Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Film in general

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 17 Dec 2012, 01:31   #1
Twinsen

Twinsen

Turneul Forumistilor: Twinsen ne propune The Prime of Miss Jean Brodie

Film: The Prime of Miss Jean Brodie

Propus de: Twinsen

Perioada de votare: 17 decembrie 2012 - ??

Oricine vede filmul poate vota fie Thumbs up fie Thumbs down, cu conditia sa comenteze alegerea. Pentru Thumbs down e suficienta vizionarea primelor 60 de minute.

Last edited by Twinsen : 24 Dec 2012 at 00:18.
  Reply With Quote sendpm.gif
Old 17 Dec 2012, 11:48   #2
Twinsen

Twinsen

The Prime of Miss Jean Brodie e cunoscut mai ales pentru interpretarea magnifica a lui Maggie Smith, care i-a adus Oscarul pentru rol principal. Eu ca de obicei sunt mai interesat de scenariu si cred ca avem aici unul din rarele cazuri cand filmul e la inaltimea cartii.

"I am in the business of putting old heads on young shoulders" ne spune de la inceput Jean Brodie, profesoara la o scoala de fete. Inteligenta si magnetismul personalitatii sale o fac centrul unui grup atent selectat de eleve, cat si obiectul invidiei colegelor sale. "The Brodie set" nu e format din cele mai bune eleve, ci din cele mai susceptibile la influenta profunda pe care o emite profesoara lor. Una din problemele pe care le pune filmul e daca o astfel de influenta e etica, in ce masura e dragoste fata de arta si cunoastere si in ce masura dorinta de putere. Jean Brodie si fetele sale traiesc periculos, intre ridicol si sublim, intr-o lume unde romantismul nu se potriveste intodeauna cu realitatea.

Oh si sa nu uit, filmul deriva destul umor din relatii amoroase si are si nuditate.
Old 22 Dec 2012, 15:53   #3
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
In afara de faptul ca Maggie Smith a primit un Oscar pentru acest film, nu stiam nimic despre el cand am inceput sa il vad. M-au surprins imediat, salturile pe care filmul le face in timp si am inceput sa anticipez o cronica a unei intregi decade si nu doar a unui semestru sau an scolar (cum aveam impresia ca o sa fie initial). In al doilea rand, am fost impresionat de cat de complexe sunt personajele principale. Jean Brodie, plina de idei romantice, este o profesoara de istorie care se considera un spirit revolutionar. In consecinta, isi alege cateva eleve mai impresionabile, pe care le invata despre istorie, arta, muzica, Mussolini etc. Complet ignoranta in materie de politica, dar sincer pasionata de arte si de viitorul elevelor sale, este la risc de a le inocula acestora idei primejdioase, pe masura ce incearca sa le controloze destinul. Celalalt personaj cu adevarat fascinant (probabil adevaratul personaj principal) este Sandy, care evolueaza de la o naiva eleva sub indrumarea lui Jean Brodie catre o adolescenta care intelege lumea mult mai bine decat profesoara ei si este lipsita de sentimentele si iluziile acesteia.

Am mai vazut ceva filme de Ronald Neame, dar nu m-au impresionat in mod special. Acesta, insa, este something else. Nu are niciun moment plictisitor si pune in discutie cateva idei interesante. Cata influenta au profesorii asupra elevilor lor? Cum pot idei nocive (precum fascismul) sa acapareze imaginatia unor persoane bine intentionate si, in consecinta, sa se propage in continuare? Poate ca un pic tind sa supraestimez acest film fiindca nu ma asteptam sa fie deloc ceea ce a fost, dar asta nu schimba faptul ca este extraordinar de bine scris si regizat, cu o half-dozen de interpretari exceptionale.

THUMBS UP
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 22 Dec 2012, 18:08   #4
Twinsen

Twinsen

Originally Posted by MinRep:
Acesta, insa, este something else. Nu are niciun moment plictisitor si pune in discutie cateva idei interesante. Poate ca un pic tind sa supraestimez acest film fiindca nu ma asteptam sa fie deloc ceea ce a fost, dar asta nu schimba faptul ca este extraordinar de bine scris si regizat, cu o half-dozen de interpretari exceptionale.
Ma bucur ca ti-a placut. Avand in vedere interesul scazut de pana acum, banuiesc ca multi se asteptau sa fie vreo poveste "inspirationala" sau educationala, desi ar trebui sa ma cunoasca deja suficient ca sa stie ca nu inghit plictiseala si scenariile banale.

Celalalt personaj cu adevarat fascinant (probabil adevaratul personaj principal) este Sandy, care evolueaza de la o naiva eleva sub indrumarea lui Jean Brodie catre o adolescenta care intelege lumea mult mai bine decat profesoara ei si este lipsita de sentimentele si iluziile acesteia.
Cred ca Sandy e mult mai sensibila decat pare, dar fiind foarte inteligenta isi mascheaza emotiile ca sa nu profite altii de ele. Nu vreau sa dezvalui chiar sfarsitul, dar ultima scena e sugestiva. Jean insasi face greseala sa o considere fara sentimente si asta e unul din motivele pentru care se ajunge la finalul ala.
Old 22 Dec 2012, 19:49   #5
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Originally Posted by Twinsen:
Ma bucur ca ti-a placut. Avand in vedere interesul scazut de pana acum, banuiesc ca multi se asteptau sa fie vreo poveste "inspirationala" sau educationala
Yup, it's not that at all! Dar recunosc ca am facut aceeasi greseala!

Celalalt personaj cu adevarat fascinant (probabil adevaratul personaj principal) este Sandy, care evolueaza de la o naiva eleva sub indrumarea lui Jean Brodie catre o adolescenta care intelege lumea mult mai bine decat profesoara ei si este lipsita de sentimentele si iluziile acesteia.
Cred ca Sandy e mult mai sensibila decat pare, dar fiind foarte inteligenta isi mascheaza emotiile ca sa nu profite altii de ele. Nu vreau sa dezvalui chiar sfarsitul, dar ultima scena e sugestiva. Jean insasi face greseala sa o considere fara sentimente si asta e unul din motivele pentru care se ajunge la finalul ala.
Cred ca se poate vorbi mult despre Sandy. Este cel mai interesant personaj din film. Nu am vrut sa zic ca este lipsita complet de sentimente, dar este cea care este capabila sa treaca peste ele si sa fie rationala. De aceea si este capabila sa isi "tradeze" mentorul. Ceea ce, paradoxal, o face sa fie cea mai dependable, exact asa cum Brodie prezice in prima parte a filmului. Sunt curios acum sa citesc cartea, unde am inteles ca personajul Sandy este mai dezvoltat.
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Dec 2012, 00:17   #6
Twinsen

Twinsen

Deoarece de sarbatori nu se propun filme noi in turneu , votarea ramane deschisa aici. Desi cine cauta "Christmas spirit" in filmul asta, ar face mai bine sa se uite la altceva.
Old 01 Jan 2013, 20:41   #7
Twinsen

Twinsen

Votarea se va inchide in 6 ianuarie. Doar pana atunci mai aveti ocazia sa-mi aratati ca puteti sa fiti cel putin la fel de critici si negativisti cu filmele mele cum sunt eu cu ale voastre. Daca nu imi dati thumbs down, atunci am sa raman cu cel mai bun punctaj acordat chiar de voi, si asta inseamna ca imi recunoasteti priceperea la filme si imi dati dreptul moral sa fiu si mai critic!
Old 03 Jan 2013, 21:11   #8
faraimaginatie
Guru

faraimaginatie

Tocmai am terminat si eu de vazut The Prime of Miss Jean Brodie si trebuie sa recunosc ca ma asteptam la putin altceva. Ma asteptam ca Jean Brodie sa fie un personaj din asta extrem de serios, cu principii bine definite (liberale, conservatoare, nici nu conteaza) pe care sa-l plac de la inceput la sfarsit. Am fost putin luata prin surprindere de usoara caricaturizare a personajului, cel putin in prima parte a filmului. Pare usor scelerata abuzand de gesturile afectate si teatrale, de secol 19 si invataturile cutezatoare, extrem de moderniste. Pana la urma e doar o fata batrana frustrata care are nevoie de un scop in viata, de a avea putere asupra cuiva. Se intampla destul de des. Majoritatea o fac cu copiii din dotare. Ca ea le povesteste despre Italia, renastere si pre-rafaeliti e o alta dovada clara de orgoliu si parada de cunostinte. Ca ceea ce le povesteste pare a fi extrem de nesistematic. Un soi de dropping names. Si public exista intotdeauna in scoli

Nu prea inteleg cum ati vazut-o voi ca ar fi un personaj romantic, plin de iluzii si visuri marete. Eu am perceput-o ca fiind un personaj negativ. Chiar daca la inceput pare cu capu-n nori si inofensiva, in a doua jumatate, desi mai interesanta pentru noi ca privitori, devine full on crazy. Chiar ma asteptam ca filmul sa devina usor mai intunecat din a doua parte si fisura ei emotionala sa coincida cu ruperea `usuratatii` filmului. Nu prea s-a intamplat asta. Lucrurile au luat o turnura politica in schimb. Sau au fost voalate cumva sub masca politicului. Ma rog, Sandy o demasca in scena finala si nu din faptul ca n-ar fi condusa de iluzii, ci de ratiune. I-as spune mai degraba bun-simt.

Intr-adevar, si mie Sandy mi s-a parut cel mai interesant personaj si asta pentru ca-i ghiceam bunul-simt de care vorbeam mai sus. Si pentru ca a avut o dezvoltare cat se poate de naturala. Si pentru ca mi-a placut actrita din rolul ala.

Maggie Smith joaca excelent, fara nicio urma de indoiala. Din pacate nu gasesc marea filosofie cu filmul asta. Daca m-as stradui chiar l-as putea incadra intr-un tablou din asta cu citate inspirationale. Adica e un film usurel asa...bine jucat.. nu mi-a displacut, nu m-a dat pe spate. A fost cam blah asa dupa parerea mea.

Nu mi se pare nici de thumbs up nici de thumbs down.
faraimaginatie is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Jan 2013, 00:51   #9
Twinsen

Twinsen

Cred ca nu ai remarcat ca Brodie e o femeie atragatoare si puternica, dupa care alearga doi barbati si care de altfel se si culca cu amandoi. Prin urmare as zice ca "fata batrana frustrata" nu e tocmai o caracterizare fidela. De asemenea probabil nu ai remarcat pasiunea reala pentru arta, emotia deplina cu care recita poezie sau vorbeste despre pictura. A fi un visator nu ineamna a fi nebun, iar Brodie nu e defel nebuna. Sunt destule cazuri de intelectuali de prestigiu care au sustinut cu naivitate cauze politice extremiste, de exemplu Mircea Eliade si legionarismul.

Apoi nu stiu daca te-ai intrebat ce fel de "femei virtuoase" isi propunea sa scoata scoala aceea din elevele sale. Era un loc unde fetele erau invatate sa fie conformiste si nu erau incurajate sa gandeasca. Brodie era oarecum periculosa pentru elevele sale, dar educatia care o primeau de la celelalte profesoare era poate la fel de periculoasa. Presupunand ca Brodie nu ar fi fost la scoala, ar fi putut o fata stralucita ca Sandy sa se incadreze in tiparul acela de "femeie virtuoasa"? Scena discursului final a directoarei si privirea lui Sandy imi sugereaza ca nu.
Originally Posted by faraimaginatie:
Din pacate nu gasesc marea filosofie cu filmul asta. Daca m-as stradui chiar l-as putea incadra intr-un tablou din asta cu citate inspirationale.
Cred ca ar trebui sa te straduiesti destul de mult. Spui ca in scena finala Sandy o "demasca" pe Brodie din "bun-simt". Adevarata scena finala e complexa si se poate discuta mult doar despre ea, dar ce e sigur e ca o vedem pe Sandy mergand cu lacrimi in ochi, gandindu-se la Brodie. Iar in scena la care te referi tu Brodie spune: "I expect that is to be your gift, Sandy to kill without concern. It is you who are dangerous." si Sandy nu o contrazice.

Brodie putea linisita sa se marite cu Lowter, sa predea niste lectii banale de istorie si sa nu dea doi bani pe ce fac elevele sale in afara orelor. Daca in loc de asta alege sa le serveasca gustari cu foie gras, sa le deschida mintea la cultura universala si sa le scoata la plimbari, oare e asta chiar atat de grav cum spune Sandy? Sau e frustrarea lui Sandy ca Brodie nu a inteles-o niciodata cu adevarat si ca a tinut mai mult la frumoasa Jenny? Cat conteaza gelozia din cauza lui Teddy? A pus Brodie bomba sub trenul care a ucis-o pe Mary?

Deci, vezi tu, fara a exprima o "mare filozofie", filmul asta reuseste pe langa faptul ca e "usor" (eu as spune entertaining) sa aiba o subtilitate si ambiguitate morala remarcabila.
Old 04 Jan 2013, 08:33   #10
Windom
The Ultimate Badass

Windom

Adevarata scena finala e complexa si se poate discuta mult doar despre ea, dar ce e sigur e ca o vedem pe Sandy mergand cu lacrimi in ochi, gandindu-se la Brodie.
Se gîndește la Brodie, dar lacrimile alea nu-s din simpatie față de ea, dimpotrivă: sînt lacrimile de frustrare ale unui pupil ale cărui crezuri și principii au fost trădate tocmai de cea care i le inoculase in the first place.

Brodie putea linisita sa se marite cu Lowter, sa predea niste lectii banale de istorie si sa nu dea doi bani pe ce fac elevele sale in afara orelor. Daca in loc de asta alege sa le serveasca gustari cu foie gras, sa le deschida mintea la cultura universala si sa le scoata la plimbari, oare e asta chiar atat de grav cum spune Sandy? Sau e frustrarea lui Sandy ca Brodie nu a inteles-o niciodata cu adevarat si ca a tinut mai mult la frumoasa Jenny?
Crezi că a făcut toate astea din spirit de sacrificiu sau de dragul elevelor sale? Wrong, a făcut tot ceea ce a făcut pentru ea, fiindcă avea un ego bigger than life. And it’s the other way around, Brodie e cea care a subestimat-o pe Sandy pînă-n ultima clipă, pînă în momentul în care Sandy i-a vîrît oglinda-n față. Brodie e personaj negativ, dar e foarte ușor să-l percepi ca pozitiv. O fi ea emancipată, dar e o emancipare de dragul de a epata.

http://www.youtube.com/watch?v=YQiPQ...rom=PL&index=5
Windom is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Jan 2013, 11:00   #11
Twinsen

Twinsen

Originally Posted by Windom:
Se gîndește la Brodie, dar lacrimile alea nu-s din simpatie față de ea, dimpotrivă: sînt lacrimile de frustrare ale unui pupil ale cărui crezuri și principii au fost trădate tocmai de cea care i le inoculase in the first place.
Mai exact cum au fost tradate?
Brodie e personaj negativ, dar e foarte ușor să-l percepi ca pozitiv. O fi ea emancipată, dar e o emancipare de dragul de a epata.
Daca tu privind filmul asta ai ajuns la concluzia ca Brodie nu iubeste sincer arta, atunci mi-e teama ca suntem pe lungimi de unda foarte diferite. Evident ca ii place sa fie in centrul atentiei, dar aprope orice artist doreste exact acelasi lucru. Brodie nu e nici un personaj negativ, nici unul pozitiv, e pur si simplu un om cu personalitate deosebita. Sandy la fel. Viata e a naibii de complexa si orice incercare de a o interpreta in alb si negru e o falsificare, iar filmul de fata nu isi propune asta.
Old 04 Jan 2013, 11:32   #12
Windom
The Ultimate Badass

Windom

Trădate poate e mult spus, înșelate e un cuvînt mai potrivit. Sandy a văzut-o pe Brodie la fel cum o vezi tu, doar că ei i-a căzut vălul de pe ochi între timp, iar tu ai rămas tot cu imaginea ei de la început, de profă emancipată, trup și suflet dedicată elevelor ei. Somewhere along the way Sandy și-a dat seama că Brodie se cam folosește de ele în primul rînd to feel good about herself. De ce crezi că și-o imagina pe Jenny drept amantă a pictorului? Din narcisism, fiindcă o considera un alter-ego...
Și nu e important aici dacă Brodie iubește sau nu arta, ceea ce contează e prestanța ei ca profesoară...

L.E. Unde am zis eu că Brodie nu iubește arta? Sau ai dedus tu asta fiindcă am zis că-i personaj negativ?

Last edited by Windom : 04 Jan 2013 at 11:34.
Old 04 Jan 2013, 11:59   #13
Twinsen

Twinsen

Trădate poate e mult spus, înșelate e un cuvînt mai potrivit. Sandy a văzut-o pe Brodie la fel cum o vezi tu, doar că ei i-a căzut vălul de pe ochi între timp, iar tu ai rămas tot cu imaginea ei de la început, de profă emancipată, trup și suflet dedicată elevelor ei.
Actually eu n-am avut nici macar la inceput imaginea aia.
Somewhere along the way Sandy și-a dat seama că Brodie se cam folosește de ele în primul rînd to feel good about herself. De ce crezi că și-o imagina pe Jenny drept amantă a pictorului? Din narcisism, fiindcă o considera un alter-ego...
De acord, dar pana la urma Jenny s-a culcat cu pictorul? Nu, in pofida a ceea ce visa Brodie. Deci pana la urma fiecare dintre ele avea libertatea sa aleaga, asa cum Sandy a ales sa o tradeze. Daca ea "se folosea" de ele, oare ele nu se "foloseau" de ea ca sa evadeze din banalul si plictiseala vietii la scoala?
Quote:
Unde am zis eu că Brodie nu iubește arta? Sau ai dedus tu asta fiindcă am zis că-i personaj negativ?
Ai spus ca e emancipata doar de dragul de a epata. Eu am considerat ca incluzi si arta in emanciparea ei.
Old 04 Jan 2013, 12:15   #14
Windom
The Ultimate Badass

Windom

Doar fiindcă Jenny nu s-a culcat cu el, nu înseamnă că Brodie nu-și dorea asta, chiar a afirmat-o, mai pe față sau mai voalat. Fetele oricum „evadau din plictiseală și banal”, cu sau fără ajutorul ei. Există multe scene care demonstrează asta...

Old 04 Jan 2013, 12:50   #15
faraimaginatie
Guru

faraimaginatie

Brodie putea linisita sa se marite cu Lowter, sa predea niste lectii banale de istorie si sa nu dea doi bani pe ce fac elevele sale in afara orelor. Daca in loc de asta alege sa le serveasca gustari cu foie gras, sa le deschida mintea la cultura universala si sa le scoata la plimbari, oare e asta chiar atat de grav cum spune Sandy? A pus Brodie bomba sub trenul care a ucis-o pe Mary? [/i]

Deci, vezi tu, fara a exprima o "mare filozofie", filmul asta reuseste pe langa faptul ca e "usor" (eu as spune entertaining) sa aiba o subtilitate si ambiguitate morala remarcabila.

Daca tu vezi ibn continuarein Jean Brodie oeroina, victima a imprejurarilor si a contextului social, e alegerea ta. Mi se pare totusi ca momentul in care spune raspicat "do what I tell you not what I do" (parafrazare ca nu mai retin exact citatul) e punctul de rascruce in film in care nu-i mai poti lua in serios "bunele intentii". Asta daca te-ai lasat prostit in primele 10 minute. Dup-aia mai este o scena in care ii spune unei eleve sa isi suflece in jos manecile camasii ca nu e in gara. Pai daca esti adepta liberalismului lasa fata sa-si suflecele manecile la camasa. Adica promovezi libertatea sexuala dar e pacat de moarte sa ti se vada mana pana la cot? Cutezanta asta a ei era mai mult o masca pentru a-si ascunde propriilefrustrari.

Sifaptul ca tot timpul zice ca ea e in floarea vietii ar trebui sa spuna ceva. Titlul, in sine, mi se pare destul de ironic, o ironie la imaginea pe care Miss Brodie o are despre ea. Tu spui ca umblau doi barbati dupa ea. Pe unul din ei nu dadea doi bani, era, in mod evident, un compromis. Pictorul era casatorit. Crezi ca un orgloiu asa mare ca al ei ar fi acceptat rolul de a doua femeie in viata lui? Singurul loc unde o cheama e in atelierul lui, totusi. Mie mi se pare ca ea are o obsesie pentru el doar ca nu isi permite sa fie "slaba" din cauza orgoliului si a imaginii pe care si-a facut-o in ochii ei si in ochii celorlalti.

Spui ca nu ea a aruncat-o pe Mary in mijlocul unei revolutii stupide. In ceea ce ma priveste a facut-o, tocmai pentru a-si alimenta orgoliul, in ideea ca a participat cumva la ceva maret. Evident ca participarea ei e una falsa... Noroc ca si-a mai adaugat o poveste romantioasa la dosar.

Sincer, obsesie ei pentruregimuri extremiste mi se pare secundara. Nu cred ca are vreo inclinatie spre politica. Mi se pare mai degrab a o obsesie in legatura cu conducatorii acelor partide, pentru autoritate si conducerea si manipularea maselor.

Nu ma intelege gresit, personajul e interesant cat de cat, dar, in viziunea mea, e unul negativ. Prin negativ nu inteleg regina rea din poveste care e dezbracata de orice urma de umanitate. Dar nu vad eroina pasionata de arta pe care o vezi tu.

Last edited by faraimaginatie : 04 Jan 2013 at 13:00.
faraimaginatie is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 06 Jan 2013, 20:54   #16
Igor12
Veteran

Igor12

The prime of miss Brodie cred ca perioada de pre-menopauza a lui Miss Brodie( asta o fi her prime). O ciudatenie narcisista care cred ca se oglindeste si se admira in orice sclipeste. Gesturi teatrale, afectate, cu spoiala de doamna rasata, aroganta si superioritate mari cat China.Nu da doi bani pe reala educatie a copiilor ( "Cine e cel mai mare pictor italian? Leonardo Da Vinci, miss Brodie. Nu , e Giotto pentru ca e favoritul meu"), se foloseste de prezenta lor pt a juca rolul doamnei greu abordabile si greu de cucerit fata de acel domn Lowther, lasandu-se "cucerita" (mwhaha) de pictorul mediocru care "marcheaza" in tot ce misca . Nu cred in genul asta de personaj care sufera de atentie, doreste sa fie admirat si cand trage vanturi, nu suporta sa i se atraga atentia ca, deh, ea stie ce face, e o nonconformista, draga, ce stii tu? o babeta stearsa, plina de riduri (bleah, tuuu)..eu sunt The Femeia- frumoasa, desteapta si eleganta si iubita si elevele ma adoraaa, tuuu, sunt in stare sa faca orice pt mineee. Actrita a jucat bine, dar personajul m-a enervat la culme. Si nu stiu unde a vazut Twinsen acea "pasiune pt arta (bine, am vazut in ce consta pasiunea pt pictor..ahemm..pictura). Cu exceptia prezentarii acelor diapozitive "ce le-am facut din banii mei", unde s-a vazut mai degraba furia "cum ,tu, sa ma concedieze? pe mineee?", in rest apa de ploaie si pasiune pt arta cum am eu pasiune pt cultura sfeclei de zahar.

Thumbs Down
Igor12 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 06 Jan 2013, 21:57   #17
Twinsen

Twinsen

Originally Posted by Igor12:
Si nu stiu unde a vazut Twinsen acea "pasiune pt arta (bine, am vazut in ce consta pasiunea pt pictor..ahemm..pictura). Cu exceptia prezentarii acelor diapozitive "ce le-am facut din banii mei", unde s-a vazut mai degraba furia "cum ,tu, sa ma concedieze? pe mineee?", in rest apa de ploaie si pasiune pt arta cum am eu pasiune pt cultura sfeclei de zahar.
Parca spuneai ca are preferinte subiective artistice, cum ar fi Giotto, a carui pictura o pune pe peretele clasei peste portretul pus acolo de directoare. Le duce pe fete la Traviata, la galerii de arta, le poveste despre Gaugain, Michelangelo si despre multi artisti. Are o interpretare fantastica a poeziei The Lady of Shalott a lui Alfred Tennyson, recitata complet din memorie.

De fapt tot mesajul tau e o asemenea revarsare dizgratioasa de antipatie oarba la adresa "babetei stearsa, plina de riduri ", incat singurul lucru pe care il pot discerne din el e sa am grija la ura femeilor. Apropo, mai era in filmul ala si o fata Sandy.
Old 06 Jan 2013, 22:29   #18
Igor12
Veteran

Igor12

App de portretul pus peste cel al unui ministru sau ce-o fi fost..ai observat ca e un fel de gest studiat? De ce la urmatoarea serie de elevi, in loc de Giotto pune portretul Giocondei? Oare gata, nu mai era Giotto favoritul? Cred in gestul asta daca e facut din convingere, poate daca ar fi fost doar o data, l-as fi tolerat, daca se repeta cu aceleasi argumente la o serie ulterioara, e epatare.Tu ai observat cum le vorbeste? Nu cauta sa le explice arta, sa le insufle dragostea fata de arta ci doar "ia priviti la mine, i'm in my prime, sunt o diva care stie cine-i cutare sau cutare". Nici urma de tact pedagogic sau pasiune pt arta.Revarsare dizgratioasa e intregul comportament al donsoarei (sau era doamna?), nu e antipatie oarba (era oarba daca nu urmaream atent filmul cu intentia clara de a vedea si de a studia personajul). Baba stearsa, plina de riduri e directoarea acelei scoli nicidecum Brodie. Ai pomenit de Sandy. Da, e ok, insa nu m-a dat pe spate, nu mi s-a parut un personaj suficient de bine dezvoltat. Da, scena de final poate parea la o "vizionare oarba" una plina de dramatism sau emotie. Mie nu mi s-a parut. Oare daca pictorul nu ar fi redat inclusiv in portretul lui Sandy,trasaturile lui Brodie, Brodie in sus, Brodie in jos, oare ar mai fi reactionat asa? Nu cred. Nu ai observat reactia lui Sandy cand Brodie o dadea pe Jenny drept viitoare/ posibila amanta a pictorului? "Eu sunt amanta lui". A fost o sfidare si..da, uite ca pot sa te inving, bitch, Ha!!!
Old 06 Jan 2013, 23:20   #19
Twinsen

Twinsen

De ce la urmatoarea serie de elevi, in loc de Giotto pune portretul Giocondei? Oare gata, nu mai era Giotto favoritul? Cred in gestul asta daca e facut din convingere, poate daca ar fi fost doar o data, l-as fi tolerat, daca se repeta cu aceleasi argumente la o serie ulterioara, e epatare
Nu ai cum sa extrapolezi ca le-ar fi spus noilor eleve ca preferatul ei e Da Vinci. Incerca sa le insufle interesul pentru cultura universala, iar asta il include evident si pe Da Vinci.
nu e antipatie oarba (era oarba daca nu urmaream atent filmul cu intentia clara de a vedea si de a studia personajul)
E ciudat atunci ca nu ai observat o trasatura fundamentala a personajului, adica pasiunea reala pentru arta. Vezi tu, majoritatea profesorilor care vor adulatie oarba, nu isi duc elevii la muzee sau la Traviata si nici nu le insufla dragostea pentru gandire proprie:
- By whom, pray, am I considered to be dangerous?
- It is the consensus. Your girls are said to be vastly informed...in subjects irrelevant to the accepted curriculum. Most heinous of all, you are said to inculcate no team spirit.

Ai observat si ca minunatul recital spontan pe care il da (poezia a fost aleasa de una din fete), versurile "But in her web she still delights To weave the mirror's magic sights" sunt o referire la Brodie?

Last edited by Twinsen : 06 Jan 2013 at 23:22.
Old 06 Jan 2013, 23:42   #20
Igor12
Veteran

Igor12

E ciudat cum tocmai Da Vinci, exact cel despre care afirmase o eleva ca e cel mai mare pictor italian. Si apoi, pt o cultura universala poti impanzi clasa cu tablouri, nu repeti exact acelasi gest de acoperire a tabloului doar ca sa arati ca ai facut un gest rebel. Si sincer, chiar nu am vazut sau simtit pasiunea ei pentru arta. Nu neg ca ar fi avut cunostinte, ca stie poezii sau ca a citit sau ca stie ce e aia o pictura sau un artist. Dar nu vad pasiunea. Vad doar o parada a unor cunostinte. Nu am vazut nici acea profesoara care iese din tipare din convingere, dorind sa faca din procesul didactic ceva "altfel", mai viu, mai interesant, mai atragator. O astfel de profesoara nu isi barfeste colegele in fata elevilor. Poti sa ai astfel de convingeri, dar nu le exprimi in fata lor. Elevii sunt ca un burete, absorb tot (uneori totul in afara de carte )De asta un adevarat pedagog are grija ce exprima, ce transmite. Nu am vazut iubire pentru nimic decat pentru ea-insasi. Nici urma de pasiune. Iar Traviata, poezii, picnic-uri selective..eu nu le-am vazut ca metode de a se apropia de copii, de a le insufla anumite lucruri/reguli/idei..ci doar un fel de "te platesc sa ma iubesti", nu de dragul lor sau de dragul artei
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules