Zece lucruri mai puţin cunoscute despre Hobbitul

de Gloria Sauciuc în 11 Dec 2014
Hobbitul: Bătălia celor cinci oştiri are premiera în România pe 19 decembrie

Orice intrare în universul Hobbitul e ca o căutare prin grămezile de comori din bârlogul dragonului, după cum frumos se exprimă cei de la publicaţia Huffington Post: mereu este ceva nou de descoperit atunci când vine vorba de clasicul lui J.R.R. Tolkien. Iată mai jos câteva secrete despre autor, dar şi despre poveste, acum că ultima parte a seriei Hobbitul se pregăteşte de lansarea la cinema, secrete pe care noi, iubitorii lumii din Pământul de Mijloc, se poate să le fi trecut cu vederea... Sau pe care ne face plăcere să le rememorăm!

În povestea lui Tolkien publicată postum „The Quest of Erebor”, Gandalf explică de ce anume l-a ales pe îndrăzneţul Bilbo pentru a se alătura expediţiei lui Thorin către Muntele Singuratic, acesta fiind un motiv foarte important: dragonul Smaug nu va putea să recunoască mirosul de pământean (pământean din Pământul de Mijloc) al unui locuitor din comitat. Smaug îi cunoştea bine pe gnomi, şi - după ce a mâncat şase dintre animalele lor de povară - cunoştea bine gustul delicios al unui ponei de gnom...


Un amănunt remarcabil în istoria publicării poveştii este că Tolkien a rescris unele părţi după primul tipar (din 1937), pentru a cadra mai bine cu lumea legendară pe care o pregătea pentru „Stăpânul Inelelor”...

Un amănunt remarcabil în istoria publicării poveştii este că Tolkien a rescris unele părţi după primul tipar (din 1937), pentru a cadra mai bine cu lumea legendară pe care o pregătea pentru „Stăpânul Inelelor”. În prima variantă a „Hobbit-ului”, de exemplu, Gollum-ul este mai prietenos şi îi oferă de bunăvoie inelul lui Bilbo, odată ce acesta câştigă ghicitorile. Totuşi, Tolkien a modificat capitolul „Riddles in the Dark”, unde apare Gollum-ul, dând contur unui Gollum malefic, dus până la obsesie de „preţiosul” inel.

Ce anume i-a dat Thorin lui Bilbo ca „răsplată pentru serviciile lui”? O haină magică. Haina magică era confecţionată din mithril, un material cunoscut dar foarte rar şi preţios în Pământul de Mijloc, şi care haină valora mai mult decât orice altceva din întregul Comitat. Bilbo ştia aceste lucruri şi îi transmite haina mai departe lui Frodo, în Stăpânul Inelelor, care o poartă fără să îşi dea seama ce poarte până după episodul cu Moria. Semănând cu argintul şi cu oţelul la înfăţişare, mithrilul este foarte preţuit de oameni, elfi, gnomi, şi nu numai.

Atunci când Tolkien a înmânat editorului său Stanley Unwin manuscrisul pentru Hobbit, Unwin l-a transmis mai departe fiului său, Rayner, pentru a-l corecta. Acesta a fost plătit cu exact un şiling, cam cât i-ar fi ajuns unui hobbit să îşi ia o halbă de bere. Băieţelului i-a plăcut cartea şi a însemnat pe margine: „este bună, şi va plăcea tuturor copiilor între 5 şi 9 ani” (Sofisticatul Rayner avea zece ani pe atunci)... Anul următor Rayner avea să citească primul capitol din continuarea Hobbit-ului şi nota critic „prea multă vorbărie de hobbit”. Totuşi, după aproape alţi 20 de ani, Rayner, devenit el însuşi editor, publica Stăpânul Inelelor... cu toată vorbăria de hobbit aferentă.

Îi spune oare Bilbo lui Smaug adevăratul său nume (Bilbo Baggins), sau de unde este (din Comitat)? Nu. Bilbo ştie cum trebuie vorbit cu dragonii, şi - în loc să-i dezvăluie imediat numele, sau să refuze să i-l spună - îi dă lui Smaug nişte ghicitori: „Vin de sub deal, şi peste dealuri şi pe sub dealuri mi-a fost cărarea. Şi prin aer. Sunt cel care păşeşte nevăzut. Sunt cel care găseşte cheia, cel care taie plasa, sunt gâza care înţeapă. Am fost ales pentru numărul norocos. Sunt acela care îşi îngroapă de vii prieteni şi îi îneacă, apoi îi scoate din nou vii. Vin dintr-o traistă, dar nicio traistă nu îmi vine. Sunt prietenul urşilor şi musafirul vulturilor. Sunt câştigător Inelului şi (Purtătorul de noroc). Sunt cel călare pe butoi”. Bilbo e mulţumit de ghicitorile sale, dar i-a dat, totuşi, prea multe informaţii lui Smaug.

Cum şi-a botezat Bilbo sabia cea scurtă? Sting. După lupta cu păienjenii, Bilbo a hotărât că şi el ştie să înţepe. Cu o sabie, şi încă una care semnaliza, lucind albăstrui, dacă orcii se aflau în apropiere. Chiar dacă sabia era una scurtă după standardele Pământului de Mijloc, era una potrivită pentru cineva de statura lui Bilbo.

Cine sunt Wargii? Sunt lupi, şi ei colaborează adesea cu orcii. Wargii ucişi dispar la venirea zorilor. Wargii sunt foarte inteligenţi, iar sălaşul lor sunt Munţii Ceţoşi. Ei îi hărţuiesc pe Bilbo şi pe tovarăşii săi, atacându-i din Sălaşul Dragonului. Autorul îi descrie pe Wargi ca luând foc uşor. Wargii vor face prăpăd în Bătălia celor cinci oştiri.

Exploreaza subiecte similare:

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Alte știri din cinema

Nobody Wants This: mama-mpunge şi eu trag (ponoasele)

Poate dragostea învinge prejudecăţile, iată întrebarea la care vrea să răspundă serialul Netflix

Salem's Lot: înşfăcaţi-vă crucile şi ţăruşii

Iniţial destinată marelui ecran, ecranizarea dă tonul lunii sperieturilor pe Max

Daniel Day-Lewis se întoarce: actorul va juca rolul principal în Anemone

După o pauză de şapte ani, Day-Lewis revine într-o dramă de familie regizată de fiul său

Anul nou care n-a fost: emoţionant, frustrant, terifiant

O experienţă cinematografică recomandată atât celor care au trăit comunismul, cât şi celor care îl ştiu doar din cărţile de istorie

Părerea ta

Spune-ţi părerea
legolas05 pe 11 decembrie 2014 13:34
19 decembrie...abia astept :)
unkn0wn pe 12 decembrie 2014 09:03
S-a facut aiurea in 3 filme separate o poveste ce trebuia facuta in maxim 1 film.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells