Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 10 Sep 2004, 21:58   #1
Scorpion
Senior

Scorpion

Sunetul in filmele romanesti

Ce stiti despre formatul sunetului la filmele romanesti din ultima vreme ?
E vreunul codat Dolby Digital 5.1 ?

Am vazut ca a aparut de curand Garcea si Oltenii pe DVD dar are doar sunet stereo. Singurul film romanesc cu 5.1 pe care-l stiu e Furia si rezultatul e foarte bun.
Scorpion is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 11 Sep 2004, 08:12   #2
Jay
The Space Cowboy

Jay

Send a message via Yahoo to Jay
Re: Sunetul in filmele romanesti

Originally Posted by Scorpion:
Am vazut ca a aparut de curand Garcea si Oltenii pe DVD dar are doar sunet stereo.

Sa-l pui pe foc...
Old 11 Sep 2004, 13:15   #3
X5
Senior

X5

Send a message via Yahoo to X5
Mai degraba sunet stereo pe 2 canale :lol:
Old 16 Sep 2004, 16:18   #4
KORBEN
Guru

KORBEN

o discutie absolut fascinanta
astept sa apara dvd-ul cu "teo&andy shou" si sa`mi ziceti ce fel de sunet are....
Tell me what to do, tell me what to say
KORBEN is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 16 Sep 2004, 17:16   #5
Jay
The Space Cowboy

Jay

Send a message via Yahoo to Jay
....S-ar putea sa nu puna mana pe el....am auzit ca e limited editon.. si e dolby...
Old 26 Sep 2004, 21:46   #6
Breckner
Junior

Breckner

Send a message via Yahoo to Breckner
Sunet

Asta e prima mea postare, si am decis sa o public pentru ca ma ocup cu sunetul de film. Cred ca problema nu e "cat de surround" e mixat, ci cat de bine ajuta sunetul la perceperea povestii filmului. Atunci cand se va face un film care sa aibe ceea ce americanii numesc sound design, se va pune si problema surround-ului, fiti fara grija. Bine ca macar am scapat partial de post-sincron, sau de aceleasi si aceleasi efecte sonore militare din filmele lui Nicolaescu (vestitele pusti, tunuri si alte basini tricolore). Spuneti-mi insa cand ati vazut ultima data o secventa care sa se fi bazat mult mai mult pe sunet decat pe imagine (in filmele romanesti, desigur)? Sau un slow motion cu sunet adecvat? Sau poate un cadru complet fara sunet, care sa te tina cu ochii cascati?
Breckner is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 26 Sep 2004, 22:02   #7
Scorpion
Senior

Scorpion

Nu vreau neaparat gloante care sa-mi suiere pe langa ureche , dar canalele de surround pot fi folosite si pt a crea mai bine atmosfera : de exemplu o sala de concert, o piata aglomerata, etc

Singurul film romanesc pe care l-am vazut pana acum cu sunet surround a fost Furia si mixajul a fost excelent.
Old 26 Sep 2004, 23:11   #8
Breckner
Junior

Breckner

Send a message via Yahoo to Breckner
Surround-ul poate intr-adevar ajuta la evidentierea unor spatii largi, la localizarea surselor de sunet, etc. Problema in Romania este ca aproape nimeni nu e interesat de capacitatea narativa a sunetului in film. Pentru a folosi un efect sonor surround ai nevoie in primul rand de motivatie regizorala. Asta e problema, nu multi regizori gandesc in surround. Pe altii nici nu ii intereseaza, vor doar sunetul brut, de la filmare, cat mai bine mixat, cu cat mai putine alteratii. Dar asta e stilul lor, sa zicem (tineti cont ca ma refer la regizorii tineri). Cat despre Furia, a fost mixat la Londra, din cate stiu eu, de aia suna bine. Si totodata la noi nu se poate imprima optic formatul Dolby Digital pe pelicula. De mixat se poate mixa in orice format, in Romania. Mai trebuie insa o sala de mixaj comparabila cu salile de proiectie din cinematografe. Si asta e alta problema, pentru ca cei care au nu stiu sa o foloseasca. Trebuie insa ca sunetul stereo - care pe mine nu ma deranjeaza deloc atata vreme cat filmul are intr-adevar ceva de spus - sa fie facut dupa standarde actuale, ajutat de tehnica actuala. Daca dupa asta va ajunge sa fie mixat surround, treaba lui, va ajuta povestea sau nu! Sunt o gramada de filme care au fost mixate in stereo la vremea lor si conceptia sonora a acestora nu poate fi comparata cu nimic actual! Spre exemplu "The Conversation" al lui Francis Ford Coppola. "Blue Velvet", "Blade Runner", "All That Jazz" . Prima trilogie "Star Wars", ca sa generalizez putin. Si nu ma refer deloc la muzica, doar la efectele sonore.
Breckner is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 27 Sep 2004, 22:45   #9
Scorpion
Senior

Scorpion

Din cate stiu prima trilogie Star Wars a beneficiat de Dolby Stereo, iar acum , pe dvd are sunet Dolby Digital EX.

Cred ca problema in Romania e data si de cinematografe. In afara de Multiplex nu exista momentan alt cinema care sa aiba sunet Dolby Digital, cel mult Dolby Stereo.
Old 28 Sep 2004, 16:24   #10
Scorpion
Senior

Scorpion

Am citit pe aici din comentariile unor persoane care au vazut Orient Exprex si nu mi-a venit sa cred : in anul 2004 nu suntem in stare sa sincronizam sunetul cu imaginea... si eu ma asteptam la efecte 5.1 ...
Old 28 Sep 2004, 21:35   #11
Nae
Dead Man Walking

Nae

Send a message via Yahoo to Nae
Originally Posted by Scorpion:
Am citit pe aici din comentariile unor persoane care au vazut Orient Exprex si nu mi-a venit sa cred : in anul 2004 nu suntem in stare sa sincronizam sunetul cu imaginea... si eu ma asteptam la efecte 5.1 ...
... ce sa faci ba scorpio, daca unii isi baga picioarele in filmele pe care le fac, atunci sigur ca nu iese nimic. si oricum, daca la unatc nu se va preda la un moment dat si sunte, muzica de film etc, atunci nu o sa avem mai nici o data un sunet cum trebuie la un film romanesc.
Nae is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 29 Sep 2004, 00:19   #12
zizi
Guru

zizi

ei bine, se preda, zic.
Old 29 Sep 2004, 00:31   #13
Nae
Dead Man Walking

Nae

Send a message via Yahoo to Nae
Originally Posted by zizi:
ei bine, se preda, zic.

daca se preda, atunci este cu atat mai rau, pentru ca nu se sinte in nici un fel.
Nae is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 29 Sep 2004, 12:41   #14
capitain
Guru

capitain

Originally Posted by Nae:
Originally Posted by zizi:
ei bine, se preda, zic.

daca se preda, atunci este cu atat mai rau, pentru ca nu se sinte in nici un fel.

nu se simte din 2 motive:
- filmele care au iesit pe ecrane in ultima vreme nu prea sunt sonorizate de sunetistii produsi de unatc (in afara de "3pazeste!")
- profii de la unatc nu au depasit nivelul nicolaescu pt tot ce inseamna captura si mixaj sunet, asa ca daca vrei sa inveti, vii la scoala, te enervezi, si apoi ori te duci acasa linistit si stai pe net, ori te angajezi la un studio de sunet, unde inveti macar bazele tehnice, de partea artistica te cam ocupi singur oricum.
- cel mai nasol ies filmele facute in scoala, si asta e si din cauza nepriceperii persoanelor carora la sunt date in grija echipamentele si studentii, siii a lipsei unei baze de sunete adecvata, ne putand sa inregistrezi orice in studioul scolii...
gata, m-am eliberat!
capitain is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules