii musulmanilor suniţi. "Nu este permis în Islam ca cineva, un actor, să aibă roluri atât de diferite. Acum e un beţiv, altădată un afemeiat şi apoi interpretează un profet. Acest lucru este inadmisibil", a declarat decanul facultăţii de teologie islamică din Egipt, citat de Reuters.
Imaginea lui Mohamed, mesagerul lui Dumnezeu este semnată de italianul Vittorio Storaro, câştigătorul a trei Oscaruri pentru Apocalypse Now, Reds şi The Last Emperor. Directorul de imagine a folosit o cameră specială pentru a arăta punctul de vedere al micului Mohamemd şi modul cum percepe el lumea.
În ciuda controverselor, filmul ar putea avea cea mai populară premieră din istoria Iranului, fiind lansat în 143 de cinematografe pe tot cuprinsul ţării. Premiera internaţională a lui Mohamed, mesager al lui Dumnezeu va avea loc în cadrul festivalului de la Montreal.
Foto: www.moviemaker.com
Părerea ta
Spune-ţi părerea