Bernard Payen, reprezentant „Semaine de la Critique" (Cannes) jurizează Timishort

24 Apr 2009
Zohar de Yasmine Novak

În două săptămâni va începe la Timişoara prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort (6 - 10 mai). Dintre cele 16 scurtmetraje incluse în competiţia Timishort, merită amintite patru filme notabile, premiere absolute în România.
29 Febbraio" (2008) de Stefano Pari se află la prima competiţie în afara Italiei. Autorul debutant, care lucrează ca electrician în teatre şi este basistul unei trupe indie locale, şi-a dedicat filmul muzicii. Scurtmetrajul său prezintă o zi obişnuită din viaţa unui muncitor singuratic.

"The Sea" (Germania, 2009) de Jöns Jönsson îi are drept personaje pe Pelle şi Agneta, care trăiesc într-un sătuc suedez de pe coasta Mării Baltice, încercând să depăşească despărţirea de fiica lor. Existenţa lor iese din rutina zilnică atunci când Pelle, nesocotindu-şi boala, acceptă invitaţia la o aniversare.

Six Forty-Five" (2008) este semnat de tânărul, dar deja maturul regizor turc Mustafa Bariş Çorak, încă student la Istanbul. Deşi Nese şi Ismail sunt căsătoriţi şi trăiesc împreună, se văd foarte rar şi par împăcaţi cu situaţia...
 
Zohar" (Israel, 2007) de Yasmine Novak este un scurtmetraj cu un lung traseu festivalier (Locarno, Fresh Film Fest, Siena, Girona etc.). Protagonista ce dă titlul filmului este o atletă adolescentă care trăieşte, împreună cu mama coafeză şi sora mai mică, într-un cartier sărac din Tel Aviv, şi fuge de dragoste, temându-se că ar putea sfârşi şi ea singură.

Celelalte titluri din competiţie, mare parte  proiectate tot în premieră în România, sunt:
-    „12 Notes Down" de Andreas Koefoed (documentar, Danemarca, 2008);
-    „A Way Out" de Elad Pankovski (ficţiune, Israel, 2008);
-    „Cealaltă fiică" de Ştefan Munteanu (ficţiune, România, 2009) - premieră mondială;
-    „Coagulate" de Mihai Grecu (experimental, Franţa, 2009);
-    „Entre chiens et loups" de Jean-Gabriel Périot (ficţiune, Franţa, 2008);
-    „Goleshevo" de Ilian Metev (documentar, Bulgaria - Marea Britanie, 2008);
-    „Haze" de Anthony Chen (ficţiune, Singapore, 2008);
-    „Înainte şi după" de Andrei Cohn (ficţiune, România, 2009) - premieră mondială;
-    „Nunta lui Oli" de Tudor Jurgiu (ficţiune, România, 2009);
-    „Lies" de Jonas Odell (animaţie, Suedia, 2008);
-    „Love Lost" de Leonard Lai (ficţiune, Singapore, 2008)
şi
-    „Palmele" de George Chiper (ficţiune, România, 2008).


 Scurtmetrajele din cadrul programului vor fi proiectate în cinematografele centrale „Timiş" şi „Studio" (singurele încă funcţionale în afara multiplexurilor), iar Grădina de Vară (unicul cinematograf în aer liber din Timişoara) va fi rezervată, serile, unor proiecţii cu lungmetraje-surpriză.
Atelierele creative de film - master class-uri (teoretice) şi workshop-uri (practice) -, avându-i drept protagonişti pe invitaţii speciali ai festivalului, se vor ţine în cocheta mansardă a Facultăţii de Arte.

Juriul de prim-rang

Din juriul internaţional al festivalului fac parte trei reprezentanţi ai unor festivaluri străine importante. Francezul Bernard Payen este coordonatorul pentru scurtmetraje al secţiunii „Semaine de la Critique" din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes şi responsabil cu publicaţiile Cinematecii Franceze din Paris. A înfiinţat revista „Travelling Avant" (1992-1999), iar din 2000 este redactor-şef al site-ului „Objectif Cinéma"; prezintă şi o emisiune radio de cinema.

Nadja Rademacher este, din toamna anului 2008, directoarea Festivalului de Film Central şi Est-european „goEast" din Wiesbaden (Germania), după ce, între 2004 şi 2007, a condus Festivalului Intercultural de Tineret „djo". Încă din perioada studiilor (Filosofie şi Film în Belgia, Jurnalism şi Studii Est-europene în Germania), a lucrat la reprezentanţa berlineză a Festivalului de Film de la Sarajevo şi ca asistent de producţie în cadrul Biroului de Coproducţii din capitala Germaniei. A mai fost manager cultural al Institutului pentru Relaţii Externe al Germaniei în România şi a condus proiectul de film documentar „Rememorare pentru pace", la care au participat tineri regizori din Rusia, Cehia şi Germania.

Al treilea membru al juriului, Jakub Felcman, este critic de film şi selecţioner din Cehia. A absolvit Universitatea Carol şi Şcoala de Film şi Televiziune FAMU, ambele din Praga, iar acum este director de program al Fresh Film Fest Karlovy Vary - festival internaţional dedicat filmelor studenţeşti şi lungmetrajelor de debut. Colaborează în mod regulat cu trei publicaţii: „Cinepur", „Revolver Revue" şi „Film and Time".

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
gege pe 11 decembrie 2010 22:05
mmmmmmmmmm

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells