Natalie Portman regizoare: simţ plastic în compunerea cadrelor

de Gloria Sauciuc în 12 Aug 2010
Natalie Portman regizoare: simţ plastic în compunerea cadrelor

Natalie Portman în calitate de regizoare a putut fi descoperită la Anonimul 2010, cu ocazia proiecţiei nocturne din prima zi a festivalului, când a avut loc premiera în România a filmului New York, I Love You. Film omnibus, al doilea din seria de producţii colective Cities of Love (concepută de Emmanuel Benbihy) a fost coprodus de Marina Grasic (Crash - trei premii Oscar în 2006); atât Benbihy, cât şi Grasic au fost membri ai Juriului în ediţia din 2007 a Festivalului Anonimul, fiind prezenţi la Sfântul Gheorghe, în Delta Dunării, pe toată perioada evenimentului.

Portman a trecut în spatele camerei pentru o poveste despre o zi din viaţa unui tată şi a fiicei lui, într-un New York pe care îl descoperim cu ochii fetiţei, ce poate să facă toate clădirile să danseze - dacă îşi acoperă pe rând ochii. Scenariul acestui fragment este scris tot de Natalie Portman, care surprinde consecinţele unei relaţii interrasiale, dar şi pe cele ale divorţului în general. Portman scrie cu sensibilitate partitura fetiţei şi dovedeşte simţ plastic în compunerea cadrelor. New York-ul lui Natalie Portman este unul în care natura are un rol foarte important.  

New York, I Love You a fost proiectat la Anonimul în cadrul programului paralel Actori în spatele camerei. Filmul continuă aclamatul Paris je t'aime, dar - chiar dacă în distribuţie sunt actori ca Julie Christie, Robin Wright Penn, Bradley Cooper ori Orlando Bloom - grupul de regizori nu reuşeşte să ridice New York, I Love You la nivelul lui Paris, je t'aime.

Fatih Akin regizează fragmentul despre un artist care doreşte să picteze o vânzătoare de ceaiuri, de origine chineză. Totul este posibil în New York, e laitmotivul acestui fragment. Hayden Christensen, hoţ de buzunare, îşi găseşte naşul, în persoana personajului jucat de Andy Garcia, în fragmentul regizat de Jiang Wen. Ethan Hawke creează un moment intens, pe un text foarte bun, plin de erotism, în care o are ca interlocutoare pe Maggie Q. El joacă rolul unui scriitor care-şi încearcă replicile "pe viu", încercând să verifice cât de seducătoare e o abordare, şi - implicit - ce efect ar putea sa aibă cuvintele lui asupra viitorului cititor. Fragmentul arată mai mult a piesă de teatru cu două personaje, dar - chiar şi aşa - e printre cele mai incitante din serie. Yvan Attal o  distribuie pe Robin Wright Penn în rolul Annei, o femeie care iniţiază acelaşi tip de joc pe care îl vedeam şi în deschiderea festivalului Anonimul, în filmul Copie Conforme - un joc în care femeia i se adresează propriului soţ (Chris Cooper) ca şi cum ar fi un străin, pentru a-i destăinui lucruri pe care altfel nu îndrăzneşte să le spună. Aici mai aflăm ceva despre New York, şi anume că e locul în care poţi ieşi în faţa cafenelei la o ţigară pentru a privi trecătorii. Brett Ratner alege să regizeze o poveste scrisă de Jeff Nathanson, despre un tânăr în pragul balului de absolvire, părăsit de iubită, care ajunge să meargă la petrecere cu o persoană ce va atrage privirile tuturor. Orlando Bloom este un compozitor depăşit de situaţie, iar Christina Ricci vine să-i dea o mână de ajutor, într-o poveste în care Dostoievski şi stenografa lui, ulterior soţie, sunt termenul de comparaţie pentru o iubire ce încet-încet capătă contur.

Julie Christie şi Shia LaBeouf sunt protagoniştii fragmentului ce introduce elemente fantastice în acest film omnibus. Fragmentul scris de Anthony Minghella şi regizat de Shekhar Kapur este despre o cântăreaţă de operă care s-a retras din lumina reflectoarelor (Christie) şi vrea acum să încheie socotelile cu această lume; dar apare un înger păzitor (LaBeouf)...

Natalie Portman revine în faţa camerei, în filmul lui Mira Nair, ca tânără evreică pe cale de a se căsători. La acest fragment iese cel mai mult în evidenţă o trăsătură a întregului film omnibus - explicaţiile pentru acţiunile personajelor sunt expediate, multe dintre cele zece segmente ale omnibusului lâsând spectatorul cu câteva semne de întrebare.

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 13 august 2010 14:01
deci are si talent regizoral !
Gebeleizis pe 25 mai 2011 00:47
Natalie Portman regizoare suna bine!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells