Filmele romanesti din 2008

de Gloria Sauciuc în 20 Feb 2008
Filmele romanesti din 2008

De vineri, 22 februarie, se da startul filmelor romanesti ale anului 2008 cu "Legiunea straina", in regia lui Mircea Daneliuc. Daca in 2007 au fost doar sapte lungmetraje de fictiune, anul acesta stam mult mai bine: 12 filme! Unele titluri sunt deja pe buzele tuturor si asteptate cu sufletul la gura. Sa vedem exact ce ne-au pregatit regizorii romani, anul acesta.

In februarie: "Legiunea straina", cel mai recent film al regizorului care ne-a dat remarcabilele filme "Proba de microfon", "Vanatoarea de vulpi", "Glissando", "Iacob". Cu Oana Piecnita in rol principal (debutanta in film), actrita dovedeste un real talent. Ii uram succes in continuare. Povestea este pontoasa, pe alocuri umor negru, un final apasator, insa per ansamblu un film destul de fragmentat, agitat, nehotarat, oboseste spectatorul neavertizat. Vezi sinopsisul la pagina filmului.

Absolut de bifat in agenda de cinefil este "Restul e tacere" (premiera pe 7.03.2008), in regia lui Nae Caranfil, superproductia pe care o asteptam cu sufletul la gura si plini de evlavie – doar e vorba despre povestea realizarii primului film romanesc de lung metraj.

Dincolo de America, in regia lui Marius Barna se va lansa in cinematografele noastre in luna aprilie a acestui an. Realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, ii are ca protagonisti pe Daniela Nane (foto), Mihai Stanescu si Maria Dinulescu. Ce ne suscita interesul? Se vrea un “thriller psihologic”. In cinematografia romaneasca avem doar elemente de thriller - in productiile lui Sergiu Nicolaescu de dinainte de Revolutie. Dupa '89 thrillerul ne lipseste in continuare; doar Furia lui Radu Muntean are actiunea construita ca un thriller si secvente thrilling, iar Punctul zero (1996, Sergiu Nicolaescu) respecta formula thrillerului, dar este - per ansamblu - o incercare nereusita. Prin urmare, Marius Barna promite anul acesta un thriller ca la carte pe marele ecrane.

In mai 2008 vom avea un road movie romanesc! Lung metrajul "Luna verde" este un road movie care se desfasoara pe ruta Bucuresti-Brasov unde are loc un accident; acesta va declansa jocul vinovatiei personajelor. Regia este semnata Alexa Visarion, iar din distributie fac parte, atentie: Maia Morgenstern, Ana Ularu, Razvan Vasilescu, Catalina Mustata.

Incepand cu a doua jumatate a lui 2008, este programat pentru difuzarea pe marele ecran filmul Boogie, in regia lui Radu Muntean. Topul nostru il asaza, alaturi de Restul e tacere, in fruntea celor mai bune si asteptate filme romanesti ale anului 2008.

In toamna va aparea Pescuit sportiv, primul lung metraj de fictiune al regizorului Adrian Sitaru, detinatorul unui Leopard de Aur, la Locarno, in 2007 (pentru scurt metrajul Valuri). Confesiunea noastra: dintre regizorii tinerei generatii, el este cel in care ne punem cea mai mare speranta. Povestea unui cuplu obisnuit, care trece printr-o experienta extrema - accidentarea unei tinere (interpretata de Maria Dinulescu), este extrem de istet scrisa, foarte pontos, in sine fiind - totusi - o drama.

La finele lui 2008 va fi lansat si un lung metraj romanesc despre sex, droguri, pedofilie si crima: "Tanti”, in regia lui Serban Marinescu (care a pus in scena... „Ticalosii” si „Cel mai iubit dintre pamanteni”). Filmarile au inceput pe 5 februarie 2008. Timp de o saptamana, statiunile 2 Mai, Olimp si Neptun au fost platoul acestei productii cinematografice 100% romanesti, realizate cu sprijin financiar din partea Centrului National al Cinematografiei. Filmarile vor continua in luna mai. Care e povestea? O rapire, o supradoza cu droguri si un cadavru care trebuie facut disparut sunt "ingredientele" acestui film artistic despre relatii extraconjugale, inclusiv cu minori, despre despartire, gelozie si crima. Ce ne trezeste interesul? Scenariul - pentru ca este semnat de Mircea Daneliuc.

Nedatat, dar programat tot pentru anul 2008 este lung metrajul Schimb valutar in regia lui Nicolae Margineanu. Ce face toti banii: scenariul este semnat de Tudor Voican, nominalizat la Premiile GOPO anul acesta ca "Tanara speranta". Cu un California Dreamin` (nesfarsit) caruia a semnat scenariul, Voican ridica mult miza pentru ceea ce inseamna un scenarist bun in Romania. Cosmin Selesi, Aliona Munteanu, Andi Vasluianu, Rodica Ionescu si Valentin Uritescu sunt protagonistii acestei productii despre Emil ( 32 de ani) care devine somer cand fabrica unde era strungar se inchide. Dupa ce sotia isi pierde si ea slujba, cei doi se hotarasc sa emigreze in Australia. Emil isi vinde apartamentul si masina cumparata la nunta, dupa care se muta cu familia la socrii lor de la tara. Emil merge la Bucuresti sa schimbe leii in dolari. La casa de schimb e abordat de un tip care ii ofera un curs mai bun. Dar bancnotele sunt false... 

 Ce mai e de vazut in 2008:

1. Recomandarea noastra: filmul "TACHE", in regia lui Igor Cobileanski, cu un scenariu semnat de Mara Nicolescu. De ce? Pentru ca e o poveste pontoasa, scrisa istet, cu Mircea Diaconu in rol principal. Despre un gropar care - ferm convins fiind ca va muri - se hotaraste sa-si sape propria groapa, cea mai “grozava” din cimitir.

2. "Poveste de cartier" si "Week-end cu mama" (regia Stere Gulea). Prima, programata in aprilie, e o poveste de dragoste spusa si traita pe ritmuri de manele, cu Florin Calinescu, Romica Tociu si Cornel Palade. In septembrie: lung metrajul Week-end cu mama, protagonista fiind Adela Popescu

3. Un acoperis deasupra capului. Ca sa o prinzi pe Mara Nicolescu in dublu rol: actrita si scenarista!

4. Supravietuitorul, in regia lui Sergiu Nicolaescu; programat pentru 11.04. 2008.

Speram ca in 2008 sa vedem si primul  lung metraj al regizorului Radu Jude - "Cea mai fericita fata din lume" programat sa aiba lansarea anul acesta; revenim cu informatii asupra datei exacte de lansare.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
mihai pe 15 aprilie 2009 01:01
bune doar is romanesti
anonimus pe 26 iulie 2009 21:20
foarte tari aceste filme sunt foarte originale
pacat ca le-au trecut vreamea
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

violetzza pe 12 august 2009 11:54
ador filmele romanesti
balea alexandra boldesti pe 8 septembrie 2009 22:41
sunt naspu
balea alexandra boldesti ultim pe 8 septembrie 2009 22:45
sunt tari numai ca adorm cand vizionez un film dasta si sunt moarta dura bulgaru

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells