Go Back   Cinemagia Forum > De toate pentru toti > Cafenea

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 19 Jun 2005, 02:20   #1
BeNnY
Guru

BeNnY

Prima intrebare e de ce scrii peste tot regisor in loc de regizor?
Old 19 Jun 2005, 02:30   #2
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Pentru cä rädäcina e frantuzescul "régisser" (chiar dacä ei folosesc acum "metteur en scène").
Deci, în original: dublu-s, pronuntat s. De unde z?
Päi uite de unde!
Din incultura unora, care l-au fäcut ghiveci cu "revizor" - din "réviseur", scris cu UN SINGUR s, pronuntat z.
Sunt de acord cu neologismele, cu adaptärile, cu modificärile ortografice, ortoepice si de pronuntie proprii limbii, dar numai când sunt JUSTIFICATE. N-am sä accept niciodatä asa-zisele justificäri care se revendicä din inculturä si agramatism (alt exemplu: "revelion"; si mai sunt destule).
Sigur, nu impun nimänui sä spunä sau sä scrie "regisor". Eu însä îl pästrez, ca pe un mic stindard în cruciada mea idealistä pentru înalta tinutä a limbii române.
Apropo, pentru cine intereseazä: "Dictionarul greselilor de limbä", Al. Graur, 1982. Vä rezervä FOARTE multe surprize!
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 19 Jun 2005, 11:23   #3
Leonard
alter-ego

Leonard

Send a message via Yahoo to Leonard
cred cã e similar cu 'filozofie' în loc de 'filosofie'. Probabil fiindcã e mai uºor de pronunþat 'z' între douã vocale, decît 's'?
Old 19 Jun 2005, 17:54   #4
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Intr-adevär, multi mä bat la cap cu "s intervocalic" (inclusiv Daneliuc): e mai usor de pronuntat - dar simpla usurintä nu e o scuzä.
In plus, "filozofia" mai are o explicatie: era firesc ca s-ul singular din "sofia" sä ajungä la pronuntia "z" în francezä - dar ce ne doare pe noi? Varianta francezä e intermediarä, fatä de rädäcina greacä: "filo-sofia", "iubitor de întelepciune". (Mamä, ce draci îmi fac cu unii redactori care, peste tot în traducerile mele, îmi bagä în "filosofie"!)
Dar dacä discutia tot a ajuns aici, în aceastä zonä captivantä si utilä - dar... off-topic - am sä deschid curând în cafenea un topic nou dedicat tocmai acestei probleme: greselile de limbä generalizate si intrate în uz.
Old 19 Jun 2005, 18:28   #5
Leonard
alter-ego

Leonard

apropo (tot offtopic), de ce scrii cu ä (a cu umlaut) în loc de ã-ul românesc? eºti cumva filo-german? sau ai tastaturã nemþeascã?
Old 19 Jun 2005, 18:41   #6
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

La fel de off-topic: nu, am experimentat cândva cu layoutul românesc pe keyboard/desktop, dar mä jeneazä - se bulibäseau prea multe semne în raport cu tastele. In plus, am reflexele formate pentru o anumitä configuratie, cea din WordPerfect, în care scriu de regulä. Asa cä formula care mi s-a autoselectat ca fiind cea mai comodä este:
- scriu în WordPerfect cu fonturile românesti cu care-s familiarizat;
- la sfârsit convertesc în Word;
- înlocuiesc fonturile mele cu cele necesare destinatarului (Editura X, Editura Y, Forumul Z, etc...)
Dar cum majoritatea programelor de forum nu descifreazä fonturile românesti din Word, am ales solutia asta de compromis: ä, s, t. (Noroc câ pe â si î le acceptä, fiind internationale, ca litere cu accent.)
Si ca sä nu mä complic si mai mult, le folosesc la fel si când scriu mesaje mai scurte, DIRECT în forum - ca acum.
Old 19 Jun 2005, 18:51   #7
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Eeee, a sosit momentul sä dau split, si din codita asta sä fac topic lingvistic la Cafenea, cum spuneam mai sus.
In curând am sä prelucrez si postez aici principala mea listä de comentarii, pe care o am gata, de la niste controverse de-acum câtiva ani.
Old 19 Jun 2005, 19:44   #8
Leonard
alter-ego

Leonard

Originally Posted by Pitbull:
La fel de off-topic: nu, am experimentat cândva cu layoutul românesc pe keyboard/desktop, dar mä jeneazä - se bulibäseau prea multe semne în raport cu tastele.
ºtiu. ºi pe mine mã jena layotul adus de microsoft. dar încearcã programul ãsta: http://www.secarica.ro/html/ro_keyboard.html
Old 19 Jun 2005, 20:04   #9
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Multumesc! M-am uitat la el, si pare un program bine fäcut; dupä cum aratä, l-as recomanda si altora care cautä asa ceva. Dar nu-mi convine configuratia, e diferitä de cea cu care m-am obisnuit.
Old 19 Jun 2005, 20:15   #10
Leonard
alter-ego

Leonard

da, dar mãcar pentru forum, sã arate mai româneºte...
Old 19 Jun 2005, 23:24   #11
Jay
The Space Cowboy

Jay

Send a message via Yahoo to Jay
regisor.... fite francofite.... regizor...mai pe romaneste
filosofie=filozofie..... unii fac diferenta... doar pentru ca nu au altceva de facut mai bun...
Old 20 Jun 2005, 00:53   #12
europe_east
Guru

europe_east

iar unii nu fac diferenta pentru ca au chiulit de la prima ora de filoSofie...
europe_east is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 20 Jun 2005, 00:54   #13
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Beleaua e cä "filozofie" înseamnä "iubire de întuneric", asa cä nu-i tocmai în regulä!
Dar, mä rog: D.E.X.-ul. (adicä Dictatorul Exacerbat al limbii române, cu care toti se dau mari, de parc-ar fi Tablele lu' Moise), admite ambele variante - cu "filosofia" ca alternativä viabilä. Si-atunci, ce pielea mea nu mi-o lasä în pace? Dacä ei vor cu zî, n-au decât, da-n textele mele sä nu se bage cu exercitii de sinonimie!
Old 20 Jun 2005, 09:53   #14
Airlight
Guru

Airlight

Send a message via Yahoo to Airlight
Beleaua e cä "filozofie" înseamnä "iubire de întuneric", asa cä nu-i tocmai în regulä!

nu e intamplator, monser, nu e intamplator...
Old 20 Jun 2005, 11:05   #15
Leonard
alter-ego

Leonard

aþi observat cã în re:publik ºi alte publicaþii ale lui Chirilov (inclusiv Sufocare tradusã de el) se scrie numai cu î din i? (adicã cum e corect. cel puþin aºa susþine Pruteanu)
Old 20 Jun 2005, 17:54   #16
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Mda, asta-i altä controversä moarävântistä.
Pruti e bäiat bun, destept, cult si hazos. Mai e si psiho, para si traseist. Asa c-am ajuns sä privesc cu mari rezerve tot ce spune: nu cä n-ar sti ce vorbeste, da' uneori nu mai stie pe ce lume träieste.
In fine: chestia asta cu "ba cu î, ba cu â", mä enerveazä la culme. In ansamblu, ambele reguli sunt pline de hibe, iar argumentul principal (etimologia), la care ader si eu, e impracticabil, din päcate, pentru cä aplicarea lui cu sfintenie ar complica ortografia într-un asemenea hal, de nu s-ar mai întelege om cu persoanä.
Totusi, prefer ca din douä rele sä-l aleg pe cel mai mic, si anume, scrisul cu "â" si "sunt", din urmätoarele motive:
- varianta cu "î" si "sînt" este SI MAI gratuitä;
- a fost impusä de comunisti, din motive antinationale clare;
- e folositä tot mai rar.
Sunt eu rebel si neconformist, da' nu d-a-mboulea. Si-n plus, e nepractic. Dacä majoritatea acceptä varianta actualä a academiei, care nu e mai gresitä sau mai rea decât cea anterioarä, accept-o naibii si tu, mäcar ca sä nu complici inutil viata nimänui. Unele edituri pentru care lucrez o folosesc pe una, altele pe alta... Computerul sä träiascä, mânca-l-ar tata, cä la sfârsit îl pun si-mi transformä singur "â"-urile si "sunt"-urile.
A, si apropo, o träsnaie din tabära ailaltä: preopinentii lui "â" scriu "Eltân" si "Groznâi" si "Lâsenko". Adicä, "â" latin în cuvinte slave! Râd si curcile!
Old 20 Jun 2005, 23:20   #17
Leonard
alter-ego

Leonard

eu sunt pentru varianta cu 'sunt' ºi cu î din i pentru cã nu vãd sensul în a folosi douã litere diferite pentru aceeaºi pronunþie (în interiorul cuvîntului ºi în exterior). ºi la calculator, tasta 'â' are pe fiecare tastaturã altã amplasare (vreo 4 variante), nu te poþi obiºnui cu ea într-un singur loc fix, ceea ce îngreuneazã scrisul.
iar Pruteanu într-adevãr motiveazã cu etimologia cuvintelor ºi precizeazã cîteva excepþii de cuvinte care se scriu totuºi cu â.
Old 21 Jun 2005, 01:05   #18
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Motivul e partial întemeiat - dar, dupä pärerea mea, insuficient. N-ar fi singurul caz când folosim litere diferite pentru acelasi sunet. Cel mai elocvent exemplu e K: ki, chi, ke, che... Plus variantele cu q, chiu, cv... Ce mare lucru, cä folosim î si â pentru acelasi sunet, si ce mare greutate, sä retinem o regula atât de simplä ca aia cu capetele si interiorul cuvântului? Si pe urma, DE CE avem totusi cazuri cu "â" (familia cuvintelor "românesti"), doar din orgoliu national? Ce-are sula cu prefectura?
Old 21 Jun 2005, 20:57   #19
M0n0
Guru

M0n0

Send a message via Yahoo to M0n0
Deci...cine imi mai spune o data despre ce se vorbeste aici ( in legatura cu spusele lui Pruteanu )

adik el ce crede depsre â si î ?

M0n0's blog
M0n0 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 22 Jun 2005, 00:42   #20
Leonard
alter-ego

Leonard

Si pe urma, DE CE avem totusi cazuri cu "â" (familia cuvintelor "românesti"), doar din orgoliu national?
asta pentru cã ne tragem din romani cicã, deci rãdãcina e cu 'a'

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules