Vânătorul de animale pierdute și elefănțica Murătură – Hitpig: purcelușul detectiv

de Oana Balaci în 19 Apr 2025
Purcelușul antropomorf Hitpig și-a făcut un renume din înapoiarea animalelor către stăpânii lor. Însă o întâlnire cu o elefănțică entuziasmată îl va face să realizeze că și-a înțeles greșit menirea.

După ce au lucrat la unele dintre cele mai cunoscute serii de animații din toate timpurile, Cinzia Angelini (Shrek, Ice Age, Despicable Me, Kung Fu Panda) și David Feiss (creatorul serialului Vaca și puiul de pe Cartoon Network și animator pentru Shrek, Hotel Transylvania, Despicable Me și Kung Fu Panda) au decis să semneze împreună regia lungmetrajului Hitpig: Purcelușul detectivfilmul ei de debut.

Bazată pe cartea pentru copii Pete & Pickels de Berkeley Breathed, câștigător al premiului Pulizer – care a scris și scenariul, alături de alți doi colaboratori ai seriei Despicable me, David Rosenbaum și Tyler Werrin – comedia de acțiune și aventură pleacă de la o premisă originală: un purceluș se folosește de abilitățile sale de detectiv pentru a găsi și captura animalele dispărute. A fost adoptat de când era un pui de către Bertha, iar aceasta l-a mentorat în arta vânătorii până când a sfârșit mâncată de un crocodil. Hitpig a continuat să îi ducă munca mai departe cu ambiție și determinare, însă o nouă misiune va schimba tot ce crede.

În primul rând, vreau să aplaud interpretarea actorilor Ionuț Grama, Ion Grosu, Gloria Găitan, Cătălin Saizescu și Crenguța Hariton. A fost unul dintre rarele momente în care dublajul a părut firesc și nu a deranjat. Datorită lor, experiența vizionării a rămas la aceeași calitate, la un film de altfel atent construit din punct de vedere tehnic. Estetica întunecată cu accente steampunk și cololana sonoră cu piese clasice precum Walking on Sunshine de la Katrina and the Waves (1983) și Start Wearing Purple de la Gogol Bordello (1999) ajută la conturarea personajului central și a lumii în care trăiește. Un lup singuratic, împătimit al muzicii rock și mecanic-inventator desăvârșit, Hitpig a considerat mereu că se poate descurca pe cont propriu și nu are nevoie de prieteni.

Din acest motiv s-a luptat vreme îndelungată cu activista Leticia, cu care are mai multe în comun decât își imaginează. Când ea elibera animalele din condițiile degradante în care erau ținute, el le înapoia stăpânilor. Însă elefănțica Murătură, deopotrivă naivă, neîndemânatică și carismatică, îl încurajează să își urmeze visul de a deveni bucătar de top și atinge astfel o coardă sensibilă. În drumul lui de a o înapoia Lordului Săltăreț, un acrobat ratat dintr-o familie celebră de circari, o visează pe Bertha, care îi mărturisește că meseria lor nu a fost niciodată pentru bani, ci pentru a ajuta animalele pierdute să se întoarcă la stăpân – atunci când sunt iubite de aceștia, nu abuzate. Așa cum și el a fost salvat, de fapt, de la abator. Odată cu această realizare, Hipig decide să facă echipă cu Leticia și cu unele dintre animalele eliberate de aceasta și capturate în trecut de el, pentru a o recupera pe Murătură de la marele spectacol pregătit de antagonist. Dar nu înainte ca dihorul radioactiv și ursulica koala terorizată de copii să se răzbune pe el cu câteva pălmuiri.

Cu o multitudine de referințe din cultura pop (The Mandalorian, Spider Man, Taylor Swift) și ancorat în realitățile contemporane, Hitpig: purcelușul detectiv reprezintă un must-see pentru copii și părinți deopotrivă. Este o animație inedită într-o industrie bazată tot mai des pe reciclare, cu un umor fin și răsturnări de situație neașteptate. În plus, vorbește despre importanța prieteniei, exploatarea animalelor de către om, urmărirea visurilor și satisfacția de a face fapte bune pe termen lung, care este mai valoroasă decât orice bogăție materială.

Exploreaza subiecte similare:

Hitpig!, Despicable Me, Shrek, Ice Age, Hotel Transylvania, Kung Fu Panda, Ionuţ Grama, Ion Grosu, Gloria Găitan, Cătălin Saizescu, Crenguta Hariton

Alte știri din cinema

M3GAN 2.0: pledoarie pentru cumpătare

Continuarea horror-ului "tehnologic" se dedă unor excese de-a dreptul surprinzătoare

Povestea adevărată a unei eroine: Sub acoperire/Undercover

Sub acoperire spune povestea incredibilă a unei polițiste infiltrate timp de opt ani în gruparea teroristă ETA: Aranzazu Berradre Marín, pe numele ei real Elena Tejada

Filmul care i-a adus lui Arnold cei mai mulţi bani! Titlul o să te surprindă

Nu, nu este nici Minciuni adevărate şi nici vreun film din seria Terminator

Sarah Jessica Parker, remarci asupra sexismului spectatorilor. Are dreptate?

Actriţa din Totul despre sex rememorează momentele când publicul s-a întors împotriva personajului ei, Carrie Bradshaw

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells