Go Back   Cinemagia Forum > S.F.ilm: dincolo de realitate

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08 Nov 2007, 21:28   #1
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
"Invasion"


"Invasion" - A coiºpea invazie a bodysnatchersilor
Noroc cu mamele puilor de curcã

Cam la un secol dupã ce H.G. Wells scrisese "Rãzboiul lumilor", fraþii Strugaþki au preluat tema într-un soi de remake literar, intitulat, din deferenþã pentru marele clasic, "A doua invazie a marþienilor". N-a trecut mult ºi Cristian Tudor Popescu a preluat ºtafeta, în aceiaºi parametri, cu "A treia invazie a marþienilor" (prozã declaratã neoficial de autor "o ciocaþie" - adicã "cioacã aºa, mai serioasã..."). ªi mai þin minte cã foarte curând, ca sã nu rãmân mai prejos, am folosit la rândul meu titlul, sub forma "A patra invazie a marþienilor", pentru un pamfleþel în care nu mai ºtiu despre ce era vorba.
Dar, dacã C.T.P.-ul ºi cu mine ne jucam, Joel Silver (producþia), David Kajganich (scenariul) ºi chiar Oliver Hirschbiegel (adicã "Die Untergang", dom'le! Cicã mergem pe cai mari!) chiar se iau singuri în serios, cu aceastã reîncãlzire inutilã a clasicului "Invasion of the Body Snatchers" al lui Don Siegel, din 1956, trecut prin remake-urile descendente valoric din 1978 (Philip Kaufman) ºi 1993 (Abel Ferrara). Ultima variantã nu aduce în plus chiar nimic important, decât poate secvenþa de deschidere, cu prãbuºirea navetei Columbia (e drept cã-n film o cheamã "Patriot"), ca vector al infestãrii. În continuare, povestea curge plat, monoton, insipid ºi complet ilogic. Pe ici, pe colo, Hirschbiegel reuºeºte sã creeze suspense, în special nu unde nu-i vorba de acþiune propriu-zisã, urmãriri, atacuri ºi cafteli, ci în secvenþele în care Carol Bennell (Nicole Kidman, enervant de inexpresivã în acest rol decupat din hârtie) se luptã sã nu adoarmã (cã era deja contaminatã, iar metamorfoza se petrecea în somn). De fapt, aceastã moºtenire din prima variantã (care avea ºi titlul alternativ "Sleep No More!") e cam cea mai dramaticã parte a filmului, la nivel atât de scenariu (teribil de liniar ºi haotic!), cât ºi de regie (care oscileazã nefericit între experienþa solidã a lui Hirschbiegel din Europa, ºi rigorile hollywoodiene). Nu-i rãu deloc pregenericul de tip flash-forward, cu Nicole scormonind disperatã dupã medicamente în farmacia devastatã, cu neoanele filând; în schimb, continuarea aceleiaºi secvenþe în timp real va dovedi cã, oricât ar pãrea de bizar, mai sunt destui care deºi au auzit ºi ei, de la vecini, de puºtile cehoviene, habar n-au sã tragã cu ele - faza cu injecþia în inimã, pe care copchilu' i-o face mãmichii (la cinci minute de când s-a pus problema, adicã ciuciu acumulare de tensiune), ca s-o deºtepte din somnul cel de moarte, fãrã ca o datã sã-i tremure mâna!
Mult mai grav e cã filmul rateazã lamentabil starea de paranoia a variantelor anterioare - dintre care prima fusese consideratã chiar o parabolã a infiltrãrii sovietice, oricât se dãdeau de ceasul morþii Finney ºi Siegel sã asigure pe toatã lumea cã ei nu voiserã decât o poveste de suspense onest ºi nimic mai mult (apropo, ºi aici apare un VIP rus - fãrã nici un alt rost decât acela de a se alieniza în secvenþa urmãtoare: adicã, trimitere fãcutã prost, ºi din nou puºcä cehovianã fâsâitã; la fel de inutilã e ºi distribuirea Veronicãi Cartwright într-un rol secundar fãrã nici o valenþã specialã, numai fiindcã fusese personaj principal în 1978). Chiar ºi versiunea lui Kaufmann, deºi spectacular-superficialã, îþi trezea oarece angoase în final - mi-e viu în minte ºi acum acel urlet inuman al lui Donald Sutherland care semnifica victoria definitivã a invaziei. Aici, însã, de sã vezi? Nu, cã e rost de-un antidot - ceva din sângele unora care-au avut nu-º ce boalã, printre ei fiind ºi copilul eroinei, Oliver (Jackson Bond, un puºtiuleþ blond ºi scump ºi dulce ºi nesãrat de mânca-l-ar mama!) Fãrã a se osteni cu logica, scenariul ne obligã sã urmãrim strict aventurile acestui cuplu mamã-fiu, de parcã numai de ei ar atârna salvarea omenirii. Dramaturgic, construcþia e dezechilibratã rãu, transformând în punct culminant (ºi decisiv), o confruntare dincolo de care s-ar fi impus cel puþin încã o ritmemã întreagã - fuga cu elicopterul, de pe clãdirea sediului central al poliþiei din Baltimore. Culmea, aici filmul dã cu oiºtea-n gard nu numai structural, ci ºi logic - adicã toatã lumea e contaminatã, clonificatã, bodysnatcherizatã, doar câþiva viteji, izolaþi undeva-n pustiu, muncesc cu râvnã la antidot, iar salvarea e plodul din elicopter. Fâl-fâl-fâl elicea, ºi brusc ni se spune cã, un an mai târziu, procesul a fost inversat ºi totul e iar okay. Cireaºa (zaharisitã) de pe tort apare când îi vedem pe Carol ºi Ben (Daniel Craig), din nou împreunã, dupã ce ºi el fusese snãtchuit - da' uite cã s-a fãcut bine! Pe-asta nici puii de curcã n-au s-o creadã! Noroc cu distinsele lor mame, care râd de se prãpãdesc.

P.S. Staþi cã mi-am amintit ce era cu "A patra invazie a marþienilor", aia. Am scris-o cam prin noiembrie 1990, ºi era o scenetã de cabaret politic în care "marþienii" veneau din Valea Jiului sã ia cu asalt palatul Cotroceni si sã-l dea jos pe Emanat - deci, Mineriada IV, cum ar veni. N-a trecut anul ºi, pânã sã mi-o publice cineva, s-a adeverit (doar premisele, asaltul ºi numeralul invaziei - nu ºi deznodãmântul, din pãcate).

Pitbull (Mihnea Columbeanu)
8 noiembrie, 2007, h. 20:30-21:34
Bucureºti, România
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 07 Dec 2007, 17:14   #2
Neuptolem
Banned
 
Neuptolem
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 2,800
Nu stiu ce-a fost de capul filmului astuia, scenariul l-am "remarcat" si eu (in microscopica mea experienta) ca-i prost! inainte de a citi cronica pitbulliana, am citit acum de curiozitate si asa-i!
-povestea curge plat, monoton, insipid ºi complet ilogic.
Yap!
-scenariu (teribil de liniar ºi haotic!
Dreptate!
-Fãrã a se osteni cu logica, scenariul ne obligã sã urmãrim strict aventurile acestui cuplu mamã-fiu, de parcã numai de ei ar atârna salvarea omenirii
Ai dreptate iarasi!

-Fâl-fâl-fâl elicea, ºi brusc ni se spune cã, un an mai târziu, procesul a fost inversat ºi totul e iar okay.
Corect, corect, corect! Nu ar mai fi de spus mare lucru decat:
-am remarcat regia acestui film! pur si simplu mi-a sarit in ochi, daca ar fi sa regizez un scenariu, exact asa as alege cadrele, tempoul, tot ce tine de regie mi-a placut. Oliver Hirschbiegel nu a dezamagit, zic eu, poate este un bun exemplu de film realizat ca-n cursurile din facultate, pe un scenariu stupid (nu le am cu clasicismele premergatoare Invazion-ului dar m-a dus capul sa regasesc Razboiul Lumilor si o sumedenie de scenarele hollywoodiene cand vin alienii si fac prapad. PS: Poate-i varianta culta a AvP-ului 2?
De asemenea o pregnanta stratosfera marca X-Files-The Movie.

Nicole Kidman joaca destul de bine. Ce putea face mai mult, tinand cont de limitele scenariului? Era un poll legat dk si-a facut operatii estetice, eu zic ca DA! arata ingrozitor de tanara si gingasa, mai-mai s-o inviti la Balul Bobocilor.
In concluzie regret banii dati pe bilet (rar mi se intampla, maxim de trei ori pe an). Nu-l recomand nimanui.
Neuptolem is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 07 Dec 2007, 17:24   #3
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Originally Posted by Neuptolem:
-am remarcat regia acestui film! pur si simplu mi-a sarit in ochi, daca ar fi sa regizez un scenariu, exact asa as alege cadrele, tempoul, tot ce tine de regie mi-a placut. Oliver Hirschbiegel nu a dezamagit, zic eu, poate este un bun exemplu de film realizat ca-n cursurile din facultate, pe un scenariu stupid
Constatasem din start, cum am spus si în cronicä, discrepanta dintre regia europeanä de clasä a lui Hirschbiegel si comercialismul hollywoodian. Ulterior, am citit (nu mai stiu unde), cä Hirsch concepuse un suspense psihologic foarte subtil, iar yankeii i-au dat cu tifla. S-au si certat, si-n cele din urmä i-au täiat mult din material si au filmat (ori refilmat) unele secvente, färä el, ca sä accentueze latura spectacular-ieftinä. Nici o problemä, le-a iesit prost. La Kaufman, în '78, era mai reusitä. (Ce sä mai zicem de alte ]action-SF-uri recente mai coioase decât ästa, ca "28 Weeks After" sau "Resident Evil"? Proaste ca filme, dar reusite ca entertainment facil. Asta-i o lesinäturä.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 07 Dec 2007, 17:51   #4
Neuptolem
Banned
 
Neuptolem
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 2,800
Quote:
Constatasem din start, cum am spus si în cronicä, discrepanta dintre regia europeanä de clasä a lui Hirschbiegel si comercialismul hollywoodian.
Pot paria ca ce am spus:
Originally Posted by Neuptolem:
daca ar fi sa regizez un scenariu, exact asa as alege cadrele
este f aproape de realitate incat se confunda. Cand mai scriu cate ceva, exact ca regia lui Oliver H. imi imaginez cadrele, am si scris candva pe la inceput, cand nu stiam de tehnica, etapa pre-CineMagia, in stil regizoral (Imagine fatza lui Laurentiu; = CLOSE-UP-ul; Se vede culoarul autobuzului si El in dreapta pe scaun, este obosit, etc.). De acum inainte am sa-l tin minte pe lista regizorilor preferati. Pacat ca are un traseu profesional de tip romanesc, putine filme la activ vis-a-vis de potential.

Quote:
Hirsch concepuse un suspense psihologic foarte subtil, iar yankeii i-au dat cu tifla. S-au si certat, si-n cele din urmä i-au täiat mult din material si au filmat (ori refilmat) unele secvente, färä el, ca sä accentueze latura spectacular-ieftinä. Nici o problemä, le-a iesit prost.
Probabil au facut ceva de genul meu cand, pusti fiind, am pus cacao cu zahar in cartofi prajiti sa inovez o retzeta miraculoasa. :lol:
Banuiam ceva...aici le dau dreptate europenilor, tot timpul le-am dat. Cu altceva nu sunt eu de acord, poate vom discuta la momentul potrivit pe un film, doua mai reprezentative.

Quote:
La Kaufman, în '78, era mai reusitä.
Nu stiu despre ce film este vorba dar il gasesc.

Am vazut doar 28 days later si nu m-a impresionat prea mult. Resident Evil a fost f bun primul: suspans, horror, sound, regie, scenariu, originalitate ca film, etc. Al doilea :sick: iar al 3-ul e probabil printre ele, am zis sa-l vad in cinema dar vad ca nu mai vine sau a trecut? Il am in PC.

Quote:
Asta-i o lesinäturä.
Adormitatura! :sick: Poate e varianta de film a alienilor, adica turnat de extraterestri, filmul! si nu s-ar mai numi "Invazia", ar fi "Tentativa Esuata de a Lua Iarasi Pamantul cu Asalt pt a Nu Stiu Cata Oara.
Neuptolem is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 11:19.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells